Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Muse – “Kill or Be Killed”

©️ CPU – Joost Van Hoey

Het voelde lang verkeerd om te zeggen, maar tegenwoordig kunnen we eigenlijk gewoon niet meer anders: Muse is vergane glorie. De ooit zo geprezen band rond Matt Bellamy is zichzelf vandaag de dag helemaal verloren in de drang om te blijven vernieuwen. Het feit dat de frontman stilletjes aan richting de vijftig gaat, maar nog steeds zo hard opgaat in complottheorieën over aliens en simulaties, om ze dan vervolgens als grootste inspiratiebron voor zijn muziek te gebruiken, maakt van de band anno 2022 eigenlijk gewoon een groot cringe geheel. Dat Muse met Simulation Theory en bijbehorend tourextravaganza de bal helemaal missloeg, lijkt helaas geen belletje te doen rinkelen.

Het nieuwe hoofdstuk leek nochtans iet of wat veelbelovend te beginnen, toen de gitaren hun terugkeer maakten met “Won’t Stand Down“. Helaas volgde niet veel later met “Compliance” dan weer een verschrikkelijk slechte single en bleef derde voorsmaakje “Will of the People” daar ergens in het midden tussen zweven. Op Rock am Ring bewees Muse nochtans dat het live allemaal nog redelijk meevalt, en dus was het dubieus afwachten naar hoe deze “Kill or Be Killed” zou gaan klinken.

Gelukkig houdt Muse zijn wisselvalligheid in ere, want deze nieuwste creatie valt zeker nog wel mee. Met precies vijf minuten op de klok zijn het vooral de riffs die domineren, waardoor het drietal nog eens zoals vanouds lijkt door te knallen. Bellamy haalt zelfs zijn roots uit de operawereld nog even onder het stof, waardoor het nummer nog wat grootser binnenkomt. Dat de tekst geïnspireerd is op “Live and Let Die” van Paul McCartney en Wings, draagt daar zeker aan bij. Toch blijft het vooral de gitaar die de hoofdrol opeist, want iets over de helft schotelt de Brit ons een sterke solo voor, zoals die enkel bij Muse kan klinken. De elektronische invloeden blijven veelal beperkt, waardoor deze “Kill or Be Killed” een hoopvol lichtpunt in de aanloop naar Will of the People blijkt.

Will of the People verschijnt op 26 augustus. Op 23 oktober speelt Muse in het Koninklijk Theater Carré te Amsterdam, maar van een show op Belgische bodem is er (voorlopig) geen sprake.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

1695 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock Werchter bevestigt Muse als derde headliner

Wat we eigenlijk al een tijdje wisten, wordt nu ook eindelijk officieel bevestigd: Muse speelt op Rock Werchter 2023. De band had…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Muse - Will of the People (★★★½): Terugblik op de toekomst

De midlifecrisis van menig man van middelbare leeftijd vertaalt zich vaak in het kopen van een Harley Davidson, het starten van een…
LiveRecensies

Rock am Ring 2022 (Dag 2): Van de startgrid tot aan de finish aan een verschroeiend tempo

Na een deugddoende nacht was het hoog tijd voor dag twee op de Nürburgring. De zon was gelukkig genoeg weer van de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.