AlbumsFeatured albumsRecensies

The Kooks – 10 Tracks to Echo in the Dark (★★★): Meer pop dan indierock

Al meer dan een decennia lang is The Kooks een gevestigde waarde in de indierockwereld. De Britten veroverden in 2006 ons hart met Inside In / Inside Out, dat vorig jaar vijftien kaarsjes mocht uitblazen. De band verdiende in datzelfde jaar daarvoor twee muziekprijzen. En daar bleef het niet bij. Door de jaren heen vuurde de groep nog verschillende hitjes op ons af, zoals “Junk of the Heart (Happy)”, “Bad Habit” en “All the Time”, die we in loop der tijd meermaals konden meezingen op onder andere de Belgische festivals Rock Werchter en Pukkelpop.

Na de wereldwijde tour rond Let’s Go Sunshine uit 2018 had frontman Luke Pritchard gezworen om een pauze te nemen. In plaats daarvan belandde hij echter meteen weer in de studio, ditmaal in Berlijn. Zijn muzikaal avontuur in Duitsland stopte weliswaar in maart 2020 door het vervloekte c-woord (corona). Pritchard keerde gedwongen terug naar Groot-Brittannië en maakte daar het album 10 Tracks to Echo in the Dark af.

Met het zesde studioalbum slaat The Kooks muzikaal een nieuwe weg in. Dat was al te horen op de eerder uitgebrachte single(verzamelingen) Connection – Echo in the Dark, Pt. I, Beautiful World – Echo in the Dark, Pt. II en “Cold Heart”. Luke Pritchard wil met het nieuwe album naar eigen zeggen ‘een Europese plaat maken’. Op muzikaal vlak interpreteert hij dat blijkbaar als upbeat funky nummers met veel elektronische invloeden, die zeker ook in de smaak vallen bij popliefhebbers. Bovendien zijn sommige singles experimenteler. “Sailing On A Dream” heeft bijvoorbeeld een jazzy randje, terwijl “Modern Days” een ietwat vreemd intermezzo bevat met een catchy refrein. De Britten nemen met hun nieuw geluid een risico, omdat het alsmaar meer poppy wordt en artificiëler aanvoelt. De akoestische puurheid die de indieband vroeger bracht, lijkt in dit album jammer genoeg te vervagen.

Iets wat niet veranderd is aan het nieuwe album van The Kooks, is het optimistische gevoel dat de band altijd al meegeeft. Algemeen brengt de groep veel (zomerse) feelgoodnummers. Doorheen 10 Tracks to Echo in the Dark komt daar ook een vleugje romantiek aan te pas. Dat is vooral te horen in de songteksten van “Oasis”, “Without A Doubt” en het eerder uitgebrachte “Connection”, dat stilaan een hit aan het worden is. Ook “Cold Heart” heeft zeker het potentieel om in de hitlijsten te geraken met het hoge meezinggehalte in het refrein en de catchy – en ook wat poppy – beats.

Naast de potentiële hitjes, zijn er ook nummers op dit album die we plaatsen onder de categorie ‘net niet’. “Closer” en “25” hebben net zoals de andere singles een positief, upbeat deuntje, maar zijn desondanks veel te repetitief en komen nergens met een climax. Integendeel, de nummers zijn eentonig en blijven daardoor niet hangen. Afsluiten doet The Kooks met het akoestisch nummer “Without A Doubt”, dat ons even terug meeneemt naar het vertrouwde geluid, en zo ronden de Britten het album rustig af.

De nieuwe muzikale wending van The Kooks met 10 Tracks to Echo in the Dark is er eentje met toppers en ook enkele mindere goede tracks. Het gevoel bij bijna alle nummers zit nog steeds goed, maar de nieuwe muzikale lijnen voelen soms nog onnatuurlijk en te experimenteel aan. Of The Kooks verder het elektronische en meer poppy pad zal bewandelen, blijft momenteel een prangende vraag.

Op 4 februari staat The Kooks in de Lotto Arena, op 17 februari in de AFAS Live. Wie niet zo lang kan wachten, kan komende zomer al richting Lowlands trekken.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

42 posts

About author
Altijd muziek in de oren en meestal een chipje in de hand
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Kooks - "Cold Heart"

Normaal gezien had The Kooks dit jaar op tour moeten trekken om de vijftiende verjaardag van succesalbum Inside In / Inside Out…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles The Kooks – “Closer”, “Beautiful World” & “25”

Dat elke indiefan de tekst van “Naive” kan meebrullen, is waarschijnlijk niet eens overdreven. Ook “Seaside” en “She Moves in Her Own…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Retro Video Club – “Faking”

Er zijn zo van die bands die je dankzij hun muziek meteen een goed gevoel kunnen geven. Retro Video Club is er…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.