AlbumsFeatured albumsRecensies

5 Seconds Of Summer – 5SOS5 (★★): Een lauwwarme douche

Toen 5 Seconds Of Summer in 2013 ineens wereldberoemd werd door in het voorprogramma van One Direction (jawel, die boyband van Harry Styles) te spelen, verwachtte niemand eigenlijk dat ze er nu nog steeds zouden zijn. Het Australische viertal werd namelijk gezien als gewoon maar weer een boyband, ditmaal met gitaren in plaats van choreografie, en boybands staan nou niet per se bekend om hun lange houdbaarheidsdatum. Kijk maar naar datzelfde One Direction: de Britten hielden het na zo’n vijf jaar alweer voor gezien. Dit lot blijkt echter niet weggelegd voor 5 Seconds Of Summer. De heren vormen ondertussen alweer zo’n elf jaar een band, en hun einde lijkt nog lang niet in zicht.

Wanneer je op zo’n piepjonge leeftijd naar sterrendom geschoten wordt door de associatie met ’s werelds grootste boyband en in de beginjaren vooral populair bent bij tieners, is het nog maar de vraag of je erin slaagt om de transitie te maken naar volwassenheid. Opgroeien en een identiteit vinden, is al zwaar wanneer het niet gebeurt in de spotlights, laat staan wanneer je onder een vergrootglas ligt. Echter is 5 Seconds Of Summer hier best succesvol in geweest. Met hun derde en vierde album, Youngblood in 2018 en CALM twee jaar later, ontpopte het kwartet zich van aandoenlijke poppunkboyband tot solide, volwassen popband dat een breed publiek weet aan te spreken. Ze voelen zich ogenschijnlijk comfortabeler en zelfverzekerder dan ooit, en met hun vijfde langspeler – het toepasselijk getitelde 5SOS5 – streven de Australiërs ernaar om op deze persoonlijke ontwikkeling voort te bouwen.

Na die twee eerdere albums hoopten wij dat 5SOS5 de volwassenwording van 5 Seconds Of Summer nog maar eens even zou onderstrepen. Echter voelt deze nieuwe na Youngblood en CALM een beetje aan als een stap terug. Kijk, een slecht album is het niet per se, maar het voelt een beetje als een douche die maar niet warm lijkt te willen worden. We verlangen naar een hete, troostende douche, maar krijgen er een slappe lauwwarme waterstraal voor terug. Deze nieuwste langspeler mist de cohesie die Youngblood zo goed maakte, maar ook de wil om te experimenteren wat CALM zo ambitieus maakte. Het lijkt erop dat de Australiërs niet goed wisten welk verhaal ze wilden vertellen met hun vijfde studioalbum en waarbij ze jammer genoeg ook niet meer echt buiten de lijntjes durfden te kleuren.

De toon voor de rest van de plaat wordt eigenlijk al meteen gezet met de albumopener “COMPLETE MESS”. Het is een prima popnummer, maar ook niet meer dan dat. Het is er zo eentje dat zich ideaal leent als achtergrondmuziek in de pashokjes van een willekeurige grote kledingwinkel, wat helaas het lot is voor veel nummers op 5SOS5. “Caramel” is ook zo’n perfect muziekje voor wanneer we onszelf in onsmakelijke belichting in nieuwe jeans wurmen, en het enige bijzondere aan “Bad Omens” is de anthem-achtige bridge, maar daarmee is het ook wel gezegd. Op muzikaal gebied zijn deze songs simpelweg gewoon ongelooflijk generiek en veilig, terwijl ze op het tekstuele vlak niet diepgaand en soms zelfs cringe zijn. Voorafgaand aan de release van 5SOS5 stelde 5 Seconds Of Summer dat dit hun meest introspectieve en volwassen album tot nu toe zou zijn. Als wij echter de songtekst horen van “Take My Hand”“Me, Myself & I” die als single nog wel acceptabel was, maar binnen de albumcontext ronduit erbarmelijk is, en het pijnlijk tenenkrommende, kinderachtige “Best Friends” vragen wij ons toch wel af wat zij beschouwen als ‘introspectief en volwassen’.

