AlbumsRecensies

Rolling Blackouts Coastal Fever – Endless Rooms (★★★★): Aangesterkt en uitgepuurd

Je kon er je klok bijna gelijk op zetten. Twee jaar gingen voorbij sinds hun tweede album Sideways To New Italy, en laat dat net de termijn zijn waarop Rolling Blackouts Coastal Fever hun nieuwe worpen timet. De vorige knappe langspeler kwam uit midden in de concert- en festivalloze periode, en kreeg op die manier misschien niet de waardering die ze verdiende, in de brede zin van het woord. Maar geen nood, stilzitten deden de Australiërs allerminst, en met hun derde plaat Endless Rooms zetten ze dat mooi in de verf. De jangly indie rock, met een simpel maar doeltreffend recept, werd in de afgelopen twee jaar een stuk lijviger. We horen een band die hun sound wist uit te puren, in de breedte én in de diepte.

Met opener “Pear Like You” vallen we letterlijk met de deur in huis. Een piepend geluid laat ons binnen in een nummer dat figuurlijk veel minder hard van stapel loopt. Met een drummachine en synth’s lopen we in een intro de gang van het huis met eindeloze kamers binnen. Of hoe RBCF voor het eerst niet met oeverloos enthousiasme van wal steekt. Wat volgt is een album waarin effecten, gelaagdheid en dynamiek kwistig zijn uitgezaaid. 

Singles “Tidal River” en vooral “The Way It Shatters” geven ons een sound waar we vertrouwd mee zijn. Vrolijke gitaren worden als lasagnebladen op elkaar gestapeld, en een brommende en popelende baslijn zorgt voor de nodige animo. De drie leadzangers Fran Keany, Tom Russo en Joe White laten hun stemmen samensmelten in de vocals, die vaak niet per se heel prominent aanwezig moeten zijn. Knap hoe RBCF er in slaagt om bijvoorbeeld in “The Way It Shatters” hun gitaren mee te laten zingen met het trio stemmen, of was het nu omgekeerd?

Zoals gezegd heeft de sound van RBCF op Endless Rooms ook aan omvang gewonnen. Waar ze op vorige albums vaak door bleven jassen in hetzelfde sfeertje en tempo, is er op deze plaat ruimte om de snelheid er even uit te halen en wat te laten bezinken. “Open Up Your Window” is een uitblaasmomentje, waar RBCF zowaar een folktintje gaat opzoeken. Lyrics zijn voor de band vaak niet per se primair, maar ook hier laten ze toch een zekere spitsvondigheid en gevoel voor taal zien: Open up your window, don’t you know the fire’s got to breathe’.

Verder is “Caught Low” een voor hun doen eerder neerslachtige tempowisseling, waarin hun bezorgdheid om het klimaat even subtiel aan bod mag komen. Ze benoemen zichzelf altijd als een band zonder politiek geïnspireerde teksten, maar in tijden als deze sijpelen heikele thema’s toch ook binnen in hun muziek. Zo zijn de lyrics van warme afsluiter “Bounce Off The Bottom” een ietwat cynische reactie op hoe mensen tegenwoordig soms laconiek met natuur en omgeving omgaan. Het is echter het klokkenspel dat ze op zeer geslaagde wijze het nummer binnensmokkelen, die met de bloemen gaat lopen.

Daarnaast vinden we vooral knap uitwaaierende songs terug op Endless Rooms. “Dive Deep” overspant een omvangrijk atelier van fijne accenten, subtiele effecten en frivole fantasietjes. De song wordt heerlijk uitgesponnen over zijn volledige reikwijdte, een werkwijze waar op dit album vaak ruimte voor is. Het heel sterke “My Echo” weergalmt bijvoorbeeld mooi en lang genoeg in de ether. “Saw You At The Eastern Beach” klinkt op het eerste gehoor met zijn parlando gezang niet echt nijpend, maar is vinnig qua instrumentatie met ook een heerlijke gitaarsolo. De Australiërs van RBCF bewijzen hier veelvuldig dat ze meer dan ooit weten hoe ver ze het deeg van een nummer kunnen uitduwen zonder er door te zitten.

De verrijking van de sound van Rolling Blackouts Coastal Fever is misschien even wennen, maar toont dat de band verder is gegroeid en geëvolueerd, zonder daarbij hun recept drastisch te veranderen. Endless Rooms mag op 21 juni met zijn weidse en volle karakter de kamers van de Ancienne Belgique vullen, en u bent daar hopelijk ook graag bij.

Facebook / Instagram / Site

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Stoop Kid - "Settling Down"

Janglerock roept altijd gevoelens op van chaotische onbezorgdheid. Op de eerste ep’s van Stoop Kid vormde het genre al de vrolijke verpakking…
AlbumsRecensies

Motel Radio - The Garden (★★½): Braaf baken van positiviteit

De Amerikaanse indierockgroep Motel Radio is al sinds 2014 actief, maar waarschijnlijk zal de naam bij niet veel mensen een belletje doen…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Rock Eupora - Pick At The Scab (★★★½): Oude wonden, nieuwe vondsten

Rock Eupora, dat is eigenlijk gewoon de dertigjarige Amerikaan Clayton Waller die in zijn eentje fuzzy indierock schrijft, opneemt en uitbrengt. Sinds…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.