FeaturesUitgelicht

Vijftien tips voor een geslaagd Pukkelpop 2022

©CPU – Ymke Dirikx

Pukkelpop is ieder jaar een ontdekkingsfestival van jewelste en ook dit jaar vallen er weer pareltjes te ontdekken op de weide en de vele podia van Pukkelpop. Naast iets bekendere namen als Arctic Monkeys, Slipknot, Tame Impala en Bring Me The Horizon op de Main Stage is er in de kleinere tenten heel wat meer te ontdekken. Met Backyard voegde Pukkelpop zelfs een gloednieuwe era toe aan het terrein waar zelfexpressie en DIY-mentaliteit centraal staan, zowel als op en voor het podium. Wij snuisterden door de line-up om daar de beste tips van dit jaar uit te halen.

Lander & Adriaan (donderdag, Dance Hall, 17u30)

© Tina Herbots

Lander Gyselinck en Adriaan Van de Velde hoeven we eigenlijk niet meer voor te stellen. Beide muzikanten duwden op hun beurt met diverse projecten een stempel op het Belgische muzieklandschap en dat doen ze nu ook al een tijdje met het gezamenlijke project Lander & Adriaan. Hun intense verweving tussen jazz en elektronica, en alles wat daar tussen in zit, is niet alleen voor meerwaardezoekers. Zo bewezen ze dat recent nog op debuutalbum Lander & Adriaan, en vormt zo ook hapklare kost voor de modale festivalganger. Schud je dansbenen al maar los voor een ongetwijfeld leuke start van vier dagen Pukkelpop!

DoFlame (vrijdag, Backyard, 14u45)

Vorige week stuntte Netflix met de driedelige docu TrainwreckWoodstock ’99. Met Korn, Limp Bizkit en Rage Against The Machine als grootste blinkvangers moest Woodstock ’99 hét hoogtepunt worden van de nu-metal. Zoals de geschiedenis uitwees, werd het een catastrofe. Twee decennia later inspireert het genre een nieuwe generatie tieners. Onder de naam DoFlame dweept de achttienjarige skater Mateo Naranjo met Cypress Hill, Fugazi en Suicidal Tendencies. Zijn debuut DoStroy duurt slechts 21 minuten, dus hoe hij zijn set van veertig minuten gaat volkrijgen, blijft voorlopig een raadsel. Wij hebben alleszins een licht vermoeden dat de overige negentien minuten zullen gebruikt worden om knieën en ellebogen te laten oplappen. ‘Think big, go hard, destroy.’

St. Panther (vrijdag, Castello, 14u00)

Als tiener was St. Panther vooral geobsedeerd door skaten, maar wat zijn we blij dat ze ook haar passie voor muziek ontdekte. De Amerikaanse schrijft niet alleen haar teksten zelf, ze maakt ook nog eens de door jazz en soul beïnvloedde hiphopbeats zelf. Haar stem doet ons soms wat aan Selah Sue denken, echter nog iets zachter en rustgevender. Overtuigen kon ze zeker, dit deed ze onder meer al bij Michelle Obama, die haar nummers regelmatig wel eens durft opleggen. We kijken er alvast naar uit hoe ze haar muziek live zal kunnen vertalen in de Castello, maar als het in de buurt komt van wat ze in de studio neerlegt, dan belooft dit wel eens een van de hoogtepunten te worden.

BERWYN (vrijdag, Lift, 16u20)

De BBC tipte hem vorig jaar als een van de tien beloftes van de toekomst en ook wij zijn al geruime tijd fan van zijn werk. Vooral met zijn mixtape DEMOTAPE/VEGA raakte hij een gevoelige snaar door onverbloemd over zijn moeilijke periodes op deze aardbol te zingen. Het leverde hem naast tonnen positieve feedback ook een felbegeerde Mercury Prize-nominatie op. Zijn livekunsten hebben we in België nog niet mogen ervaren, maar als we de YouTube-filmpjes mogen geloven, belooft het alvast een concert te worden met veel emoties. Luister maar eens naar het door merg en been gaande “Glory” en je weet waar je vrijdag om twintig na vier moet zijn.

carolesdaughter (vrijdag, Backyard, 17u55)

Het verhaal van carolesdaughter lijkt er eentje die uit de films kan komen. Ze groeide op in een streng mormoonse kroost van maar liefst tien kinderen. Daar kwam ze nooit echt in contact met hedendaagse muziek, tot ze een tattoo van Black Flag spotte. Thea Taylor, zoals Carolesdaughter echt heet, kreeg zo meteen de microbe van punk, hardcore en gothic te pakken. Dat integreert ze allemaal in haar muziek, al blijft het toch tamelijk braaf bij momenten. De ideale artieste dus om je in het poppunk genre te trekken en wie weet hoorde je haar single “Violent” al passeren, want deze heeft bijna 150 miljoen streams op Spotify. Verwacht je aan een extravagante popshow met veel gitaren!

