AlbumsRecensies

Hyd – CLEARING (★★★★½): Een zuivering voor geest en ziel

Hey QT” was een introductie van jewelste voor Hayden Dunham, die toen onder de naam QT hun debuut maakte in 2014 en niet veel later al voor de nieuwe artiestennaam Hyd ging. Het duurde echter acht lange jaren voor hun eindelijk met een debuutalbum zou komen, welk in 2018 zijn oorsprong kent. Om de wachttijd te verzoeten, kregen we vorig jaar nog een self-titled ep waardoor Hyd aan aanzien bleef winnen in de muziekindustrie. Onder de vleugels van het wereldwijd gerenommeerde collectief en label PC Music brengt Hyd nu eindelijk Clearing uit. Hun werkte hiervoor samen met een resem boeiende artiesten en producers die hielpen om een muzikale zielszuivering door te voeren.

Hyd zelf ziet hun album Clearing als een ontstaansgeschiedenis, waarbij uit de assen van een wild vuur nieuwe zaadjes geplant kunnen worden voor een nieuwe wereld. We kunnen hun daar in volgen, want op tien nummers horen we hoe Hyd oude elementen uit popmuziek neemt om er een nieuwe twist aan te geven. Op de bezwerende synths van “Trust” wordt je adem meteen ontnomen door duistere melodica, terwijl hun stem je glashelder met alle imperfecties bij je nekvel grijpt. Er zit een zekere ruwheid in die we vaak missen in popmuziek en die hier echt uitpakt als een ongelofelijk belangrijk element voor sfeerschepping. Ons vertrouwen heeft de artiest dus al vanaf de albumopener gewonnen.

De hemel mag dan wel het streefdoel zijn voor velen, maar op “Fallen Angel” geeft Hyd het hiernamaals een helse twist waar we het verhaal volgen van een vallende engel en helemaal worden meegetrokken in een spannende muzikale excursie. Het nummer is tevens ook de perfecte introductie tot “So Clear”, waar destructieve beats in de refreinen treffen op een dromerige popsfeer in de strofes. De productie van Sophie en EASYFUN laat zijn sporen achter en moet even verwerkt worden met het rustige “Oil + Honey” dat ons weer even zielsrust geeft door de mediterende melodieën.

Contrasten zijn zo wat de rode draad tussen de songs op CLEARING. “Chlorophyll” is bijvoorbeeld een van de meest atypische composities op het album met een dreigende gitaarlijn, een ander stemgebruik en vooral het meest beklijvende refrein op het album. “Glass” zoekt vervolgens de rustige oorden op met veel zachtere zanglijnen en compleet andere instrumenten met een minimalistischere insteek. “The Real You” ligt daar muzikaal tussen door van beide liedjes wat elementen te nemen en ze te verwerken tot iets nieuws. Met elk nummer dat we op dit album horen, kunnen we ons nog meer verdiepen in alle aspecten van Hyds ziel en blijven we ook geboeid luisteren naar het muzikaal spektakel dat hun aflevert.

Breaking Ground“, misschien wel het meest toegankelijke nummer van het album, zou bijna met de eer van beste song op het album gaan lopen, als “Only Living For You” niet op het album zou staan. Na wat weemoedigere liedjes voelen die vier minuten als een euforische gevoelsexplosie door de fantastische synths uit de hand van Sophie en A.G. Cook. De single “Afar” sluit de ceremonie af met een kwellende intro, die steeds meer open bloeit tot een rituele uitdrijving van al het slechts in jouw eigen gedachten. Een meer dan bezwerend orgelpunt van het album, dat alleen maar hoogtepunten lijkt te kennen.

Hyds debuutalbum CLEARING is veel meer dan een veertig minuten durende zielsopenbaring voor elke popfan. Het is nog eens het beste bewijs waarom PC Music zo’n invloed heeft op popmuziek, want met bijdrages van o.a. Sophie, A.G. Cook, Caroline Polachek, Danny L Harle en Ö is dit album niets minder dan een bijzonder testament van het reeds legendarische label. Hyd bezorgt ons op hun tien nummers het ene memorabele moment na het andere en geeft daarbij een interessante inkijk in hun gedachten. CLEARING heeft het potentieel om hoog te eindigen in onze lijst van beste debuutalbums van het jaar, want het is een album geworden waar binnen enkele jaren ongetwijfeld nog veel terug naar gerefereerd wordt. Een stukje muzikaal erfgoed voor PC Music.

Op 18 februari staat Hyd in de Witloof Bar van de Botanique en op 20 februari in Paradiso in Amsterdam.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

1763 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Felicita - "Spalarkle (Alys)" (feat. Caroline Polachek)

De PC Music-wereld is beroemd en geliefd, want het Londense label van A.G. Cook heeft hyperpop en elektronische muziek ontzettend veel nieuwe…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single MEYY & twst - "QT"

Charlotte Meyntjens heeft de afgelopen maanden een grote groeispurt genomen met haar project MEYY. Sinds haar verhuis naar Londen, werkte ze in…
LiveRecensies

Caroline Polachek @ Trix: Verlangen en verlossing

Het is amper twee weken geleden dat we Caroline Polacheks tweede album niet minder dan vijf sterren gaven en gisteren stond de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.