InstagramLiveRecensies

WOO HAH X Rolling Loud (Festivaldag 1): Laatkomen is de norm

© Levi Vandenheeden

WOO HAH! is dit jaar in samenwerking met Rolling Loud, een ander groot hiphop initiatief. Er werd gesproken van een onmisbare editie voor de eerste keer na de bewogen vorige jaren, gezien de fans al sinds 2019 op hun honger zitten. Het festival blijkt hierdoor een heel multicultureel en blij gebeuren. Tussen de vele walmen van het magische kruid hoorden we een waaier aan verschillende talen. Het was duidelijk dat dit dé place to be is voor hiphop fans. WOO HAH! heeft twee grote stages, één kleinere aan het water en enkele kleinere podia. De indeling is zo gemaakt dat twee grote artiesten nooit tegelijk moeten performen op de twee main stages zodat iedereen van alles kan genieten. Dat laatste was in realiteit een andere zaak wanneer er hevig moet gereorganiseerd worden als vele artiesten later kwamen of afzegden.

Zwangere Guy – Forest Stage

Met een kleine vijftien minuten vertraging maakte Zwangere Guy zijn entree op de Forest stage met het nummer “Niet Voor De Views”. Een logische keuze want de song is een samenwerking met een hele hoop Nederlandse artiesten als Winne en Sor. Het Nederlandse publiek smaakte Guy al langer dan vandaag en de eerste song was duidelijk een goeie keuze. De pretsigaretjes gingen aan en de handen in de lucht. Guy klonk heel relaxed en dat ging hem zoals gewoonlijk goed af. De live pianobegeleiding van PJ Seaux zette de toon voor iedere song en zo kregen we ook een iets meer akoestische Guy te horen. Wat opviel was dat deze show effectief was afgestemd op het Nederlandse publiek. Geen STIKSTOF nummers en geen oudere minder bekende nummers. Er werd ingespeeld op wat het publiek zou moeten kennen. Daaronder vallen ook stukken uit zijn 101 barz-sessies waarin hij als één van weinige Belgen ooit mocht deelnemen. Wanneer Guy het vroeg leek dan ook het merendeel van het publiek Belgen te zijn. De gekende t-shirt ging uit en de moshpit moest open. “Wie Is Guy” weerklonk door de speakers en de volumeknop werd opengedraaid. De menigte ging als een golf op en neer en ook Guy stond mee rond te springen op het podium. Gorik was niet te stoppen en bleef ook goed klinken wanneer hij minder op het publiek kon rekenen bij de meer niche nummers. Zwangere Guy heeft België hier direct op de kaart gezet hier op WOO HAH!.

Op donderdag 18 augustus staat Zwangere Guy met STIKSTOF op Pukkelpop.

Joost Klein – Snipes Stage

Normaal gezien stond razend bekende Zweedse rapper Yung Lean hier op de Snipes Stage vandaag, maar hij had afgezegd en er moest vervanging gezocht worden. Om twee uur afgelopen middag kreeg Friese rapper Joost Klein, oftewel Joost, een telefoon van de organisatie of hij kon komen. Joost was er geraakt en was klaar om een feestje te bouwen. Met komische lines, tactisch geschreeuw en uptempo muziek wist Joost duidelijk hoe hij zijn Stempel kon drukken hier op de Snipes Stage. Een heuse act die constant veranderde van genre muziek. Het ene moment was het dance, het andere moment frenchcore. Soms had het zelf een tikkeltje weg van kermismuziek,  maar dat is juist wat Joost doet. Hij veranderde van stijl alsof het niks was en dat maakte het een heuse act.

Playboy Carti – Snipes Stage

Met een dik halfuur vertraging maakte Playboi Carti een grootse entree. De eerste grote internationale superster wordt begeleid door een elektrische gitaar wat iets niet mainstream is voor hiphopartiesten. Al snel blijkt dat deze performance veel weg heeft van een metalconcert zonder leadzanger. Terwijl de backingtrack met het originele nummer liep, schreeuwde Carti er maar een beetje over heen. De woorden en zinnen die hij wel meezong, zweefden met elektrische autotune door het volk. Met veel ‘WAA’ en ‘WOO’ over een trapbeat had hij de hele Snipes Stage al meerdere nummers onder hypnose. Duidelijk dat hij de wereldsterstatus heeft, maar dit kon niet echt een live performance genoemd worden. Gelukkig zong het publiek wél uit volle borst alle nummers mee.

