Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Muse – “Won’t Stand Down”

©CPU – Joost Van Hoey

Er was ooit een tijd waarin alles wat Muse aanraakte, veranderde in een hit die meteen het mondiale collectieve geheugen indook. Tegenwoordig zit de vork echter helemaal anders in de steel. Nadat de gitaar jarenlang centraal stond, raakte frontman Matt Bellamy steeds meer geïnteresseerd in technologie, massabesturing en buitenaards leven, met als keerzijde van de medaille het verval van de band. Die ondergang is ondertussen al zo’n tien jaar aan de gang, met een paar jaar geleden nog Simulation Theory als absoluut dieptepunt. Het feit dat zowat de halve weide van Werchter het voor bekeken hield in 2019, bevestigde dat Muse zijn getrachte muzikale vernieuwing iets te ver doordrukte. We ontkennen niet dat het drietal tot op vandaag een van de grootste stadionbands ter wereld is, maar als je fout zit, moet je het ook durven toegeven. Expliciet zullen de Britten dat natuurlijk nooit doen, maar het nieuwe “Won’t Stand Down” lijkt toch weer een stapje in de vertrouwde richting.

Dat we niet opnieuw een hoop experimentele elektronica hoefden te verwachten, werd enkele weken geleden al duidelijk toen Bellamy een stukje van het nummer teasde op social media. Al snel werden fans wereldwijd helemaal wild, want we kregen een ‘Metal Muse’ te horen op het nieuwe, nog aan te kondigen album.

Het ziet er op “Won’t Stand Down” in elk geval naar uit dat Muse zijn streken nog lang niet is verleerd, want hoewel we hier en daar zeker wel wat elektronische invloeden horen, scheurt de band je trommelvliezen ongetwijfeld aan flarden met deze release. De track begint redelijk wisselvallig met de stem van Bellamy die naar de voorgrond treedt, maar al snel mogen we kennismaken met die zogenaamde ‘Metal Muse’. Met hun gekende grootsheid knallen de Britten er lekker op los, en dat wordt telkens steviger. Er zit met andere woorden zeker een herkenbaarheid en een bepaald meezinggehalte in “Won’t Stand Down”, maar het zijn vooral de gitaren die de hoofdrol spelen op de track. Eentje om volledig op los te gaan en zelfs om op te headbangen dus, en zo hebben we Muse toch nog het liefst.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

1881 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Muse @ Rock Werchter 2023: Flirten met een karikatuur

Wanneer een band voor de zoveelste keer in hetzelfde land speelt, worden er al snel vergelijkingen gemaakt met vorige shows. Gelukkig voor…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock Werchter bevestigt Muse als derde headliner

Wat we eigenlijk al een tijdje wisten, wordt nu ook eindelijk officieel bevestigd: Muse speelt op Rock Werchter 2023. De band had…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Muse - Will of the People (★★★½): Terugblik op de toekomst

De midlifecrisis van menig man van middelbare leeftijd vertaalt zich vaak in het kopen van een Harley Davidson, het starten van een…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.