AlbumsFeatured albumsRecensies

The Vices – Unknown Affairs (★★★★): Van kleine jongens naar flinke mannen

Het uitbrengen van een tweede album na een bejubeld debuut: voor veel artiesten is het ontzettend spannend en wekt het een hoop zenuwen op. De vloek rondom zo’n tweede plaat is namelijk best hardnekkig, gezien we in de geschiedenis al behoorlijk wat muzikanten hebben zien falen met de langverwachte opvolgers van hun debuutalbums. Erg vreemd is het dus niet dat sommigen flink de tijd nemen om aan nieuw materiaal te werken in de hoop die vloek enigszins te ontlopen, maar The Vices lijkt daarentegen niet echt bang te zijn voor de zogenaamde sophomore slump. De Nederlandse indierockers brachten in 2021 hun energieke, speelse debuut Looking For Faces uit, dat goed ontvangen werd en de Groningers terecht op de voorgrond van de bruisende Nederlandse muziekscene plaatste. In plaats van voor een langere tijd van het strijdtoneel verdwijnen om in stilte nieuwe muziek te creëren om hopelijk zichzelf te overtreffen, bracht het viertal ons in 2022 gewoon een nieuwe, fijne ep in de vorm van Strange Again, en kondigde de band eerder dit jaar die spannende tweede langspeler aan. Vandaag werd Unknown Affairs de wereld ingestuurd, en als er iets is dat we je alvast kunnen vertellen, dan is dat wel dat The Vices absoluut geen last heeft van die vloek.

Het is misschien niet lang geleden sinds Looking For Faces uitkwam, maar in de periode die sindsdien is verstreken, zijn Floris van Luijtelaar, Jonathan Kruizenga, Simon Bleeker en Mathijs Louwsma wel iets ouder geworden. De jeugdige naïviteit en chaos drupte nog van hun debuutplaat af, terwijl Unknown Affairs juist een stuk volwassener en geraffineerder aanvoelt. Dit betekent gelukkig niet dat de heren hun speelsheid zijn verloren. Dit nieuwe album is namelijk niet minder speels, energiek en dynamisch dan de voorganger, maar het is duidelijk te horen dat de Groningers nu zelfverzekerde mannen zijn in tegenstelling tot een groepje studentikoze jongens met grootse dromen en gillende gitaren.

Die groei en ontwikkeling is al te horen op het eerste nummer “Strange Again“. Het is een knaller van een opener waar de energie van afspat en waarmee de Nederlanders ons al vanaf de eerste seconden mee weten te krijgen. The Vices klinkt hier scherper dan dat we de band ooit al hoorden, met ontzettend strak spel van het kwartet en bijzonder sterke vocals van frontman Van Luijtelaar. Het nummer gaat over de mentale onrust die volwassenwording vaak symboliseert en het besef dat het niet helpt om oppervlakkige dingen na te blijven jagen. Ook “Never Had To Know” exploreert die complexiteiten van volwassenwording, ditmaal over het verlangen om weg te kijken van de realiteit omdat je niet geconfronteerd wil worden met veranderingen. Het lied is niet zo hard en fel als “Strange Again”, maar daarom zeker niet minder boeiend. Het sfeervolle refrein blijft namelijk moeiteloos in ons hoofd plakken en leent zich ideaal voor een livesetting.

Een van de onbetwiste hoogtepunten op Unknown Affairs is zonder twijfel “For My Mind“. Hier horen we de nieuwgevonden volwassenheid van The Vices het best terug. De band slaagt erin om het catchy en luchtige indierockdeuntje waarmee het lied opent om te wisselen voor een donkere maar meeslepende melancholie met desoriënterend drum- en snaarwerk, zonder dat het gek of onnatuurlijk klinkt. In tegendeel zelfs, het is juist vrij memorabel. De melancholie die domineert op “For My Mind”, keert meermaals terug op Unknown Affairs. We horen het opnieuw op de wonderschone ballad “Tomorrow I’ll Be”, dat enigszins geïnspireerd lijkt op het repertoire van Queen, en op “Fooled Away”. Deze opent met prachtige filmische strijkers, maar blijft kleiner en intiemer dan het gros van de nummers op deze plaat. De stem van Van Luijtelaar krijgt op deze twee songs de volledige focus en de eerlijk- en oprechtheid in zijn stem weet ons te emotioneren. Die voelbare melancholie en onzekerheid over de toekomst in deze nummers representeert voor ons de realiteit van volwassenwording. Het gaat om het verlies van je jeugdige dromen en idealen, en je afvragen waar die precies heen zijn gegaan.

Opgroeien en de complexiteiten daaromheen wordt door The Vices heus niet alleen maar geëxploreerd in songs met een meer melancholische ondertoon. De Nederlanders doen het namelijk ook geregeld op een minder neerslachtige wijze. Neem bijvoorbeeld het hoopvollere “Better Days” dat een lach op ons gezicht weet te toveren, of “Thousand Faces”, dat een fantastische instrumentale solo heeft richting het einde toe. Hierin bewijzen de mannen opnieuw veel strakker te kunnen spelen dan ooit voorheen en dat ze ontzettend goed op elkaar zijn ingespeeld. Ook “At Least That’s What They’re Saying” past in dit straatje. Het is een heerlijke, groovy surfrocktrack die ons onmiddellijk transporteert naar een warme stranddag waarop de zon op onze huid brandt en het zand tussen onze tenen kruipt. Het is vooral bij dit drietal nummers waarin we de invloed van de begindagen van The Strokes en Arctic Monkeys terughoren. De inspiratie is duidelijk, maar het is The Vices gelukt om die Amerikanen en Britten niet gewoon klakkeloos na te doen, maar er juist iets fris en eigens van te maken.

We kunnen er veel doekjes om winden of we kunnen het gewoon zeggen zoals het is, maar Unknown Affairs is een knap staaltje werk van The Vices. Het is een hele geslaagde opvolger van het gevierde debuut dat twee jaar terug verscheen. Op deze tweede langspeler bouwt het Groningse kwartet verder op het grondwerk dat gelegd is op Looking For Faces, maar de heren doen dit zonder op luie wijze de magie van die plaat te repliceren. The Vices laat hier zien dat het is opgegroeid en ook op muzikaal niveau de stap heeft gezet van kleine jongens naar flinke mannen. Het is een ontzettend toffe indierockplaat over de moeilijkheden van volwassen worden, waarmee de Nederlanders de vloek van dat lastige tweede album met een hele grote boog weten te ontlopen. Absoluut eentje waar The Vices trots op mag zijn, deze Unknown Affairs!

De komende tijd gaat The Vices op tour door geheel Europa. Op 22 maart staan de mannen in Charlatan in Gent, samen met HIDEOUS. De overige data is te vinden op de website van de band.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “For My Mind”, ons favoriete nummer van Unknown Affairs, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

197 posts

About author
ik droom, denk en vind veel
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Vices - "For My Mind"

2023 belooft een behoorlijk druk jaar te worden voor The Vices. Het Nederlandse viertal vertrekt later deze maand op een tour waarin…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Vices – “Never Had To Know”

Na uitverkochte zalen in de Benelux, aangekondigde shows in Amerika en volop media-aandacht vanuit binnen- en buitenland ligt de wereld aan de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Vices - "Strange Again"

The Vices zetten dit jaar hun jaarlijkse gewoonte voort en brengen in de eerste week van het jaar een nieuwe single uit….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.