Central Cee – Forest Stage

Londense rapper Central Cee startte met een knal en brengt monsterhit “Day in the Life” als openingsnummer. De song die veel van zijn populariteit aan TikTok te danken heeft, net zoals vele andere nummers van Cee, kon het publiek meteen opzwepen. Het underground Londense accent was iets wat we hier nog niet gehoord hebben en zo onderscheidde deze act zich van de rest. Deze artiest werkt vooral met het genre drill, terwijl dit altijd een criminele connotatie heeft doet Central Cee er totaal zijn eigen ding mee. Hij zong en bracht een vloeiende, maar vooral verstaanbare set. Iets waar hij zelf in zijn teksten kritiek op heeft. ‘Turn of the autotune, let’s see who can really trap,’ wou hij het misgenoegen uitten tegen onverstaanbare rap met een grote hoeveelheid autotune. In een dikke pufferjas en muts zou Cee zeker wel puffen want de warmte in de Beekse Bergen was zeker nog aanwezig. In tegenstelling tot veel andere artiesten rapte Central Cee ook gewoon zo goed als alle lines op zijn tracks mee wat het oprecht en goed maakte. Het tempo bleef hoog met weinig ademruimte tussen de nummers, maar dat leek voor hem geen probleem. Wanneer hij door de bekendere nummers zat, klonk alles ook ietsje stroever want hij had het publiek niet meer mee. Om af te sluiten bracht hij opnieuw zijn bekendste hit en dit was al bij al een heel sterk live optreden.

Op zondag 21 augustus kan je Central Cee nog eens zien op de weide van Pukkelpop.

Future – Snipes Stage

Nog een Amerikaanse superster die veertig minuten te laat komt. Future is van nature een rapper met weinig energie in zijn stijl, maar bij een live optreden maakt dit het in het algemeen gewoon saai. Weinig energie, beats dragen de sound en opnieuw de menigte die het zware werk deed. Het klonk bijna alsof hij aan het neuriën is op een liedje in de wachtzaal bij de tandarts. Hij wisselde bekendere songs af met minder bekende en de hele dynamiek van de show voelde traag en stug aan. Gelukkig waren op de grote ledschermen computeranimaties van Future op het podium die het visueel wel nog interessant maakten. Ook Future zondigde aan het feit dat hij het bandje die liep het meeste werk liet doen. Wanneer de band stopte, hoorden we hoe stil Future’s live stem in de microfoon stond tegenover de backingtrack. Natuurlijk blijft hij een wereldster en bracht hij nog grote samenwerkingen met Drake, Migos en Young Thug.

Trippie Redd – Forest Stage

Grote hype bij zijn opkomst en hij leverde het ook meteen over aan het publiek. Al springend op zijn kousen schreeuwde Trippie Redd zijn longen er uit en het duurde dan ook totaal niet lang of er hing een hele “trippie-like” energie in het ondertussen donkere Beekse bergen. Trippie staat bekend om zijn live acts en doen zeker niet onder hier in het ‘kleine’ Nederland. Tijdens de derde song deed hij het laatste stuk a capella en wat als een doorrookte Marlboro stem klonk is wel de typische Trippie die we allemaal kennen. Dit a capella zingen zonder backingtrack is iets wat hij heel graag doet. Doorheen de show stopte de muziek regelmatig en was het enkel de microfoon van Trippie die we horen. Hoog, laag, verschillende energieën, deze man heeft duidelijk zangtalent en hij was niet bang om het te tonen. Bij het nummer “Fuck Love”, samen met de reeds overleden rapper XXXTENTACION, werd alles even heel stil en emotioneel. De emotie was dan ook te horen in de stem van Trippie, maar ook in het gezang van het publiek. Facetattoos en zwarte nagellak, maar teksten over gebroken harten en gesneuvelde mede-artiesten. Trippie heeft een talent om op ieder nummer anders te klinken, werkelijk een allround artiest. Doorheen de show nam hij meermaals grote hijsen van zijn joint, maar het werkte duidelijk niet op zijn stem. Het klonk goed en de sfeer zat goed. Trippie had plezier en het publiek ook. Hij was ook de eerste artiest die zich verontschuldigde om te laat te komen en dat kon het publiek appreciëren. Een echte klassebak die Trippie Redd.

De eerste dag WOO HAH! was zeker voor velen een geslaagde opener. Een hele hoop getrek en geduw in zowel de timetable als in het publiek kon de hiphop fans niet deren. Voldaan van alle trap- en drillbeats druipt iedereen terug af naar de camping met nog 2 hevige dagen op het programma. Wat heeft deze post-corona editie nog voor ons in petto?

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Jazz Brak - BRAK (★★★★): De kleerkast van Jazz Brak

Jazz Brak is niet meer alleen ‘diene’ van STIKSTOF. De Brusselaar besloot dat het tijd was voor een volwaardige solocarrière. Naast enkele…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Jazz Brak: 'Ik wilde tonen dat ik ook alleen een sterk nummer vol kan schrijven en rappen'

Eén samenwerking met Zwangere Guy en één met Astrofisiks: zoveel schiet er nog over van het Brusselse hiphopcollectief STIKSTOF op de debuutplaat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jazz Brak - "MEER"

Sinds kort is het niet enkel Jazz Brak van STIKSTOF meer, maar ook gewoon Jazz Brak. In december kondigde de Brusselse rapper,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.