InstagramLiveRecensies

The Haunted Youth @ Het Depot: Uitgesponnen dromerigheid

© CPU – Ine Van Baelen

Het is een understatement dat het winnen van een wedstrijd als De Nieuwe Lichting voor een heuse populariteitsinjectie zorgt, al schoot een ster zelden zo snel de hoogte in als bij The Haunted Youth het geval was. Vandaag heeft het muzikale project van Joachim Liebens zelfs nog steeds máár vier nummer uit, maar toch staan er al concerten door heel Europa op de planning en krijgt de band aandacht tot aan de andere kant van de grote plas. Op z’n minst indrukwekkend te noemen dus, en net daarom steken we graag wat pluimen op onze eigen hoed doordat we de band nog voor er een nummer uit was al bekroonden tot ‘Grote Beer van Morgen’.

Sindsdien is er dus wel veel veranderd, want zo speelde The Haunted Youth al in het voorprogramma van dEUS, volgde er een kleine festivaltour en maakte de band alle clubs van het land onveilig. Toen ging het weliswaar even mis, want door het virus werd die kort na de start abrupt weer uitgesteld. Met Leuven stond er gisterenavond eindelijk de slotshow van die tour op het programma, waarna het vijftal naar het buitenland trekt.

© CPU – Ine Van Baelen

Het staat dus buiten kijf dat The Haunted Youth een van dé diamantjes van Mayway Records is, maar daar lijkt er nog eentje bij te zijn gekomen. Sinds kort ligt ook de Brits-Brugse Bobbi Lu – eveneens een van onze ‘Grote Beren van Morgen’ – er onder contract, dus het was geen grote verrassing dat zij gisterenavond als voorprogramma mocht fungeren. Het ziet er dan ook naar uit dat zij het etiket van veelbelovend talent binnen de kortste keren zal verliezen, want aan de hand van wat we gisteren zagen, voorspellen we dat ze binnen afzienbare tijd een vaste waarde wordt binnen het Belgische muzieklandschap. De muziek van Bobbi Lu is een van de mooiste voorbeelden van ‘nummers die openbloeien’. Zo schommelden haar liedjes tussen breekbaar en doordringend, wat er bijgevolg voor zorgde dat ze zowel dromerig klonk, als onder je huid kroop. Een stilletjes vollopend Depot luisterde braafjes en zag dat het goed was.

Een halfuur later was het gezellig druk in de Leuvense concertzaal, wat toch wel een mooie verdienste is voor een band die nog maar een handvol nummers op zijn palmares heeft staan. Het gevolg was natuurlijk dat The Haunted Youth Het Depot trakteerde op heel wat onuitgebracht materiaal. En daarom is het des te indrukwekkender dat we ook daarvan zo onder de indruk waren. Opener “Broken” was bijvoorbeeld makkelijk een van de beste nummers die we de laatste maanden hoorden. Zeker dankzij het visuele plaatje – we kregen enkel de silhouetten van de band te zien dankzij de vele rook en het tegenlicht – waanden we ons meteen in dromenland. De sterkte van de band ligt live dan ook nog eens in het lange uitspannen van de nummers, waardoor de gitaarsolo Liebens zelfs tot op de knieën dwong.

© CPU – Ine Van Baelen

De frontman gaat met andere woorden enorm op in zijn muziek, en dat is zeker te begrijpen als je naar de tekst luistert. De nummers lijken rechtstreeks uit zijn hart te komen, al is dat vaak uit het donkere randje. ‘I feel like shit and I wanna die’, zong hij bijvoorbeeld op gelijknamige nummer dat dankzij de vele glinstertjes en de zwoele baslijn wel een tikkeltje funky binnenkwam, maar dus eigenlijk niet zo vrolijk blijkt als het klonk. Het daaropvolgende “House Arrest” blies ons dan weer muzikaal van onze sokken, want zo intiem en melancholisch het nummer begon, zo groots en euforisch eindigde het. Met wat knipoogjes naar The War on Drugs, maar vooral een fikse dosis zelfverzekerdheid knalde The Haunted Youth er zo hard op los, dat Liebens’ petje van zijn hoofd vloog. Het ziet er dus naar uit dat er ons nog grootse dingen te wachten staan op die debuutplaat.

