Festivalnieuws

Voorbeschouwing Graspop Metal Meeting 2022: Van oude krakers naar jonge smakers

© CPU – Chris Stessens

Na Core en Unwind Festival maakt België zich klaar voor een fantastische festivalzomer. Voor het stevigere werk zakken we deze week voor vier dagen af naar Graspop Metal Meeting. Net zoals in 2018 koos de festivalorganisatie voor een XL-editie waar zowat alle kleppers uit het genre present tekenen. Wie een combiticket plus aanschafte, mag zich zelfs een dag vroeger aan het gerstenat laven. Dat metalheads en hardrockers weten hoe ze een feestje moeten bouwen, hoeven we je waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Toch gaan we resoluut voor de muziek want het moet gezegd worden, zelfs na de pijnlijke annulaties van Aerosmith, Avenged Sevenfold en Faith More, wisten Bob Schoenmaekers en Peter Van Geel waardige vervangers te vinden. Die vonden ze in Sabaton, Scorpions en Within Temptation. Het 25ste verjaardagfeest wordt er dus eentje om in te kaderen. Om je helemaal in de sfeer te brengen, delen we onze aanraders mee.

De legendarische acts

© CPU – Chris Stessens

Wie het metalgenre een beetje kent, weet dat de hoogdagen zich bevinden in de jaren ’70 en ’80. Iron Maiden was er al bij op de eerste editie en komt nu voor de tiende keer bewijzen waarom ze de absolute heersers zijn van het genre. De band releasete vorig jaar Senjutsumaar speelt in Dessel een best off. De generatiegenoten van Judas Priest zien het grootser en vieren hun 50ste verjaardag. Er was even tumult of ‘The Metal Gods’ met één gitarist zouden touren. Door online protest kwam Rob Halford terug op zijn woorden en gaat Andy Sneap toch mee op tour. Met Saxon op de affiche is de ganse NWOBHM-garde aanwezig. Biff Byford en kompanen zijn nooit echt doorgebroken, maar houden zich ook al 45 jaar staande. Door jaarlijks nieuwe albums te releasen, is hun negende passage meer dan gerechtvaardigd.

Op de laatste festivaldag verwelkomt Graspop één van de drie grondleggers van het genre. Deep Purple nam normaal gezien afscheid in 2017. Het bloed kruipt waar het niet gaat want de afgelopen twee jaar serveerde ze ons Whoosh! en Turning To Crime. Van de legendarische Mark II-bezetting blijven enkel Ian Paice, Roger Glover en Ian Gillan over. Oefen toch maar je luchtgitaarskills voor “Smoke On The Water“, tijdloze klasse! Uit Deep Purple ontstonden Rainbow en Whitesnake. Met “Here I Go Again” scoorde David Coverdale in ’87 een monsterhit waar de hardrockact nog steeds op kan teren. Sinds KISS in Antwerpen de strijdbijl erbij neerlegde, is Alice Cooper de laatste shockrocker. Guillotines, liters nepbloed en tonnen make-up, Ol’ Black Eyes is back! Maar één van de meest zeldzame acts op de affiche is Mercyful Fate. King Diamond was de afgelopen jaren een graag geziene gast in Dessel. Met zijn voormalige heavymetalband is het echter al geleden van 1999. Ondanks dat Denen vintage heavymetal spelen, waren ze met hun corpse-paint een inspiratie voor talloze blackmetalgroepen. Of er aan deze reünie een vervolg wordt gebreid, valt niet met zekerheid te zeggen.

De beloftevolle acts

Jinjer • vrijdag • Jupiler Stage  19:20-20:10

© CPU – Jonas Demeulemeester

Onder het motto ‘beter laat dan nooit’, staat Jinjer voor de eerste maal op Graspop. Hoewel de Oekraïense band al een eindje bestaat was het pas kort na de release van het hypnotiserende “Pisces” dat ze bij het grote publiek doorbraken. Duw Jinjer zeker niet in één genre want groovemetal, reggea, hip-hop, post-hardcore en deathmetal passeren allemaal langs de revue. Dit gecombineerd met de indrukwekkende range van zangeres Tatiana en de militaire precisie van de andere bandleden maakt Jinjer één van de meest beloftevolle acts in het hedendaagse metallandschap.

Employed To Serve • vrijdag • Jupiler Stage 17:40-18:30

© CPU – Stijn Verbruggen

Het Britse Employed To Serve is momenteel nog relatief onbekend, maar dit zal duidelijk van korte duur blijven. Hun laatste album Conquering was een dynamisch, groovy geheel van hardcore singles dat enorm goed onthaald werd door critici. Het nummer “Exist” kreeg zelfs een top tien plaats in Loudwires lijst van beste metal singles van 2021. De Britten gaan enkele weken na hun passage op Graspop ook mee met Gojira als voorprogramma in Vorst Nationaal. Als zangeres Justine en haar equipe hun kaarten goed spelen ziet de toekomst er dus veelbelovend uit.

