AlbumsRecensies

Bente – Als Ik Met De Wind Kon Dansen (★★★): De wind niet helemaal in de zeilen

Merol, Froukje, S10 en MEAU zijn de beste voorbeelden dat Nederlandstalige popmuziek van bij onze noorderburen ook in ons land heel goed kan werken. Als we de hype mogen geloven, dan is de 22-jarige Bente de volgende zangeres die hier zou kunnen doorbreken. In 2021 scoorde ze samen met Maan reeds een grote hit met “Nee is Nee“, een single over straatintimidatie die heel wat los bracht en haar bijna veertien miljoen streams op Spotify opleverde. Na twee ep’s en heel wat singles, komt ze nu met haar langverwachte debuutalbum Als Ik Met De Wind Kon Dansen, waarmee ze in 2023 door Nederland en België zal trekken.

Bente begon op haar elfde met het schrijven van nummers en nam uiteindelijk deel aan The Voice Kids. Terwijl ze aanvankelijk steeds in het Engels zong, maakte ze in 2019 de ommeslag naar haar moedertaal. Een goede keuze, want haar muziek krijgt zo nog een persoonlijkere ondertoon en komt zo ook beter binnen. Nadat we op de winderige intro “11:11” worden meegezogen door dromerige geluiden, barst de hemel op “Als Ik Met De Wind Kon Dansen” helemaal open en gooit ze zo een van de meest aanstekelijke nummers van het album meteen in de strijd. Omvergeblazen zijn we door deze opener nog niet, maar meer dan solide is de start wel.

De eerste keer dat we ons op haar eerste langspeler helemaal verliezen in haar muziek is op “Als Geen Ander“, de single die ze samen met MEAU uitbracht. Ervoor misten we op “Maak Me Wakker” wat spanning. Haar samenwerking met haar Nederlandse collega is wat meer ingetogen en komt ook een stuk authentieker over. “Ik Ken Dit Niet” met Typhoon zoekt ook een zekere intimiteit op, al blijven we hier ook wat op onze honger zitten. Het refrein blijft te weinig hangen en ook de strofe van Typhoon kan het tij niet helemaal keren. Ook “Hou Van Mij” doet ons minder dan gehoopt doordat het misschien iets te eentonig blijft in de vier minuten waarop Bente naar de liefde zoekt.

De wind zit dus niet helemaal in de zeilen tijdens het eerste deel, maar daar komt in het midden dankzij “Laat Me” verandering in. Ze breekt daarin namelijk met de verwachtingen die ze eerder op het album creëerde en durft ook wat meer spelen met de opbouw van het refrein. Ook “Laat Me Niet Achter” valt positief op door een lichte house-twist, die terug wat dynamiek in het project brengt. De pianoballade “Als Ik Schreeuw” behoort daarentegen weer tot de meest aangrijpende momenten op Als Ik Met De Wind Kon Dansen, want woord voor woord dringt het onze ziel binnen en weet het ons te raken. Wanneer Bente de uitersten van haar muziek opzoekt in de rustige of meest euforische vormen, horen we haar het liefst.

In het laatste derde van het album horen we hoe Bente zich als artiest verder heeft ontwikkeld. “Voel Je Nu Wat Ik Voel” is tussen al de ballades en beladen songs een welgekomen afwisseling, waarin ze gestaag het tempo opdrijft richting het refrein, om daar dan met elektronische geluiden à la Oscar and the Wolf uit te pakken. Het is misschien daardoor dat “Toen Je Viel Uit De Lucht” erna nog wat melancholischer binnenkomt. De dramaturgie van de strijkers en de bijhorende tekst laten ons niet onberoerd en vormen de perfecte introductie tot “Vier Met Mij”, waar ze bijna fluisterend haar debuutalbum afsluit en zelfs wat folky-invloeden gebruikt om de ruwheid in de emotie te benadrukken.

Als Ik Met De Wind Kon Dansen is een zeer passabel en aimabel debuut, waarin we de verschillende sterktes van Bente naar voren horen komen. Haar grootste troef blijft uiteraard haar zin voor poëtische teksten, die telkens een zeer verhalende en makkelijk te visualiseren karakter hebben. Toch bleven we op sommige nummers wat wat op onze honger zitten door het gebrek aan melodieën die ons van onze adem beroven en de sterkte van haar teksten niet konden evenaren. Er zit dus nog wat groeipotentieel bij Bente, al horen we ook al op heel wat songs dat ze niet voor niets tot de meest geliefde zangeressen van Nederland hoort en het ook in Vlaanderen kan waarmaken.

Bente staat op 1 april in Trix in Antwerpen en stelt er Als Ik Met De Wind Kon Dansen voor.

Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1711 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles MEAU - "Helen" & "Hou Me Vast"

De Nederlandse MEAU was een van de revelaties van 2022 dankzij megahit “Dat heb jij gedaan“, maar nu moet ze er voor…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 40 beste ep's van 2022

De ep wint dezer dagen steeds meer aan belang en dat ligt vooral aan het feit dat de samenleving vlugger wordt. Alles…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 10 beste Nederlandse albums van 2022

Dit jaar kwamen er een hoop uitstekende platen van Belgische bodem uit, waarvan we de twintig beste al aan je voorschotelden, maar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.