InstagramLiveRecensies

MEAU @ De Roma: Goudeerlijk in de moedertaal 

© CPU – Sam De Boeck

MEAU zegt je misschien op het eerste gezicht niet veel, maar zet “Dat heb jij gedaan” op en iedereen herkent de monsterhit uit 2021. Je kwam ze misschien deze zomer ook al tegen op de festivals. Gisteren liet MEAU in De Roma zien dat ze meer is dan een voorzichtig liedje over een toxische relatie. Het werd een knalstart van haar tournee door België en Nederland.

MEAU’s landgenote Amina mocht de avond openen. Helemaal spek naar de bek van de fans van de hoofdact, want ook Amina bracht Nederlandstalige indiepop: liedjes over vaders, oude liefdes en corona. De singer-songwriter had een pianist meegenomen om haar bij te staan. ‘Het grootste cadeau dat je kan krijgen als artiest, is stilte. En jullie Belgen zijn daar heel goed in’, dankte ze haar publiek. Toch hoorde we achteraan nog babbelaars, wat onvermijdelijk is als de bar zo dicht bij het podium staat. Amina merkte er niets van en bracht een sterke set. Als 21-jarige toonde ze al heel wat lef en kreeg ze het publiek vlotjes mee. Bonuspunten zijn er voor de krachtige stem. Afsluitende song “Gebruiksaanwijzing” was een schot in de roos. De meezinger komt aanstaande vrijdag uit als nieuwe single. 

Een tiental minuten na de aangekondigde tijd, werden de lichten gedoofd en kwam MEAU het podium op. Geflankeerd door maar liefst vijf bandleden op het kleine podium van de foyer. Wie haar grote hit kent en een intieme show verwachtte, kreeg meteen het deksel op de neus. De Nederlandse liet vanaf het begin zien dat ze meer is dan een singer-songwriter. “Ouder” opende de show aan een leuk tempo met felle drums. 

MEAU kenmerkt zich door eerlijke liedjes. Dat ze in het Nederlands zingt, doet haar woorden nog makkelijker binnenkomen. In “Tegen De Klippen Op” heeft ze het over een meisje met botkanker, even later kondigt ze een liedje aan over niet goed in je vel zitten. Met haar 21 lentes, klinkt de zangeres al heel wijs. Ingetogen nummers “Weet” en “Helen” houden die breekbare sfeer in stand. Ze stuurt haar band zelfs even weg om enkel met een gitaar het publiek te raken. 

© CPU – Sam De Boeck

Hoewel MEAU’s repertoire voornamelijk bestaat uit kleine lieve liedjes, kan ze de afwisseling tussen emotionele trage songs en levendige snelle uptempo nummers goed bewaken. Het duet met de Nederlandse Racoon “Dans M’n Ogen Dicht” brengt ze alleen en fleurt de avond een beetje op. En er zijn ook meezingers in het repertoire van de Nederlandse. Fans laten horen dat ze de tekst van “Blijven Rijden” goed kennen. De glimlach van MEAU wordt nog net even breder dan anders. “Relativeren” en nieuw nummer “Bang voor wat morgen komt” doen de mensen in de foyer verder heen en weer wiegen. Ook de enthousiaste band kan niet blijven stilstaan op dat compacte podium.

Met “Hou Me Vast” maakt MEAU het opnieuw klein. “Als Geen Ander”, het pakkende duet met zangeres Bente, brengt ze vanavond alleen. Toch blijft het lied zelfs met maar één prachtige stem binnenkomen. Op “Kans” wordt de Nederlandse erg persoonlijk. We zien her en der traantjes in het publiek. Ja, ook live is MEAU’s stem zo zuiver dat ze in amper drie minuten je hart kan raken. “Onbereikbaar” geeft dan de genadeslag. Een lied dat niet veel om het lijf heeft en waarvan de tekst voor zich spreekt.

© CPU – Sam De Boeck

Een eerste keer afsluiten doet MEAU met “Als Jij Maar Bij Me Bent”, ook zo eentje die akoestisch klinkt, maar wordt verfraaid met allerhande elektronische franjes. Het geeft alle songs van de Nederlandse iets extra’s, iets meer body, iets meer dramatiek. En als ze dat alles dan laat vallen en alleen het podium opnieuw opwandelt om piano te spelen, ook dan kan ze het publiek inpakken. “Vrouwen Onder Ons” is naast haar monsterhit misschien wel haar tweede meest persoonlijke lied: ‘Voor de vrouwen onder ons, en de man die haar weer niet verstond, naar wat ze zeggen wou, toen ze zei dat ze met rust gelaten wou.’ 

De band komt opnieuw het podium op om de rest van de bisronde te spelen. Terwijl een technieker de microfoon juist zet, maakt MEAU even tijd om met de telefoon van een fan een BeReal te maken. Alsof ze nog niet alles uit de kast heeft gehaald op dit moment, speelt ze nu ook nog eens elektrische gitaar.

© CPU – Sam De Boeck

En dan is het eindelijk tijd om die monsterhit op de foyer los te laten. “Dat heb jij gedaan” wordt van voor naar achter meegezongen en MEAU maakt het dan ook even stil om het publiek een volledig refrein voor z’n rekening te laten nemen. Die Vlaamse stemmen in koor klinken toch wat vreemd, geven we toe. Afsluiten doet ze met hoe kan het ook anders “Afgesloten”: nog een laatste keer die typische balans tussen up tempo elektronische deuntjes en akoestisch getokkel.

In een knusse uitverkochte foyer van De Roma, liet MEAU zien dat ze meer is dan een monsterhit. De Nederlandse zangeres zet indiepop in haar moedertaal op de kaart. Zonder nog maar een album uit te hebben gebracht, serveert ze een set alsof ze al jaren op het podium staat. Met een charisma, een brede glimlach en goudeerlijke teksten. Afspraak op 28 april 2023, wanneer ze de foyer inruilt voor de grote zaal in De Roma en die ongetwijfeld ook stil zal krijgen.

Je kan MEAU tijdens haar tournee door België en Nederland in ons land nog aan het werk zien in Leuven, Gent, Brugge, Hasselt en Turnhout.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Ouder
Kalmte
Tegen De Klippen Op
Terug In M’n Armen
Weet
Helen
Dans M’n Ogen Dicht
Blijven Rijden
Relativeren
Hou Me Vast
Als Geen Ander
Kans
Onbereikbaar
Bang Voor Wat Morgen Komt
Als Jij Maar Bij Me Bent

Vrouwen Onder Ons
God Ik Mis Het
Dat Heb Jij Gedaan
Afgesloten

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles MEAU - "Helen" & "Hou Me Vast"

De Nederlandse MEAU was een van de revelaties van 2022 dankzij megahit “Dat heb jij gedaan“, maar nu moet ze er voor…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2022 volgens de Belgische en Nederlandse muziekindustrie

Om muziek tot bij jou te krijgen, zijn heel wat mensen nodig. Ook in België zijn heel wat enthousiastelingen dag in dag…
LiveRecensies

Joey Bada$$ @ De Roma: Van het beste uit Brooklyn

Het was op een druilerige woensdagavond dat de New Yorkse rapkoning Joey Bada$$ afzakte naar de Antwerpse De Roma om samen met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.