Boston Manor • zaterdag • Jupiler Stage 14:40 – 15:25

Het Britse Boston Manor wordt misschien snel in het emo hokje geduwt, maar onderschat deze heren zeker niet. Hoewel hun oudere singles inderdaad oerdegelijke poppunk zijn, wordt iedere nieuwe release experimenteler. Ze weten dan ook op een originele manier te schommelen tussen toegankelijke meezingstukken en zware uithalen. Later dit jaar zullen de Britten ook te zien zijn als voorprogramma van de legende Alexisonfire. Wij zijn alvast benieuwd hoe ze zich in de toekomst nog zullen heruitvinden.

Spiritbox • zondag • Jupiler Stage 14:40 – 15:25

Misschien wel de meest beloftevolle act op Graspop is Spiritbox. Het project van de twee ex-iwrestledabearonce muzikanten Courtney en Stringer. In 2017 bracht het koppel ons hun debuut ep Spiritbox. Sindsdien zijn de Canadezen bezig aan een indrukwekkende veroveringstocht. Met slechts één album op de teller weten ze meer dan 1.5 miljoen maandelijkse Spotify luisteraars binnen te halen. Sommigen wijten dit succes aan de etherische stem van zangeres Courtney, die in een ommezwaai demonische klanken kan produceren. Anderen wijten dit aan het enorm sterke live imago van de band. Wat het ook is, zondag zijn wij hier terug te vinden!

Fire From The Gods • zondag • Jupiler Stage • 16:10 – 16:55

Hoewel Fire From The Gods al sinds 2007 bestaat, brachten ze slechts in 2015 hun debuutalbum uit. Dit door heel wat ledenwissels binnen de band. Nu ze eindelijk een vaste bezetting hebben ziet de Texanen hun toekomst er rooskleurig uit. Door hun hoopvol en toegankelijke geluid wisten ze op korte tijd heel wat fans bij elkaar te rapen. Hierbovenop sloten ze zich in 2019 aan bij het label van Five Finger Death Punch-gitarist Zoltan Bathory. Deze combinatie maakt het dus bijna een zekerheid dat we deze heren ooit nog eens op de mainstage zullen zien langskomen.

De Belgen

Evil Invaders • zondag • North Stage • 14:50 – 15:40

© CPU – Stijn Verbruggen

Evil Invaders is stillaan de hoeksteen van de Belgische metalscene. Met een stevige aanvoer aan degelijke platen en een overvol tourschema lijken ze onvermoeid het grote succes tegemoet te kijken. Hun speedmetal klinkt als een tijdcapsule van San Francisco in de jaren ’80, maar in videoclips zoals die van “Sledgehammer Justice” blijft een speelse humor doorschijnen. Verwacht je aan veel moshpits en lachende gezichten

Amenra • vrijdag • Marquee • 21:10 – 22:10

© CPU – Mathias Verschueren

Ongetwijfeld één van de meer imposante voorstellingen van het weekend verwachten we van Amenra. Overal waar deze Kortrijkzanen passeren, streven ze ernaar je te overweldigen met een zee van sludge en emoties. Je kan het zo gek niet bedenken of deze postmetalband kan het: zo richtten ze de ‘Church of Ra’ op en incorporeert zanger Colin van Eeckhout al eens bloederige performance art. Desalniettemin sleepte Vlaanderens grootste ondergrondse exportproduct begin 2018 drie MIA-nominaties in de wacht. Dit is dus verplichte kost.

Fleddy Melculy • zaterdag • Metal Dome • 16:45 – 17:30

© CPU – Nathan Dobbelaere

Iets minder weemoedig verwachten we het optreden van Fleddy Melculy. Of optredens, want Fleddy treed op mijn zijn hardcoreband en als dj (donderdagnacht). Naast de nodige dosis mopjes en popreferenties kunnen de Vlamingen ook stevig spelen. Veel streekgenoten zijn het daarmee eens, want geen Belgische metalband verkoopt zo goed als Melculy. Bij zijn vorige passage op Graspop werd er een livealbum opgenomen en wij zijn er zeker van dat zijn volgende show even episch zal zijn!

