LiveRecensies

Rise Against @ OLT Rivierenhof: Punk in het park

© CPU – Sven Michiels (archief)

Van 2014 was het geleden dat Rise Against nog eens een show speelde in België die niet op een festival was. De laatste keer dat ze effectief in ons land speelden, was 2017 op Graspop. De fans van de band wisten dus wat ze te doen stonden: richting OLT Rivierenhof gaan om hun favoriete band aan het werk te zien. Het viertal had ook nieuw werk voor te stellen, het vorig jaar verschenen Nowhere Generation, al kregen we vooral een bloemlezing uit de discografie van de band te horen en dat was wat iedereen in het OLT wilde horen. Anderhalf uur lang smeet iedereen zich volledig tot alle zweet uit de poriën waren gekomen.

Openen mochten de lokale helden van SONS en het is vreemd dat die zelf als opener geprogrammeerd stonden. De groep zou namelijk op eigen houtje al met gemak een soortgelijke venue kunnen laten vollopen, maar nu moesten ze een publiek opwarmen. Dat lukte vanzelfsprekend, want SONS speelde gewoon alle harde nummers die ze in het arsenaal hebben zitten. Wat eerder mysterieus begon, mondde uiteindelijk uit in een riffsoep van jewelste zoals we dat graag hebben. Oude klassiekers als “Ricochet” werden afgewisseld met nieuwe hits als “Nothing” en zo kon het publiek dat SONS nog niet al te goed mocht kennen zien hoe goed deze band wel niet live is.

Rise Against had dus de zware taak om het beter te doen en dat hadden ze goed begrepen. Op het podium stonden alle versterkers bekleed met schermen, waardoor het geheel visueel iets dynamisch kreeg. Muzikaal deed Rise Against waarvoor het publiek gekomen was: rocken. En dat begon direct heel krachtig met het geweldige “Prayer of the Refugee”. We zagen eerst wat beelden van de vluchtelingencrisis in Europa, waarna de herkenbare riff van het liedje in gang schoot. Het publiek wist met zichzelf geen blijf en opende centraal de moshpit die nadien nooit meer zou sluiten.

De fans waren duidelijk gekomen naar Antwerpen om zich volledig te smijten en alle demonen uit hun lichamen te verwijderen. Dat gebeurde vooral met aandrang van frontman Tim McIlrath. Hij had tussen alle nummers door wel een goed verhaal te vertellen over hoe deze song goed voor jezelf als persoon kan zijn. Zo moest “I Don’t Want to Be Here Anymore” dienen als het nummer dat je door de coronacrisis trok en was “Survive” hetgeen de concertorganisatoren deden na de crisis. De band kon met andere woorden iedere song wel aan een actueel thema linken en dat was mooi, maar soms ook belerend.

Het prediken dat McIlrath in zich heeft, zal er nooit meer uitgeraken. Maar doordat het nu zo lang geleden was dat de band nog kon touren, had hij precies echt nood om nog eens alles te vertellen. Het haalde bij momenten de schwung wat uit de set, wat jammer was, want Rise Against had er eigenlijk alles aan gedaan om een furieuze en strakke set te voorzien vol gigantisch harde en stevige nummers. Zo knalde “Ready to Fall” heel hard door en was “Collapse (Post-Amerika)” een song waarbij de frontman zijn gitaar zelfs even liet staan om het publiek volledig te bespelen. Het record crowdsurfers in de lucht werd dan weer gebroken bij het geweldige “Audience of One”, duidelijk geen referentie naar dit publiek.

Er was ook ruimte voor nieuw werk met “Last Man Standing”, een single die enkele weken geleden verscheen en met de titeltrack van de laatste plaat, “Nowhere Generation”. Het is vreemd dat er maar twee nieuwe nummers de weg naar de set vonden, want beide verdienden hun plaats wel en kwamen niet storend over. De titeltrack leek zelfs al een anthem te zijn dat niet meer uit de set weg te denken zal zijn, en op die manier blijft Rise Against ook urgente tracks maken die meezingbaar blijven.

Naar goeie gewoonte moet Rise Against ook altijd iets breekbaars brengen en dat deden ze vandaag met het prachtige “Hero of War”. Het publiek brulde uit volle borst de erg emotionele track mee en zoals steeds kwam dit als een intens hoogtepunt naar voor. Het werd daarna tijd om af te sluiten met een intense bisronde. Met “Survive” en vooral “Savior” liet iedereen nog een laatste keer zien wat ze in zich hadden. Het publiek dat toen nog niet had gecrowdsurft, moest het nu ook nog doen. En dus zagen we iedereen de lucht in gaan of op de vloer vallen. Kortom, aan intensiteit geen gebrek.

Er werd gebruld, gesprongen, gedanst en gezongen bij Rise Against en dat was natuurlijk waar het publiek voor kwam. Iedereen wilde nog eens nostalgisch terugdenken aan de glorieperiode, maar evengoed de nieuwe songs omarmen. En dat gebeurde ook, ondanks dat er soms iets te veel gepreekt werd tussendoor. De band klonk strak en liet zijn nummers op de best mogelijke manier naar voor komen en het OLT bleek ook een ideale locatie voor een band als Rise Against, want zelfs in een park kan gemosht en gerockt worden. Al kon het volgens McIlrath toch gebeuren dat het te luid werd en de politie moest komen, maar dat is echte punk en we willen ook niet anders.

Setlist:

Prayer of the Refugee
The Violence
Satellite
Help Is on the Way
Ready to Fall
Last Man Standing
Collapse (Post-Amerika)
Re-Education (Through Labor)
I Don’t Want to Be Here Anymore
Audience of One
The Good Left Undone
Hero of War
Nowhere Generation
Give It All

Survive
Savior

3468 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Ty Segall & The Freedom Band @ OLT Rivierenhof: Spreken met het fuzzpedaal

Door de gekende redenen was het alweer van 2019 geleden dat de Californische garagegod Ty Segall halt hield in België. Dat de…
InstagramLiveRecensies

Arooj Aftab @ OLT Rivierenhof: De grootsheid van eenvoud

Op Primavera Sound in Barcelona zagen we vorige week een prachtig intiem concert van Arooj Aftab, maar zoals dat al eens gaat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Rise Against - "Last Man Standing"

Vorig jaar op 4 juni verscheen Nowhere Generation, wat album nummer negen op de teller was. Nu bijna dag op dag een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.