AlbumsRecensies

Boston Manor – Datura (★★★★): Poppunk in een duister jasje

De Britten van Boston Manor zijn intussen geen onbekenden meer. Ze worden door zowel fans als recensenten op handen gedragen en bewezen dit jaar nog op Graspop Metal Meeting dat dit volledig terecht is. De groep liet dan ook al lang het brave geluid van op Be Nothing achter zich en blijft zichzelf vernieuwen met iedere nieuwe release. Zo vonden de mannen met Welcome to the Neighbourhood hun herkenbaar geluid en bouwden ze hierop verder met het experimentele Glue.

Gelukkig kiezen de jongens uit Blackpool nooit de makkelijkste route en vernieuwen ze zichzelf ook op Datura. Het conceptalbum is het eerste van twee delen en omarmt de nacht. Hun grootste inspiratiebron was dan ook het overmatig drankgebruik van zanger Henry Cox tijdens de lockdown. Hun doel is om de luisteraar in de zeven singles een koud, ademloos en paranoïde gevoel te geven.

Bij het luisteren van het eerste nummer wordt onmiddellijk duidelijk dat het album mikt op een totaalervaring. Met “Datura (dusk)” neemt Boston Manor ons voorzichtig mee in het album, mede door de zachte stem van zanger Henry Cox. Op de achtergrond wordt ondertussen op subtiele wijze een post-apocalyptisch sfeertje uitgebouwd. Dit vloeit losjes over in het eerste echte nummer, “Floodlights on the Square”, een single met zwaardere uithalen die een ons een doelloos gevoel inboezemt.

Foxglove” volgt hierop en is voor ons het sterkste nummer op het album. De rauwe, unieke vocalen spelen met de gitaarlijnen en zorgen voor een onweerstaanbare groove. Het is dan ook duidelijk dat de heren niet meer volledig in het hokje van poppunk passen en ze vooral hun eigen ding doen. Natuurlijk kon er geen anthemische single ontbreken om aan de Britten hun live set toe te voegen. Het grootse “Passenger” past, met zijn aanstekelijk refrein en gestripte instrumentalen, perfect binnen dit plaatje en zal gegarandeerd scoren bij het grote publiek.

Hoewel Datura slechts zeven nummers lang is; kozen de heren ervoor om een met regen gevuld interlude, “Shelter From the Rain”, toe te voegen. Een gewaagde keuze waardoor we als luisteraar worden geforceerd een stapje terug te nemen, wat afsluiter “Inertia” extra tot zijn recht doet komen. Dit hoogdravend liefdeslied werd geschreven als dank aan zanger Henry zijn vrouw, die hem door dik en dun steunde. Het nummer eindigt met vogelgezang, waarmee de ochtend is aangebroken. Het hoopvolle karakter van “Inertia” is dan ook de perfecte afsluiter en geeft ons als luisteraar het gevoel de donkere nacht te hebben overwonnen.

Boston Manor zet met Datura een volwassen conceptalbum neer dat in zijn totaliteit moet worden beluisterd. Toekomstige klassiekers voor hun discografie worden afgewisseld met verassende, inventieve nummers. Wij zijn alvast benieuwd welk vervolg zanger Henry en zijn equipe hier aan zullen breien.

Lang moeten fans niet wachten om dit nieuwe werk live te horen, want op 24 oktober komen de Britten naar de Trix in Antwerpen en op 1 november naar Tivoli Vredenburg te Utrecht, als voorprogramma van hardcoregrootheden Alexisonfire.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

50 posts

About author
West-Vlaamse liefhebber van de zwaardere genres!
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Jera on Air voegt vierde festivaldag toe met onder andere The Prodigy en Enter Shikari

Als een donderslag bij heldere hemel: zo voegde Jera on Air vandaag uit het niets een vierde dag toe aan zijn festival….
LiveRecensies

Alexisonfire @ Trix: Hypnotiserende nostalgie

Dat Alexisonfire onzekere tijden heeft gekend, weet intussen iedere fan van het vijftal. Tien jaar geleden hield de band namelijk even op…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Boston Manor – “Inertia”

Eerder dit jaar bewezen de Britten van Boston Manor op Graspop hoe entertainend poppunk nog altijd kan klinken. Met een ongelofelijke energie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.