AlbumsFeatured albumsRecensies

GOOSE – Endless (★★★★): Weergaloze electrorock trip

Het is 2010 als GOOSE zijn tweede album Synrise de wereld instuurt. Het gelijknamige titelnummer is ondertussen een ware Belpop-klassieker geworden en de groep rond frontman Mickael Karkousse scheerde hoge toppen doorheen de jaren. Tel daar nog de ijzersterke livereputatie bij op, waarbij nummers vaak worden uitgesponnen tot nog grotere huzarenstukjes, en je krijgt een band die er nog altijd staat als een huis. Een van die krachtige concerten was dat vanop Pukkelpop in 2018, dat ondertussen ook op een album verzilverd staat. In datzelfde jaar trokken de vier muzikanten naar hun gloednieuwe Safari Studios, waar ze naar eigen zeggen een grote vrijheid ervaren.

Hun laatste worp dateert van vorig jaar, toen het mini-album Something New het daglicht zag. De muzikale focus lag toen vooral op elektronica en met nummers als “Heaven”’ en “Viper” toonden ze zich opnieuw als innovatieve band die blijft verrassen. Het is echter van 2016 geleden dat nog eens een studioalbum verscheen. Dat krijgen we nu in de vorm van Endless, dat werd opgenomen in de legendarische Motorbass Studio in Parijs. Grote namen als Charlotte Gainsbourg en Franz Ferdinand vertoefden hier al eerder. Desalniettemin kreeg de plaat vooral vorm in hun eigen studio. De vrijheid die ze daardoor kregen, is duidelijk te horen. GOOSE is terug van nooit echt weggeweest, en we zullen het geweten hebben.

Vooruitgeschoven single en titelnummer “Endless” is een weergaloze opener. Het nummer bouwt langzaam op tot we overrompeld worden door een spervuur aan gitaren en elektronica. Die zijn op een zeer vernuftige manier met elkaar verweven en het geheel weet daardoor meteen te overtuigen. De wisselwerking tussen pompende beats en de rustigere stukken zorgt bovendien voor een balans tussen rauwheid en emotie, wat het nummer tot een van de hoogtepunten van de plaat maakt.

Die rauwheid is ook te horen in “Change”, dat het effect heeft van een adrenalineshot en waar de rockkant van de band nog meer naar boven komt. Het verrassende “World Party” voelt qua sfeer een stuk melancholischer. Geen tekst deze keer, maar een welgekomen instrumentale parel die het middenstuk van de plaat vormt. De krijsende gitaren zorgen voor een emotionele lading van jewelste. Het voelt alsof we ergens ver weg aan honderd per uur rijden, omgeven door een open nachthemel. Het wordt nu al duidelijk: dit is GOOSE op zijn best.

“Run Away” vormt het dansbare startschot van de tweede helft van het album. Het catchy refrein en de aanstekelijke melodie zouden niet misstaan op menig zomerfestival. Met “Rock” trekt Goose dan weer de elektronische kaart door het nummer plots volledig te laten ontploffen in een bad vol synthgeweld en vervormde stemmen. Dit vormt een mooi contrast met het rustigere “We are Vibe”. Zachte en begeesterende elektroklanken begeleiden ons hier mijmerend richting “One”. Daarin worden alle remmen voor een laatste keer op bombastische wijze losgegooid.

Op die manier komt een einde aan een trip die gerust mocht blijven duren. De tevens prachtig geproducete songs vormen een coherent geheel waarbij zowel ruimte is voor de schurende gitaren van weleer als elektronica. GOOSE bewijst nog steeds te weten hoe het een krachtig album vol schwung en emotie moet maken. Het resultaat behoort tot het beste werk dat ze tot nog toe afleverden.

Wie benieuwd is hoe de nieuwe nummers live zullen uitpakken, kan GOOSE nog aan het werk zien op vrijdag 1 april in de Ancienne Belgique. De tickets voor donderdag 31 maart zijn ondertussen hopeloos uitverkocht.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Crammerock onthult GOOSE, Selah Sue, Daan en vijf anderen

In Stekene wordt traditioneel het festivalseizoen afgesloten op het eerste septemberweekend, want Crammerock lijkt elk jaar de festivalzomer met hun line-up perfect…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mickael Karkousse - "Hello"

Dat de mannen van Goose het ook in hun eentje prima weten te redden, wisten we al. Zo verzorgt David Martijn geregeld…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single GOOSE – “Get It Started”

GOOSE is de voorbije decennia uitgegroeid tot een electrorockband die haast de status van een beschermd monument geniet in ons land. Een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.