InstagramLiveRecensies

Froukje @ De Roma: Uitzinnig publiek, waanzinnige show

© CPU  – Mathias Verschueren

De Nederlanders lieten zich niet van hun beste kant zien op het WK voetbal, maar gelukkig boekte Nederlandstalige popster Froukje gisterenavond wel een overwinning. In een uitverkochte grote zaal van De Roma stelde ze haar nieuwe ep Uitzinnig voor. Het publiek bleef alvast in thema en werd beloond met een topoptreden.

Nederland boven, want nu onze noorderburen popsterren exporteren alsof het melkproducten zijn, mocht Bente openen voor Froukje. Hoewel ze mooi in het moedertaalrijtje past, heeft ze in ons land nog geen status als die van MEROL, MEAU of Maan. Het publiek leek dan ook niet echt geïnteresseerd. De halfgevulde grote zaal babbelde zo luid dat we de persoonlijke bindteksten van Bente zelfs niet konden verstaan. Dat zal haar wel niet deren. De jongedame staat al sinds haar elfde op een podium en heeft al heel wat watertjes doorzwommen. In deze extreem korte set van zes liedjes gaf ze samen met een gitarist en pianist een voorsmaakje van haar opkomende tournee door België. Er was ruimte voor zeemzoete liefdesliedjes als “Hou Van Mij”, maar net als bij Froukje is mentaal welzijn ook een thema. “Als Ik Met De Wind Kon Dansen“, de titeltrack van haar debuutalbum, gaat over paniekaanvallen, lichtte Bente zelf toe. Het lied was het eerste en laatste nummer dat de zaal toch enigszins kon boeien. Ondanks de babbelaars kon ze dan toch enkele rijen inpalmen. Best een gezellige meid, die Bente, maar net iets te rustig om De Roma op te warmen voor een energiebom als Froukje.

© CPU – Mathias Verschueren

Om in de stemming te komen lanceerden de geluidsmannen uitsluitend nederpopplaten na het optreden van Bente en voor dat van Froukje. Eén voor één passeerden ze: De Jeugd Van Tegenwoordig, Maan, Snelle, Goldband… We zouden nog een hele avond kunnen doorgaan. Hoe komt het toch dat Nederland zoveel meer Nederlandstalige popsterren telt dan Vlaanderen? En dat ze het ook nog eens allemaal goed doen bij ons? Het optreden van Froukje moest duidelijkheid brengen. De ster van de avond was nog nergens te bespeuren of de band had het publiek al helemaal gek gemaakt. Een mix van heel het oeuvre van Froukje werd de zaal ingeknald en van zodra de rosse zelf te zien was, ging iedereen uit z’n dak.

Froukje heeft iets bijzonders. De Nederlandse beperkt haar liedjes niet enkel tot liefde of verdriet. Ze schrijft, zonder filter, neer waar ze mee worstelt. Omdat ze zo jong is, komt dat vaak overeen met waar de jeugd van vandaag over nadenkt. Haar fans zitten dus op één lijn met hoe ze zich voelt en dan komt haar muziek extra goed binnen. Dat er in De Roma uit volle borst werd meegezongen met “Groter Dan Ik”, een lied over het klimaat en de huidige consumptiemaatschappij, verbaasde dan ook niet. De connectie met haar publiek was er instant en werkte in twee richtingen. Ieder nummer dat niet nieuw was, werd luidkeels meegezongen. En Froukje gaf al die energie meteen terug door heen en weer het podium te dansen. De Nederlandse staat nog maar twee jaar op een podium, maar heeft zowat iedere concertzaal en festivalterrein in België en Nederland al gezien. Toch stond ze niet arrogant op het podium van De Roma. Een oprecht verlegen lachje wanneer ze de Vlaamse versie van haar liedjes hoort weergalmen, doet heel wat Belgische harten smelten.