Nadat de band onze gevoelige snaar raakte met het intieme “Fist In My Pocket”, was het dan eindelijk tijd voor de nummers die we wél al kenden. Begrijp ons niet verkeerd, want geen enkel moment hadden we het gevoel dat we die nodig hadden om van een geslaagde avond te spreken. Het publiek dacht daar overigens ook zo over, want zowat elk onuitgebracht nummer werd op luid applaus onthaald. Het was voor velen weliswaar het herkenbare gitaardeuntje van “Teen Rebel” dat de vonk om helemaal los te komen, deed overslaan. Hier en daar werd er dus wat heen en weer gewiegd, terwijl wij vooral onder de indruk waren van de extra lange muzikale tussenstukken die de nummers live nog meer tot leven deden komen. “Gone” blonk op die manier bijvoorbeeld uit dankzij de epische breakdown en ook nieuwe single “Shadows” klonk een pak grootser dan op plaat.

© CPU- Ine Van Baelen

The Haunted Youth profileert zich zo dus steeds meer als liveband en heeft op korte tijd al een stevige reputatie opgebouwd. Zo is “Alien” tekstueel bijvoorbeeld niet meteen een hoogstandje – de tekst bestaat nagenoeg enkel uit de tracktitel – maar instrumentaal viel onze mond wel open. Met wat meer elektronische invloeden zien we zo ook al wat verbreding van de horizonten. En dan is er natuurlijk nog altijd afsluiter “Coming Home” waar we altijd op kunnen rekenen. De band rekte het nummer een kleine tien minuten, maar zelfs dat bleek nog niet vervelend te worden. Eentje die binnen tien jaar het lijstje der Belgische klassiekers in zal sluipen, dat lijkt nu al zeker.

Joachim Liebens en zijn band klinken live dus nog een pak straffer dan op plaat, waardoor het slechts een kwestie van tijd lijkt voor The Haunted Youth internationaal groots doorbreekt. Wij zijn in elk geval blij dat we het vijftal aan het werk konden zien in Het Depot, want de Limburgers stonden garant voor muzikale hoogstandjes. Een zaal doen genieten van een set die voor meer dan de helft bestaat uit nieuwe nummers, en er dan nog meer dan een uur mee vullen ook. Deze band lijkt per show een trapje hoger te staan op de ladder, waardoor we alleen maar kunnen spreken van een geslaagde avond. Wat meer routine – zoals bijvoorbeeld een tikkeltje meer interactie of iets als stemmingsproblemen met je gitaar vermijden – en we zien The Haunted Youth helemaal klaar raken voor de grote podia!

Komende zomer speelt The Haunted Youth op zowel Pukkelpop als DOUR. Op dinsdag 15 november stelt de band zijn debuutplaat voor in de Ancienne Belgique.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Broken
Stranger
I Feel Like Shit and I Wanna Die
House Arrest
Fist In My Pocket
Teen Rebel
Gone
Shadows
Alien
Coming Home

1686 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

School Is Cool @ Het Depot: Energiepiek van begin tot einde

Als we over een tijdreismachine beschikten, dan zouden we gerust eens een legendarisch concert ergens in de jaren tachtig willen bijwonen. Tot…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Bobbi Lu - "Metapwhore"

Vorig jaar stelden we Bobbi Lu voor als een van ‘De Grote Beren van Morgen‘ nadat ze eerder ook al als een…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Eerste namen Rock Herk 2023: The Hickey Underworld, The Haunted Youth, Front 242 en meer!

Het was je ongetwijfeld al opgevallen: het is deze week de ‘Week van de Belgische Muziek’. Alles draaide met andere woorden om…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.