LiveRecensies

Mustii @ Ancienne Belgique (AB): Flamboyant, extravagant en ravissant

© CPU – Peter Verstraeten

Thomas Mustin is in Wallonië een echte superster. Als acteur schittert hij in verschillende geprezen reeksen of vertolkt hij Hamlet in een moderne theateradaptie waarmee hij zalen uitverkoopt. Toch is hij er vooral ook bekend onder de naam Mustii en behoort hij tot de meest spraakmakende popsterren in Franstalig België, wat zich in een uitverkochte Ancienne Belgique vertaalde. Dat hij een geboren entertainer is, was al lang geweten en dat mochten we gisteren in levende lijve ondervinden. Op podium verandert Thomas Mustin namelijk in een megalomane frontman, die een bijzonder pakkende uitstraling heeft op zijn publiek en als een god op handen gedragen wordt.

Eind januari bracht Mustii zijn tweede album It’s Happening Now uit, waarop hij resoluut voor een nieuw geluid koos. Het elektronische van zijn debuutplaat 21st Century Boy werd ingeruild voor een poppy rocksound, die in “It’s Happening Now” een prima introductie kent. Met zijn gekende attitude betrad hij het podium van de legendarische muziektempel en hij voelde zich als een vis in het water. Dat de bühne zijn tweede thuis is, werd tijdens “Alien” nog een pak duidelijker. De gitaren en de drums deden hun werk, al kwamen ze er niet helemaal door in de geluidsmix. In het nostalgische “New Becoming” was dat anders en zo kregen ze in de intro wat meer ruimte om de toon te zetten. Ze vormden tevens ook de overgang naar “Walk On The Wild Side” van Lou Reed, dat de AB moeiteloos mee mompelde.

© CPU – Peter Verstraeten

De populariteit van Mustii is vooral ook te danken aan zijn eerste album, waarvan ook wat nummers in de setlist stonden. “21st Century Boy” was zijn grote doorbraaksingle en kon op groot enthousiasme van de zaal rekenen. “Safety Zone” kreeg iedereen iets later stil door het bombastische achterwege te laten en plaats te maken voor een ingetogen gitaarversie. Ondanks dat deze rustmomenten in popshows vaak voor de dipjes in de set zorgen, zat er een spanning in de uitvoering waardoor iedereen aan zijn lippen hing. Aan het einde van de set kregen we met “Simple Save” en “Blind” twee energiebommen, waarvan die laatste nog eens voor extra animo zorgde met de regenboogvlag in de achtergrond.

© CPU – Peter Verstraeten

Voor de rest kregen we vooral nieuwe nummers te horen, die hij schreef vanuit het standpunt van zijn overleden nonkel die aan schizofrenie leed. “Suburban King” droeg hij dan ook op aan zijn vader, die in de zaal aanwezig was. Het was niet het enige kippenvelmoment. “Pretty World” klonk live nog wat sentimenteler in zijn rustige uitvoering en viel op doordat Mustii zichzelf volledig inleefde in het nummer. Als acteur is hij het gewend om emoties voor mensen te brengen, maar de oprechtheid waarmee hij de nummers gisteren bracht, maakte zijn show nog een stuk scherpzinniger. Als publiek kijk je niet gewoon naar een Mustii show, maar je leeft helemaal mee met de flamboyante zanger.

De ambities van Mustii zijn niet bepaald laag en zo presenteert hij zich ook voor zijn fans. “Silver Light” klonk nog grootser uit de boxen van de AB en ook “Shame” kon door zijn refrein als een echte anthem beschouwd worden. De publieksfavoriet sloot hij al crowdsurfent af en ook in “After Dark” werd hij figuurlijk op handen gedragen. Zijn drie favoriete nummers van zijn nieuwe album bewaarde hij uiteindelijk vakkundig tot op het einde. “Midnight Angel” trok de energie wat naar beneden, maar “Give Me A Hand” kreeg iedereen nog eens recht en werd een echte meezinger. In zijn nieuwste single “Skyline” sloot hij dan nog eens vocaal groots af en werd hij onder luid gejuich weer de coulissen in gestuurd.

© CPU – Peter Verstraeten

We vragen ons al langer af waarom Mustii in Vlaanderen nog zo onbemind is, want in zijn anderhalfuur durende show bracht hij emotie en bombast verpakt in goed gebrachte popnummers. Geef Mustii een podium en een publiek en je weet zeker dat iedereen achteraf voldaan naar huis gaat. Misschien ontbrak er nog wat context over het verhaal achter It’s Happening Now, want het had de reeds hoge appreciatie van iedereen nog wat meer doen stijgen. We zien zelden zo’n artiest die zich zo voluit durft te smijten, zowel qua presence als qua zang. De AB leek soms zelfs te klein voor hetgeen we op podium zagen: een toffe popshow die barst van de ambitie.

Op 1 juli is Mustii te zien op Casa Blanca in Antwerpen. Twee dagen later staat hij op het Kneistival in Knokke. Voor alle festivaldata kan je op zijn website terecht.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:
It’s Happening Now
Alien
New Becoming
Walk On The Wild Side (Lou Reed cover)
Run For Your Friends
21st Century Boy
Suburban King
Silver Light
Shame
Safety Zone
Pretty World
After Dark
Simple Save
Blind

Midnight Angel
Give Me A Hand
Skyline

1526 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
LiveRecensies

Sons of Kemet @ Ancienne Belgique (AB): Subtropische fanfare

Terwijl drummer Tom Skinner het mooie weer maakt bij The Smile, zit Sons of Kemet niet stil om deze zomer concertzalen en…
InstagramLiveRecensies

Gary Clark Jr. @ Ancienne Belgique : Het verleden, het heden en de toekomst in één avond

Gary Clark Jr. wordt door velen de toekomst van de Texas Blues genoemd. Echter is hij veel meer dan dat, want naast…
InstagramLiveRecensies

Gary Numan @ Ancienne Belgique (AB): Breng eens 40 jaar muziek als een geheel

Kan je een eighties-artiest wel een oldie noemen als die sinds zijn bloeiperiode eigenlijk nooit gestopt is met muziek uitbrengen? Gary Numan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.