InstagramLiveRecensies

Froukje @ Kunstencentrum Vooruit (Balzaal): Safe space voor elke emotie

© CPU – Fleur De Backer

In de Gentse Vooruit is het deze week Nederland(s) boven. Woensdag stond MEROL in een bomvolle Concertzaal en gisteren was Froukje aan de beurt in de hoger gelegen en intiemere Balzaal. Nederlandstalige popmuziek is aan een ongelofelijke opmars bezig, want beide concerten waren in een mum van tijd uitverkocht. Eén ding is duidelijk: onze taal staat muzikaal sterker dan ooit.

Een maand geleden dropte Froukje haar tweede ep Uitzinnig. Al vlug merken we op wat een prachtige meergelaagdheid de zangeres hierin schept: voorspoed en kommer wisselen elkaar zo flitsend af, dat sommige regels je totaal van streek kunnen brengen. Bij haar debuut-ep Licht En Donker onthult Froukje haar blik op de wereld, waar Uitzinnig meer scherpstelt op de kern van haar ziel. De Nederlandse viel deze maand trouwens nog in de prijzen: ze won de Edison in de categorie ‘Alternative’ en overtrof daarmee onder andere goeie vriendin S10 en WIES.

Ook de Utrechtse CHARLOT heeft potentieel om op te stappen op de trein van het succes. Dat bewijs leverde ze gisterenavond met haar ongedwongen voorprogramma. Tijdens de eerste nummers bleek de – reeks talrijk aanwezige – mensenmassa vooral nood te hebben aan een klapje met het gezelschap. Naarmate de nummers opbouwden, ontsprong echter meer en meer interesse in wat er op het podium gebeurde. Centraal in de muziek staan de synthesizer en de reine stem van de zangeres. Het waren afsluiters “Cosmic Connections” en “Better When It’s Dark” die de Balzaal helemaal loskregen door de afwisseling van zweverige teksten en vurige danspartijen. Een luid applaus maakte duidelijk: CHARLOT is een artiest om in de gaten te houden.

© CPU – Fleur De Backer

Ergens rond de overgang van licht naar donker, doofden de lichten in de zaal en volgde een minutenlange introductie waarin al wat flarden zaten van Froukjes grootste hits. Het was uiteindelijk haar debuutsingle “Groter Dan Ik” die meer en meer naar de voorgrond trad en de opener van de avond werd. Het nummer is dansbaar tot en met, al is de boodschap allesbehalve luchtig. Rond de jaarwisseling van 2020 hielden het klimaatprobleem en de Australische bosbranden Froukje zo sterk bezig dat ze besliste een toegankelijk nummer te schrijven over de machteloosheid die ze daarbij voelde.

Hoewel nummers als “Goud” en “17” niet tot Froukjes grootste hits behoren, zong het publiek ze zo luidkeels mee dat ze de zangeres bij momenten helemaal overstemden. We waren natuurlijk niet gekomen om naar het gezang (lees: geschreeuw) te luisteren van het publiek. Froukje gaf vervolgens toe dat haar stem niet echt mee zat. Een kwaaltje waar ze af en toe eens last van heeft, zo blijkt. Was ze op donderdag in Het Depot in Leuven te enthousiast omdat ze nog eens voor een Belgisch publiek mocht spelen? We nemen graag aan van wel en voelden dat ze niettemin haar best deed om het beste van zichzelf te geven.

© CPU – Fleur De Backer

Froukjes soms haperende stem was niet het enige schoonheidsfoutje van de avond. Bij “Uitzinnig” liep even alles mis wat mis kon gaan. Na een voorsmaakje van vijf seconden viel de muziek plotsklaps uit. Terwijl bassiste Pieteke Dik de mankementen van de bass-synth probeerde te herstellen, babbelde Froukje de stilte een beetje zenuwachtig weg. “Uitzinnig” is evenwel een van onze favoriete nummers uit de nieuwe ep, waardoor de vreemde start al snel weer vergeten werd. Ook het publiek bleef bovenmatig uitgelaten. De kwetsbare nummers “Een Man Die Nooit Meer Huilt” en het nog niet uitgebrachte “Onbesproken” lieten het publiek vervolgens even bekomen van die wervelende start.

Bij “Een Teken” nam Froukje de gitaar van Yvette Terpstra en speelde een serene, akoestische versie. Die kalmte werd nog even verdergezet met “Ik Ben Bang” begeleid door de immer goedlachse Julius op piano. Het hese effect van haar kwaaltje kwam bij deze nummers opvallend goed tot zijn recht. Froukje was trouwens niet van plan ons onvermoeid achter te laten. Tijdens “Is Dit Echt?” nodigde ze het publiek uit voor een heuse sitdown. De zangeres kreeg op het podium een overvloed aan dansruimte. Haar vier muzikanten stonden bijgevolg geconcentreerd op een kleine oppervlakte en sprongen zo misschien wat te weinig in het oog.

© CPU – Fleur De Backer

Na een vijftigtal minuten verliet Froukje het podium voor de eerste keer. Als alternatief voor ‘We want more!’ brulde heel de zaal ‘Ik Wil Dansen!’. Alvorens dat aan de beurt was, kregen we eerst nog “Niets Tussen” te horen. Een nummer over liefde, met een ondubbelzinnige knipoog naar seksuele diversiteit. Toch is de link naar homoseksualiteit subtiel. Froukje wil met de song geen statement maken. Ze wil liefde tonen en die liefde is per toeval met een vrouw. De hit “Ik Wil Dansen” was de verdiende afsluiter van deze show en zette de Balzaal voor de laatste maal in vuur en vlam.

Froukje is op korte tijd buitengewoon gegroeid in podiumprésence en zelfzekerheid. We leerden haar kennen als een eerder bescheiden dame en zagen haar gisterenavond als een wilskrachtige vrouw. Haar muziek schept een veilige haven die toestaat emoties te uiten en lossen. Froukje kan toveren met de Nederlandse taal, maar ondanks die poëtische diepgang, weet ze er toch ook steeds opnieuw een ongezien feest van te maken.

Vanavond staat Froukje op het podium van de Antwerpse Trix. Het concert is helaas hopeloos uitverkocht. Een volgende kans krijg je op de openingsavond van Pukkelpop!

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist CHARLOT:

Lovely
Micro Cheating
Nightblind
Closure
Cosmic Connections
Better When It’s Dark

Setlist Froukje:

Groter Dan Ik
Onbezonnen
Goud
17
Liever Met Jou
Uitzinnig
Een Man Die Nooit Meer Huilt
Onbesproken
Een Teken
Ik Ben Bang
Licht En Donker
Is Dit Echt?
Heb Ik Dat Gezegd?
Zonder Gezicht

Niets Tussen
Ik Wil Dansen

Related posts
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2024 (Festivaldag 4): Sterren tellen

Vier dagen Rock Werchter, dat is vier dagen muzikaal genot, maar ook een beetje afzien. De vermoeidheid begon gisteren – althans aan…
FeaturesUitgelicht

Rock Werchter 2024: Deze acts speelden afgelopen jaar al in België en maakten indruk

Met nog minder dan twee weken te gaan kan het aftellen naar Rock Werchter 2024 nu écht beginnen. En hoewel een festival…
InstagramLiveRecensies

Pinkpop 2024 (Festivaldag 2): Anticlimax tot de max

Pinkpop maakte de afgelopen vierentwintig uur een heuse fysieke transformatie door. Waar het festivalterrein op de eerste dag nog vol plassen en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.