© CPU – Mathias Verschueren

Hoewel ze onder haar eigen naam muziek uitbrengt, deelde ze gisterenavond het podium met vier bandleden, waarvan de helft vrouwelijk. Gitariste Yvette Terpstra haalde uit met een solo in het begin van de set, maar ook de rest van de band tilde de show naar een hoger niveau. Wie kwam om elk liedje te horen zoals het op de plaats staat, kwam bedrogen uit. In positieve zin! Het viertal gaf aan ieder nummer een extra dimensie. “Onbezonnen” kreeg een wervelend einde en gleed majestueus over in “17”, maar ook een compleet nieuw nummer “Is Dit Echt?” klonk geweldig goed, dankzij de band. Wat de stem van Froukje betreft, waren we aangenaam verrast. Die klonk afgelopen festivalzomer niet altijd even zuiver, maar daar was deze avond niets op aan te merken. Zelfs de snelle parlando-achtige stukjes in “Een Man Die Nooit Meer Huilt” kwamen er perfect en verstaanbaar uit.

Met twee ep’s had Froukje voldoende materiaal om te touren door België en Nederland. Toch zit ze niet stil en werkt ze hard aan haar debuutalbum. Middenin de energieke set, kregen we daar een voorsmaakje van. Van het drietal bleef vooral “Ik Ben Bang” hangen. Een classic Froukje-hit in wording. Met het hart op de tong zong ze over wat er in haar omgaat. Om het energiepeil niet te vaak te moeten laten zakken, plakte Froukje meteen alle tedere songs achter elkaar aan. “Een Teken” bracht ze helemaal alleen vooraan het podium met een elektrische gitaar. Gelukkig zong het publiek hier iets stiller mee, zodat ook dit breekbare nummer overeind bleef.

© CPU – Mathias Verschueren

‘Kunnen jullie de lichtjes van je telefoon aansteken?’ Met die woorden probeerde Froukje het breekbare hoofdstuk in haar set af te sluiten. Maar van zodra “Licht en Donker”, titeltrack van haar debuut-ep, te horen was, trokken de fans hun keel weer open. ‘Ach, ik laat ze begaan’, moet Froukje gedacht hebben. Ook tijdens “Heb Ik Dat Gezegd?” at het publiek uit haar hand. Wie nog geen hit van Froukje had herkend, werd beloond met een spervuur in de finale. Samenwerkingen met S10 “Zonder Gezicht” en “Nooit Meer Spijt” deden al wie nog stilstond bewegen. Na een korte pauze zette de bisronde de kroon finaal op het werk. De band liet zich voor een laatste keer volledig gaan op de intro van “Niets Tussen” en Froukje ging op de knieën voor de eerste rijen. Schattig om te zien hoe de toetsenist en bassist vooraan het podium plaats namen om het publiek helemaal op te zwepen. “Ik Wil Dansen” gaf – met een voor de hand liggende boodschap – de finale doodssteek.

Uitgedanst vragen we ons na vanavond nog steeds af wat die Nederlandse meiden hebben, waar wij blijkbaar zo dol op zijn. Zijn het die eerlijke teksten? Die recht voor de raap attitude? Of de goeie beats? De livebands die van een solovrouw zo’n sterke act maken? Froukje heeft het allemaal en bewees het in een uitverkochte grote zaal van De Roma.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Groter dan ik
Onbezonnen
Goud
17
Liever met jou
Onbesproken
Uitzinnig
Een man die nooit meer huilt
Een teken
Ik ben bang
Houden van mij
Licht en donker
Is dit echt?
Heb ik dat gezegd?
Zonder gezicht
Nooit meer spijt

Niets tussen
Ik wil dansen

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single SIM-OJ & Froukje - "We Doen Er Allemaal Aan Mee"

O.J. Simpson legde afgelopen week het loodje, maar het Nederlandse SIM-OJ brengt vandaag gelukkig wel nog gewoon muziek uit. Het duo, bestaande…
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2024 (Festivaldag 2): Bewolkt en bevolkt

De provisorische festivalstad in Schijndel opende gisteren de deuren voor de tweede festivaldag van Paaspop. Nadat we ons de eerste dag vooral…
LiveRecensies

Tom Odell @ De Roma: Tranenkeizer met durf

Het was sturm en drang voor de poorten van De Roma, en daar was één man voor verantwoordelijk: Tom Odell. Waar de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.