HAAi (vrijdag, Booth, 00u00)

Teneil Throssell is al een tijdje actief bezig onder de artiestennaam HAAi en stond op die manier ook al op heel wat podia, maar toch is het dit jaar net dat tikkeltje anders om de naar Londen uitgeweken Australische aan het werk te zien. De reden daarvoor is simpel: de dj en producer bracht met Baby, We’re Asceding haar allereeste soloalbum uit. Doorheen die plaat zoekt ze meer dan ooit haar eigen grenzen op, waardoor stilstaan niet meer tot de opties behoort. Doe daar nog eens bij dat ze zich ook liet beïnvloeden, en samenwerkte met, grootheid Jon Hopkins en je kan er donder op zeggen dat het een groot feestje zal worden aan de Booth vrijdagavond.

Mimi Webb (zaterdag, Dance Hall, 13u05)

In de wereld van rijzende popsterren is Mimi Webb er zonder twijfel eentje die je meer dan anderen in de gaten moet houden. De jonge zangeres wist ons zo bijvoorbeeld onlangs nog te betoveren in de Botanique, ondanks het feit dat ze te kampen had met een stevige verkoudheid. Dat de Britse dus ook live beschikt over een ijzersterke stem, kunnen we je dus al met zekerheid zeggen. Dat de grote Dance Hall ongetwijfeld nog meer ruimte zal bieden voor een grootse productie, zal haar show dan ook ongetwijfeld ten goede komen. Wij zullen zaterdag in elk geval vroeg uit ons bed komen om ons dansbenen los te gooien!

Bob Vylan (zaterdag, Backyard, 14u45)

Het duo Bob Vylan was begin deze zomer een van de smaakmakers op Jera On Air en vorig jaar mocht de groep mee op tournee met The Offspring. Bobby Vylan (zang/gitaar) en Bobbie Vylan (drum) zijn de Londense underground ontgroeid, maar blijven trouw aan hun idealen. Noem één wereldprobleem op en Bob Vylan heeft er waarschijnlijk een bikkelhard nummer over geschreven. Door de grime-, hardcore- en reggae-invloeden valt de band het best te vergelijken als een 21ste -eeuwse versie van Bad Brains. Nostalgici naar wijlen de Shelter of Skate Stage weten dus waarheen.

PinkPantheress (zaterdag, Dance Hall, 17u35)

Ze zit nog maar net op tram twee en toch is PinkPantheress al een van de grotere namen in de wereld van donkere bedroom/hyperpop. De jonge Britse kreeg bijvoorbeeld al de prestigieuze titel van BBC Sound of 2022 en volgt daarmee grootheden als Adele, Michael Kiwanuka en Sam Smith op. Dat de zangeres dus zonder twijfel een mooie toekomst tegemoet gaat, bewees ze ook al met haar eerste mixtape To Hell With It, dat wereldwijd op heel wat goede kritieken kon rekenen. Een probleem met haar gehoor gooide aan het begin van haar Europese tour nog roet in het eten, maar voor Pukkelpop lijkt dat ongemak nu definitief van de baan. Fris en vol energie, zo zal PinkPantheress de Dance Hall betreden, voor iets dat binnen tien jaar misschien wel als legendarisch kan worden beschouwd.

Overmono (zaterdag, Castello, 21u00)

Voor magische momenten moet je niet alleen bij de gebroeders Grimm zijn! Het Britse duo Overmono betovert namelijk met hun live elektronica al enkele jaren de clubs en festivalweides en komende week mogen ze voor het eerst in het Hasseltse komen opdraven. Door Resident Advisor werden ze recent nog gehuldigd als ‘Best Live Act’, een titel die ze met hun eclectische sets en een visueel spektakel dubbel en dik verdiend hebben. Hun ode aan de ravecultuur, breakbeats en trance zal de Castello onderdompelen in een underground clubsfeer, iets wat je dus zeker niet wil missen.

