AlbumsFeatured albumsRecensies

The Lounge Society – Tired Of Liberty (★★★★★): Debuutalbum voor de geschiedenisboeken

In een genre waar topbands als Fontaines D.C., IDLES en Viagra Boys de dans bepalen, is het als nieuwe band niet altijd even makkelijk om er van tussen uit te schieten. The Lounge Society doet dat schijnbaar moeiteloos. Al van bij hun debuutsingle “Generation Game” via Speedy Wunderground was het meer dan duidelijk dat ze een band voor de toekomst zouden zijn. Hun daaropvolgende eerste ep Silk For The Starving liet ook op zijn beurt regelmatig vlagen van genialiteit zien. Ook wij konden moeilijk anders dan vreugdevol ons enthousiasme met de wereld delen, al staan we nu eerder met een mond vol tanden.

Hoewel de verwachtingen torenhoog lagen, was er toch wat voorzichtigheid. Met een volledig debuutalbum weet je namelijk maar nooit, getuige Wet Leg dat toch niet volledig kon overtuigen met de songs die niet als singles waren uitgebracht. The Lounge Society nam die voorzichtigheid vast, brak ze in twee en gooide ze met veel overtuigingskracht aan de andere kant van het kanaal in de Noordzee. Met elk nummer klinkt de band namelijk nóg ambitieuzer, nóg completer en nóg meer volleerd. En dat voor een band die amper de leeftijd van 20 overschrijdt.

De eerste voorsmaakjes van dit album kregen we al een hele poos geleden. Die debuutsingle “Generation Game” dateert intussen al van goed twee en half jaar geleden, maar klagen hoor je ons allesbehalve. De combinatie van knallende intensiteit en mysterieuze sereniteit op dit vijf minuten durend epos vormen een perfecte aanvulling bij het arsenaal nieuwe songs. Ook het vrolijke en gigantisch aanstekelijke “Last Breath” kregen we tien maanden geleden al, maar zorgt evenzeer voor een extra portie energie en dansbaarheid op Tired Of Liberty.

Voor veel bands zou de lat met die singles al te hoog liggen om er op het album nog over te raken. Voor deze band niet. “Remains” is bijvoorbeeld een uitstekende punktrack die op de juiste momenten heel intens uitbreekt, maar weer gaat liggen als er even adempauze nodig is. Dat in combinatie met een weergaloze techniek van alle vier de muzikanten, zorgt voor een stroom aan energie die we dit jaar, nee, decennium nog niet veel gehoord hebben binnen het genre. Zo knallen ze ook met “Beneath The Screen” op een magistrale manier een paar trommelvliezen naar de verdoemenis.

Los van de inviduele kwaliteiten dat elk nummer op dit album naar voren brengt, is het qua structuur en flow ook verbazingwekkend afgesteld. Het wondermooie “Blood Money” en het emotioneel geladen “No Driver” zijn twee opeenvolgende bommetjes, maar transformeren met “North Is Your Heart” in een oase van rust. Hoewel de rauwe energie moet plaatsmaken voor pure schoonheid en tederheid, is het allesbehalve een inboeting aan kwaliteit. Ook op de rustigere momenten blaast de band je nog moeiteloos van je sokken.

Er is zelfs tijd voor een beetje herkenbaarheid op Tired Of Liberty. Op het eerder ingetogen en neergeslagen “People Are Scary” beschrijft Cameron Davey bijvoorbeeld zijn sociale angsten rond mensen die hij niet kent. Op het dramatische “It’s Just A Game” lijkt Davey dan weer een sneer te verkopen aan de mindset van de gemiddelde babyboomer. Ja, ook op vlak van lyrics vertoont de band een uitmuntend hoog niveau, maar daar schrikken we ook eigenlijk niet meer van. Hadden we al vermeld dat het nog maar prille twintigers zijn?

Hoedje af. En onze pet ook. Torenhoge verwachtingen inlossen is zeer weinig bands gegeven, maar the Lounge Society overtreft ze ook nog eens. Qua ambitie, kwaliteit en maturiteit is er de afgelopen jaren zelden een debuutalbum gepasseerd dat zo hoogstaand was. We zouden zelfs durven zeggen dat het van de huidige postpunkrevival het beste debuut tout court is. Alles aan Tired Of Liberty klopt namelijk. Elke song apart is van een torenhoog niveau, maar hangt daarnaast ook uitmuntend samen met de songs rond zich. Kortom, als dit het niveau is van hun debuut, kunnen we alleen maar dromen over wat The Lounge Society nog gaat bereiken.

Op 9 september kan je de band zien op SMG Music Fest, de dag nadien op Leffingeleuren. Op 2 november speelt de groep in de Witloof Bar van Botanique.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

164 posts

About author
(Post)punkboy van de nieuwe generatie.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single O. - "ATM"

’s Werelds moeilijkst te vinden band op het web is nog zo’n hype die zijn start kende op cultlabel Speedy Wunderground, maar…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2022

Het jaar loopt langzaam maar zeker op z’n eind. Naar goede gewoonte word je dan gebombardeerd door lijstjes met eindejaarsoverzichten en dit…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle O. - "OGO"

Onvindbaarder zal het wellicht niet worden. Het nieuwste kindje van het Speedy Wundergroundlabel heet O. en mocht al op tournee met onder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.