InstagramLiveRecensies

Rolling Blackouts Coastal Fever @ Botanique (Orangerie): Onbezorgd gitaarplezier

© CPU – Leni Sonck

De voorbije weken werden we om de oren geslagen met festivalprikkels en dat zal er de komende weken niet minder op worden. Niets tegen de geur van vertrapt gras en lauwe pils, maar ook de Belgische concertzalen zijn nog niet aan een zomerslaap toe. Zo kwam Rolling Blackouts Coastal Fever vanavond anderhalf jaar later dan gepland naar de Botanique. De Australiërs hadden intussen niet één, maar twee nieuwe albums voor te stellen. Op Primavera Sound Barcelona toonde de groep tijdens een gebalde set al dat ze vol enthousiasme naar het Europese continent is afgezakt. Genoeg redenen om uit te kijken naar een avondje janglerock.

Alvorens al dat gitaargeweld losgelaten werd, mocht Stella Donnelly met haar frêle stem het podium betreden. De singer-songwriter had zichzelf duidelijk voorgenomen om er een plezierig voorprogramma van te maken en haalde dan ook alle trucjes en ingestudeerde dansjes uit de kast. Brussel kreeg daarbij ook de première van haar net uitgekomen single “Flood” te horen. Slechts zelden weet een voorprogramma echt onder het vel van het publiek te kruipen, maar Stella Donnelly kwam toch aardig dichtbij. Mocht iemand haar na vanavond een kans willen geven, kunnen we het nog uit te brengen “How Was Your Day” al aanraden als introductie.

© CPU – Leni Sonck

Een halfuurtje later was het de beurt aan Rolling Blackouts Coastal Fever. Zonder veel woorden aan het publiek te verspillen, trok de band meteen alle registers open. “An Air Conditioned Man” bewees alvast dat zowel het publiek als de band er zin in had. Het speelplezier van de band werd bij de eerste nummers meteen perfect geïllustreerd door de boeiende dynamiek, waarbij de drie frontmannen elkaar constant afwisselden. Zonder veel vuurwerk of andere trucjes zorgt dat steeds voor de nodige variatie binnen een al frisse set. ‘Drie hanen op een erf is al genoeg’, moet bassist Joe Russo gedacht hebben, waarop hij minstens de helft van de set met de rug naar het publiek toe speelde. Wie zijn wij om de man uit zijn roes te halen?

Na enkele nummers zorgde “Talking Straight” voor een eerste elektriciteitsstoot door het publiek. De daaropvolgende gitaarsolo’s tijdens “Mainland” hielden die spanning nog wat langer vast. De combinatie van elektrische gitaren die samengehouden werden door het woeste, akoestische gitaarwerk van Fran Keaney bleek op zulke momenten een fundament te zijn waarrond schijnbaar eindeloos gebouwd kan worden. Ook “Dive Deep” werd op die manier fijntjes ingekleurd.

© CPU – Leni Sonck

In de middenbeuk van het concert achtte Rolling Blackouts Coastal Fever de tijd gekomen om ons aan haar nieuwste album Endless Rooms voor te stellen. Van doseren wilde de band daarbij niet weten: van de zes nieuwe nummers die we zouden horen, werden er vijf achter elkaar gespeeld. Daarbij vielen twee zaken op: de nieuwe nummers verschillen eigenlijk niet zo heel hard van het oudere werk en de nieuwe nummers zijn bijgevolg ook echt goed. We zien het niet veel bands nadoen om zo’n reeks nieuw materiaal na elkaar te spelen zonder de concentratie van het publiek ook maar één seconde te verliezen. Het hielp mogelijks wel dat Stella Donnelly haar zang leende aan “Caught Low” – wat een heerlijk nummer – en “Bounce of the Bottom”. Het geheel kreeg er een meer harmonieuze sfeer door, wat een leuke afwisseling was.

Van dan af aan was het opbouwen naar een hoogtepunt, maar wanneer zou dat exact komen? Singles als “The Way It Shatters” en een meer ingetogen “Falling Thunder” werden door het publiek op exact dezelfde wijze onthaald als eerdere nummers: knikkebollend, beleefd, maar niet per se extatisch. Publiekslieveling “Cameo” zorgde uiteindelijk voor het eerste, spontane handgeklap, maar het was aan het oudere werk om de overwinning over de streep te trekken. “Fountain of Good Fortune” deed de Orangerie eindelijk ontvlammen, waarna een tegenstribbelende gitaar niet kon tegenhouden dat “French Press” de avond uiteindelijk toch in een zegetocht deed veranderen.

Naar ons gevoel presenteert Rolling Blackouts Coastal Fever al jaren nummers op een identiek, hoog niveau. Het publiek kon evenwel niet verstoppen dat het vooral de oudere nummers in het centrum van haar hart draagt. Toch waren die nummers niet de enige reden dat iedereen voldaan huiswaarts keerde. De mannen stralen uit dat ze het nog steeds een plezier vinden om samen op een podium te staan. Wanneer dat spelplezier leidt tot een concert zonder ook maar één minder moment, kunnen we alleen maar concluderen dat we Rolling Blackouts Coastal Fever een nog groter publiek toewensen dan dat het nu al even verdient.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

An Air Conditioned Man
She’s There
Read My Mind
Talking Straight
Mainland
Dive Deep
Blue Eye Lake
My Echo
Caught Low (met Stella Donnelly)
Bounce Off The Bottom (met Stella Donnelly)
Cars In Space
The Way It Shatters
Falling Thunder
Cameo
Fountain of Good Fortune

French Press

Related posts
LiveRecensies

Holy Wave @ Botanique (Rotonde): Tussen dobberen en drijven

Met vijf albums op de teller kan Holy Wave uit El Paso, Texas al als een vaste waarde worden gezien. Dit jaar…
InstagramLiveRecensies

Tsar B @ Botanique (Rotonde): Verslavende koortsdroom

Toen Justine Bourgeus haar rol binnen School is Cool inruilde voor een solocarrière, wisten we niet meteen wat voor muziek we konden…
LiveRecensies

Yves Tumor @ Botanique (Orangerie): Onvoorstelbaar onvoorspelbaar

Als er iemand de definitie van eclectisch belichaamt, dan is het wel Yves Tumor. Als meester in zijn vak heeft hen zich…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.