NewDad (zondag, Lift, 14u50)

© Bella Howard

In de wereld van de Britse indiepop en -rock verandert op dagelijkse basis heel veel, maar het blijft een feit dat er ook met regelmaat heel wat fijne nieuwe bandjes opduiken. Een van die ontdekkingen is zonder twijfel NewDad en dat is ook vaste waarde Angus Stone niet ontgaan. Hij vroeg de band bijvoorbeeld mee om te fungeren als voorprogramma van DOPE LEMON, maar eerst zit er nog een propvolle festivalzomer aan te komen. Het viertal bracht met Banshee eerder dit jaar een leuke ep uit en heeft nu dus meer dan materiaal genoeg om voor te stellen. Tot in de Lift?

Sad Night Dynamite (zondag, Lift, 16u25)

Het Britse duo Sad Night Dynamite zit al een tijdje op onze radar en schoven we in januari zelfs naar voren als een van de acts die je dit jaar zeker in de gaten moet houden. Tot nu toe lijken ze de verwachtingen ook helemaal waar te maken, want overal waar ze deze zomer spelen (met internationale namen als Lollapalooza, Glastonbury etc.) laten ze een sterke indruk achter. Hun eclectische popmuziek heeft iets futuristisch en daarom verwondert het niet dat artiesten zoals Gorillaz, FKA Twigs en Glass Animals al een tijdje fan zijn van de twee. Live worden ze overigens bijgestaan door een band dus we zijn benieuwd wat dat op hun Belgisch debuut op Pukkelpop zal geven!

Nu Genea (zondag, Castello, 17u10)

Voor het geval de temperaturen op Pukkelpop zouden tegenvallen, kunnen we je aanraden naar Nu Genea te gaan. Het Italiaanse duo komt met een heuse liveband naar het festival en dat zou zomaar eens de revelatie van het festival kunnen worden. De groep heeft namelijk al twee albums uit, waarvan de laatste eerder dit jaar verscheen, en die platen staan vol zwoele zomerse liedjes waarbij niet enkel de temperatuur de lucht in gaat, maar ook het dansbare gehalte tamelijk op hol slaat. Daarbij houden ze altijd rekening met de subtiliteit van het funkgenre waardoor Nu Genea live gewoon fantastisch moet worden.

Dehd (zondag, Lift, 19u50)

© Alex Viscius

Al vier albums zit Dehd te werken in de luwte van de indieschaduw. Toch lijkt er met Golden Skies, dat eerder dit jaar verscheen, een eerste stap richting meer licht te komen. De teksten zijn scherper en slimmer en muzikaal klinkt alles veel verfijnder en doordacht. Hierdoor krijgen we heerlijke dromerige indierock te horen met melodieën waarvan je langzaam aan het bewegen gaat. Live moet dat lijken op de iets krachtigere broertjes van DIIV, maar dromen staat altijd centraal. Ideaal dus om de avond in te zetten.

Central Cee (zondag, Dance Hall, 19u00)

Veel hiphop op Pukkelpop dit jaar en daar is Central Cee een van de grootste must-see’s van. De Londense MC veroverde het afgelopen jaar de hitlijsten met zijn mega catchy “Obsessed With You” en werkte zich dankzij albums Wild West en 23 op tot een van de meest gestreamde Britse artiesten van de afgelopen jaren. Dat hij live ook het een en het andere in huis heeft, bewees hij in november nog op All Eyes On Hip Hop in Gent en op WOO HAH X Rolling Loud in de Beekse Bergen. Benieuwd of hij op het podium verder is kunnen groeien, maar met een energiek publiek kan het eigenlijk niet mislopen.

Pukkelpop 2022 vindt plaats van donderdag 18 tot en met zondag 21 augustus in Hasselt. Voor tickets en info verwijzen we je graag door naar de website van het festival.

1978 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop vult aan met Fontaines D.C., Romy, Inhaler, Sugababes en meer!

De krokusvakantie is voorbij, dus keert ook de organisatie van Pukkelpop terug naar het bureau. Dat betekent met andere woorden dat er…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop haalt o.a. Jorja Smith, Soulwax, Skrillex en The Smile naar Kiewit!

Pukkelpop heeft ook deze week heel wat mooie namen in petto. Nadat de organisatie afgelopen week uitpakte met headliners als Fred again..,…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock On! Queens of the Stone Age en The Offspring naar Pukkelpop 2024!

Of er nog plaats is voor wat gitaren op Pukkelpop? Reken maar van wel! Nadat in eerste instantie vooral de popfans werden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.