Af en toe doen de mannen wel een geslaagdere poging om iets van diepgang te zoeken en wat meer in hun psyche te graven. Zo is “Older” een kwetsbare, melancholische exploratie van de angst om ouder te worden waarop frontman Luke Hemmings bijzonder zuiver klinkt. Echter voelt de dromerige ballade (waarop zijn verloofde Sierra Deaton overigens ook te horen is) een beetje misplaatst op een popalbum als deze. Het tempo wordt namelijk uit onze luisterervaring genomen wanneer “Older” halverwege de plaat zijn intrede doet. “Bleach” is daarentegen een meer introspectief nummer dat beter in het geheel past. In het lied legt het viertal hun herkenbare angsten over het leven na een ingrijpende relatiebreuk bloot op een eerlijke, volwassen wijze. Het enige jammere aan “Bleach” is dat we niet alleen Hemmings horen zingen, maar ook bassist Calum Hood en gitarist Michael Clifford. Dit voelt als een knipoog naar de eerste twee albums van de band, het titelloze debuut uit 2014 en Sounds Good Feels Good van een jaar later, toen het hele kwartet nog geregeld een vocale bijdrage leverde. Echter is de beste carrièrekeuze tot dusver van 5 Seconds Of Summer de keuze geweest om Hemmings vanaf Youngblood eigenlijk vrijwel het meeste te laten zingen. Hij is namelijk de sterkste vocalist van de vier en hoewel Hoods stem prima kleurt bij die van Hemmings, is het vooral Clifford die er pijnlijk bovenuit steekt. Zijn schelle, hoge en vooral zwakke stem maakt dat we niet optimaal van een track als “Bleach” kunnen genieten, en dat we een verschrikking als “Best Friends” nóg erger vinden.

Zoals we eerder al stelden: echt niet ieder nummer op 5SOS5 is óf een verschrikking óf gewoon een ongelooflijk generiek paskamermuziekje. Bij vlagen laat 5 Seconds Of Summer wel iets horen waar we wat gelukkiger van worden. Zo hier en daar laten de Australiërs wel degelijk zien dat ze zijn opgegroeid en zeker nog wel in staat zijn om interessante popmuziek te kunnen maken. “You Don’t Go To Parties” is bijvoorbeeld een volwassen draai aan wat op het eerste oor klinkt als een typisch boybandnummer, en barst op verrassend goede wijze open richting het einde toe. Ook het uiterst dansbare “HAZE” met fijne elektronische invloeden is een groot succes, net als “BLENDER”. Deze is een ontzettend sterk lied dat perfect de mentale chaos samenvat die iemand tijdens een emotionele neerwaartse spiraal voelt, waarop we ook nog eens fantastisch werk van de drummer van de groep, Ashton Irwin, horen. Het beste nummer van 5SOS5 is ongetwijfeld het grootse “CAROUSEL”. Hierop horen we niet alleen opnieuw puik drumwerk van Irwin, maar van dit nummer drupt ook het meest de volwassenwording van de band én een bepaalde onbevangenheid die grotendeels ontbreekt op dit album. Waar de heren op 5SOS5 veel binnen de lijntjes lijken te kleuren, gooien ze op “CAROUSEL” de remmen helemaal los. Deze behoort met gemak tot een van de beste nummers uit hun discografie, en we vinden het jammer dat we op 5SOS5 niet meer van dit hoorden.

Voor wie hoopte dat 5 Seconds Of Summer met 5SOS5 opnieuw een solide langspeler zou leveren in het rijtje van Youngblood en CALM, komt van een akelig koude kermis thuis. Het vijfde album van het Australische kwartet is namelijk wisselvalliger dan het Belgische weer. 5SOS5 is een teleurstellende cocktail van goede, volwassen popsongs als “BLENDER” en “CAROUSEL”, generieke deuntjes voor de plaatselijke kledingwinkel als “COMPLETE MESS” en “Caramel” en ronduit afschuwelijke, kinderachtige nummers als “Best Friends” en “Me, Myself & I”. Het is een mix die we liever niet nog een keer bestellen. Op deze plaat ontbreekt het jeugdige plezier van 5 Seconds Of Summer, de duidelijke artistieke richting van Sounds Good Feels Good en bovenal, voornamelijk de samenhang die Youngblood zo sterk maakte en het spannende en onverwachtse dat CALM zo boeiend maakte. Het is allemaal gewoon een beetje net niet, deze nieuwe van 5 Seconds Of Summer, en we hopen dan ook van harte dat een volgende album wat meer als die verlangde warme douche zal voelen. Het viertal heeft namelijk voldoende in hun mars om dat te kunnen leveren.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify!

109 posts

About author
nederlander met de nodige vlaamse woordjes in de vocabulaire
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single 5 Seconds of Summer - “Older” (feat. Sierra Deaton)

Het duurt niet lang meer voor het vijfde studioalbum van 5 Seconds of Summer verschijnt. Over iets meer dan twee weken lost…
InstagramLiveRecensies

5 Seconds of Summer @ Paleis 12: Een technoclub in een popjasje

De vier Australiërs van 5 Seconds of Summer legden een lange weg af sinds hun oprichting in 2011, en hard werken wordt…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single 5 Seconds of Summer - "Take My Hand"

Na twee jaar is 5 Seconds of Summer eindelijk helemaal terug, en het valt niet meer te ontkennen dat er nieuw album…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.