InstagramLiveRecensies

Dans Dans @ Handelsbeurs: Over de grenzen van genres heen

© CPU – Joost Van Hoey

Sommige bands zijn gevormd om hun muziek live te brengen en zalen omver te blazen. Wij rekenen Dans Dans tot deze categorie. Kompanen Bert Dockx, Frederic Jacques en Steven Cassiers, die hun strepen reeds verdienden bij muzikale projecten zoals Flying Horseman, Lyenn, Mark Lanegan en Dez Mona, brachten eerder dit jaar hun nieuwe album 6 uit. Oorspronkelijk stond het optreden gepland in 2020 en zou Dans Dans in de Handelsbeurs hun vijfde album Zink komen voorstellen. Wegens de welbekende omstandigheden van de afgelopen jaren vieren we dan maar de release van de laatste telg, die overigens erg warm werd onthaald.

© CPU – Joost Van Hoey

Opener van de avond was de Franse jazzpianiste Eve Risser. Ze werd aangekondigd als iemand die heel vaak ensembles schrijft en eveneens een overtuigend solo pianoalbum de ether heeft ingestuurd. Vanavond bracht ze samen met haar geluidstechnicus een elektronische set. De piano werd op een platform in de zaal geplaatst, net voor het podium. Het volk, die mondjesmaat binnen kwam, ging mooi rond het platform staan tot de Franse onder een licht applaus achter haar piano plaats nam. Hetgeen we voorgeschoteld kregen, hadden we niet meteen verwacht.

Na een rustig begin bouwden de elektronische sounds zich op, en werden we van het ene muziekgenre naar het andere gekatapulteerd. Het ene moment waanden we ons op een raveparty, het andere moment hoorden we de klassieke pianoachtergrond die Risser eveneens bracht. Ook qua showgehalte scoorde de Franse goede punten. De buffetpiano was open en met verschillende lichten versierd. Wanneer de pompende beats eraan kwamen, kwam er zowaar rook uit de piano. Het publiek bewoog al lustig mee en het luid en overtuigend applaus na het afsluiten van de set was meer dan verdiend.

© CPU – Joost Van Hoey

Door het enthousiasme van Risser werd haar set slechts een kleine tien minuten voor het startuur van Dans Dans afgerond. Begrijpelijk dat de heren dus iets later aan hun show begonnen. Zo kregen de dorstigen ook nog eens de kans om zich te laven. Eens de heren eraan begonnen, werd meteen duidelijk dat het de voorstelling was van 6. Openingstrack “Wolk” mocht ook live het geheel op gang trappen. Meteen zagen we dat Dockx en co er zin in hadden. Met de gezichten naar elkaar gericht en de eerste danspasjes merkten we de goesting en overtuiging op. Ook “Coyote” en “Palm” werden in het eerste deel op ons afgevuurd.

Dat we vandaag te maken hadden met drie rasmuzikanten, werd duidelijk toen “Palm” werd gespeeld. Zonder pardoes werd er een stuk toegevoegd die op het album niet te horen is. Of het improvisatie of ingestudeerd was, weten we niet. Dat het overtuigend overkwam, is echter wel een zekerheid. We zagen in het publiek her en der mensen hun eerste danspasjes van de avond zetten en het hoofd intens meebewegen. Het hartelijke en luide applaus sprak boekdelen. Dans Dans is in geen vakje te duwen, en ook live wisselden jazzinvloeden zich moeiteloos af met steviger werk.

© CPU – Joost Van Hoey

Het trio nam ons vanaf het begin mee op een trip doorheen hun universum. Tussen de nummers door werd er enkel wat ruimte gelaten voor een applaus, maar daarna ging de trein opnieuw lustig verder. Afsluiter vooraleer de heren even van het toneel verdwenen was “Close Your Eyes”. Het nummer ligt gemakkelijk in het oor en bracht wat popinvloeden tot bij het publiek. Onder luid applaus kwamen de heren gelukkig vrij snel opnieuw het podium op om het laatste deel van hun fantastische set op het publiek af te vuren. Hoewel er over de hele lijn enkel hoogvliegers te beluisteren waren, zorgde afsluiter “TV Dreams” voor het ultieme hoogtepunt. Een mooie mix van luid, rustig en een flinke portie ritmische gitaar zetten de kers op de taart.

Dans Dans zette in de Handelsbeurs hun fantastische live reputatie enkel kracht bij. Het zijn drie rasmuzikanten die perfect op elkaar ingespeeld zijn en tijdens een show veel meer uit hun instrumenten puren dan op plaat te horen is. De vreugde en het enthousiasme waarmee ze op het podium stonden werkte aanstekelijk. Hoewel de meeste nummers makkelijk de kaap van zeven tot acht minuten rondden, verveelden ze op geen enkel moment. Hun tour raast nog langs onder andere de Ancienne Belgique, 30CC in Leuven en Cactus Muziekcentrum in Brugge. We kunnen het ten zeerste aanraden, want Dans Dans zou zo maar eens een van de beste livebands van het moment kunnen zijn.

Facebook / Instagram / Website

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Bert Dockx Band - Ghosts (★★★★): Beklijvende geruststelling

Over de muzikale bijdrages van Bert Dockx kan je intussen een mooi spinnenweb leggen. De Belgische muzikant, schrijver en auteur heeft aandelen…
InstagramLiveRecensies

Dans Dans @ Botanique (Rotonde): Ode aan de verwondering

Van alle muzikanten die onze Belgische scene kleuren, is het onbegrijpelijk waarom Bert Dockx nog nooit gekozen is tot beste muzikant op…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Alabaster DePlume, STAKE, Whispering Sons en meer naar Boomtown!

Van 14 t.e.m. 23 juli wordt Gent het epicentrum van kunst en cultuur. Tijdens de eerste zeven dagen van de Gentse Feesten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.