AlbumsRecensies

Dean Lewis – The Hardest Love (★½): Een tranentrekker voor melige zielen

De Australische hartenlijmer Dean Lewis draait nu al een tijdje mee en zorgde ervoor dat menig tienerhart over hun relatiebreuk heen kwam met hits als “Waves” en vooral “Be Alright”. Die laatste heeft bijna anderhalf miljard streams, een grote prestatie voor een artiest die lang sleutelde aan zijn doorbraak en lang achter de schermen voor andere artiesten schreef. Nadat hij in 2019 zijn debuutalbum A Place We Knew uitbracht en de wereld rondtrok, blijkt Dean Lewis te lijden onder de vloek van de ‘moeilijke tweede’. Een gebrek aan muzikale evolutie en vooral spanning maken van het bijzonder melige en voorspelbare The Hardest Love een ware opgave om helemaal door te luisteren.

Openen met een nummer dat “Small Disasters” heet––we moeten het toegeven, maar Dean Lewis heeft humor. Het nummer lijdt aan een gebrek aan overtuigingskracht door de repetitieve gitaarriedel en vooral het weinig pakkende refrein. “Small Disasters” is gewoon niet het juiste nummer om de toon van een album te zetten en verveelt al na één luisterbeurt. De single “Looks Like Me” was een evidentere keuze geweest doordat het meteen wat aanstekelijker is, al heeft dat lied ook te kampen met heel wat problemen. We horen namelijk muzikaal te weinig verschil tussen de verschillende strofes en refreinen, waardoor ook deze song snel eentonig klinkt.

Het probleem met de muziek die Dean Lewis maakt, is niet alleen dat we muzikaal vaak op onze honger blijven zitten door de steeds terugkerende structuren. We storen ons vaak aan de cliché teksten, die elk vakje van de knuffelrock-bingo zouden afvinken. In “Hurtless” zingt hij bijvoorbeeld: ‘Cause it was never meant to end like this / Standin’ in thе rain in your black dress.’ Als de begeleidende melodieën dan even ongeïnspireerd overkomen, dan ben je ons snel kwijt. Titeltrack “The Hardest Love” gaat – wonder boven wonder – eveneens over een gebroken hart, maar breekt naar het einde toe wel mooi open met een arsenaal aan blaasinstrumenten die het geheel toch een tikkeltje elan geven. “Something To Help” probeert hetzelfde, maar vervalt tot een karikatuur van folkpop.

Uit de categorie ‘kan je rustig skippen bij het luisteren van het album’ presenteren we je “Into The Breeze”. Een nummer dat ons even hard omverblaast als een briesje op een bloedhete zomerdag: niet. Dean Lewis recycleert hier te veel elementen die hij al te vaak gebruikte, waardoor je stilaan twijfelt of hij gewoon in een spiraal zit van dezelfde melodieën en inspiratiebronnen. “To Have You Today” is een eerbiedige sollicitatie voor de volgende Knuffelrock-cd, maar net als cd’s zijn dit soort nummers wel echt passé aan het worden. Weinig inleving en vooral opnieuw een tekst die een puzzel van andere melige liefdesliederen lijkt te zijn zorgen ervoor dat de albumafsluiter echt gewoon ondergaat.

De enige nummers die ons echt iets doen zijn “How Do I Say Goodbye” en “Scares Me”. Die eerste schreef hij voor zijn vader, die enkele jaren geleden de diagnose kreeg dat hij een agressieve kanker had. Die pijn en emoties komen in het nummer ook echt over en weten ons echt te raken. “Scares Me” gaat dan weer over een stukgelopen relatie, waarbij de pijn zo ondraaglijk blijkt dat Lewis een oplossing zocht. Vocaal geeft hij de pianoballade een richting en dringt hij ook op deze single door. Soms kan het zo makkelijk zijn om te overtuigen, waardoor we ons afvragen waar het op de rest van The Hardest Love de mist in gaat.

We zijn er zeker van dat er heel wat mensen zich zullen optrekken aan de nummers van Dean Lewis, maar op The Hardest Love missen we gewoon verrassende elementen om ons te boeien. Uiteraard wilt Dean Lewis doorgaan met het geluid waarmee hij een wereldhit scoorde, maar dat mag creativiteit nooit in de weg staan. Er steken zonder twijfel heel wat bloed, zweet en tranen in het album, maar de voorspelbaarheid en het geringe muzikale vuurwerk zorgen ervoor dat je als luisteraar je best moet doen om deze dertig minuten te doorstaan. De singles deden in hun eentje meer bij ons dan in deze tranentrekker van een album, waar Dean Lewis weinig stappen vooruit zet. Het wordt tijd dat de Australiër uit zijn comfortzone treedt als hij eens memorabel uit de hoek wilt komen. We hebben dit soort nummers al vaak gehoord en helaas vaak al beter.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1856 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dean Lewis - "Memories"

Dean Lewis is een singer-songwriter die we anno 2024 niet meer mogen onderschatten. Niet alleen in thuisland Australië weet hij met zijn…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single David Kushner - "Skind and Bones"

David Kushner was de afgelopen maanden onmogelijk te ontwijken. De jonge Amerikaan scoorde vorig jaar namelijk een reuzehit met zijn single “Daylight”….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ruth B. & Dean Lewis - "28"

Zowel Ruth B. als Dean Lewis zijn bekend door een doorbraakhit, zij dankzij “Lost Boy” en hij dankzij “Be Alright“. Ondertussen zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.