STAKE • donderdag  • Marquee • 18:20-19:10

© CPU – Stijn Verbruggen

STAKE liet ons deze week nog eens opwarmen met hun nieuwste single “F*ck My Anxiety“, waarop ze nog maar eens alle remmen losgooiden. Brent Vanneste en zijn bandleden zijn al bij al nog jong, maar toch horen we heel wat evolutie in hun sound. Sinds ze Humo’s Rock Rally wonnen in 2008 hebben we hen al een paar keer kunnen meepikken, maar de sludge van de Wevelgemnaren kan ons niet vervelen. Misschien moeten ze beginnen met unieke patches uitdelen na ieder concert, dan kunnen we onze jas volhangen.

Lalma • donderdag • Metal Dome • 15:40 – 16:30

© CPU – Joost Van Hoey

Wat als Arsenal op Graspop zou optreden? De multiculturele pop zou misschien uit de toon vallen, maar frontman John Roan wilde toch eens langskomen. Om deze en nog enkele andere redenen richtte hij vorig jaar Lalma op. De wereldmuziek zit er nog een beetje in, want zijn piepjonge debuutalbum ănˈtʌmbrə (uitgesproken als antumbra) neemt alvast geen genoegen met het Latijnse alfabet. Ook black metal is iets te nauw om de stijl te omschrijven. Het is een uniek project dat mogelijks al snel weer kan verdwijnen. Zeker eens checken dus!

De ‘speciallekes’

Dog Eat Dog • zondag • Jupiler Stage • 21:00-22:00

©CPU – Stijn Verbruggen

Dog Eat Dog uit New Jersey heeft al sinds mensengeheugenis geen noemenswaardig album uitgebracht. Toch speelt de groep jaarlijks in onze contreien en staat ze garant voor energieke livesets. De reden is simpel: All Boro Kings uit 1994 staat bijna dertig jaar na release als een paal boven water. Geen andere band uit die periode wist klassieke hardcore te combineren met hiphop en een saxofoon. Het is voor Dog Eat Dog de eerste keer op Graspop maar met The Offspring op dezelfde dag, gaan punkliefhebbers een stralende dag tegemoet. Veertigers en vijftigers kunnen dan weer schaamteloos hun De Afrekening-fuiven herbeleven op “No Fronts” en “Who’s the King“.

Dana Dentata • donderdag • Jupiler Stage • 13:00 – 13:40

© Lorne Thomson/Getty Images

Van de oude rotten naar de jonge snotters, want Dana Dentata staat nog maar enkele jaren achter haar rammeltuig. Ze haalt haar artistieke inspiratie bij Kanye West en Marilyn Manson, maar geeft er een heel eigen draai aan. Vijfentwintig jaar geleden hadden de kranten het over rapmetal, maar Dana Dentata klinkt meer als metalrap, voor zover zulke woorden überhaupt zinvol zijn. In elk geval kan ze met haar originaliteit voor wat verdeeldheid zorgen op de weide, maar zulke conversaties duwen het genre juist vooruit! In tussentijd kan je luisteren naar de titelsong van haar debuutalbum, “Pantychrist“.

Heilung • vrijdag • Marquee • 23:00 – 00:15

Nog eentje die je met moeite echt metal kan noemen is Heilung. De Noorse folkband lijkt zelfs geen elektriciteit in hun muziek te gebruiken. Nummers als “Fylgija Ear” gebruiken instrumenten uit de ijzertijd en verhalen het leven van de mystieke figuren uit de Viking tijd. Met hun mysterieuze cadansen en hemelse stemmen scheppen ze een unieke sfeer die je in onze flitsende wereld amper nog vindt.

Deze lijst is verre van exhaustief. Zo kan elke metalfan met enig zelfrespect genieten van coverbands zoals The Perfect Tool en Van Hager, de technische hoogstandjes van Opeth, Death To All en Megadeth, de sfeervolle riffs van Alcest en Deftones of de gulden middenweg met Sabaton, Volbeat en The Offspring.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram zijn er nog meer beelden te vinden. Volgen is de boodschap!

Deze voorbeschouwing werd geschreven door Brent Galle, Cédric Ista en Renaat Senechal.

Related posts
FeaturesInterviews

Interview STAKE: 'Wij waren overal de jonkies'

De bandleden van STAKE waren gemiddeld vijftien jaar oud toen ze in 2008 Humo’s Rock Rally wonnen. Inmiddels bestaat de muzikale verbintenis…
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2024 (Festivaldag 1): Kleine bui, veel vertier

De paasklokken luiden ook dit jaar het festivalseizoen mee op gang. In het oergezellige Schijndel opende Paaspop haar deuren voor tienduizenden festivalgangers…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Jera on Air komt af met ruim dertig nieuwe namen

Jera on Air blijft met namen strooien. Vier dagen lang maakte het punk-, hardcore- en metalcorefestival in Limburg nieuwe acts bekend en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.