AlbumsFeatured albumsRecensies

Band of Horses – Things Are Great (★★★½): Geslaagde terugkeer

Met een titel als Things Are Great zou je een vrolijk album verwachten, maar fans van Band of Horses weten wel dat frontman Ben Bridwell en z’n makkers niet echt vrolijke veulens zijn. Laat je dus niet misleiden door de albumtitel, want Band of Horses bekijkt het leven nog steeds niet door een roze bril. Hoewel een groot deel van dit album al geschreven was alvorens de wereld in de eerste lockdown sukkelde, vindt het pas nu zijn weg naar de winkelrekken. Het geduld van de fans werd zelfs nog extra op de proef gesteld omdat de oorspronkelijke releasedatum van januari 2022 met bijna twee maanden werd uitgesteld. Maar uitstel is geen afstel, en zo is Things Are Great vanaf vandaag eindelijk beschikbaar.

Things Are Great is het eerste volwaardige album sinds Why Are You OK? uit 2016. Het is ook de eerste langspeler die werd opgenomen met een nieuwe bezetting, want in 2017 verlieten de oorspronkelijke gitarist Tyler Ramsey en bassist Bill Reynolds de groep. Sindsdien wordt hun rol ingevuld door respectievelijk Ian MacDougall en Matt Gentling, maar deze personeelswissel vertaalt zich niet in al te grote wijzigingen in het bandgeluid. Verwacht geen nerveuze elektro, hippe samples of scheurende synths, maar gewoon de vertrouwde folkrock met die typische stem van Ben Bridwell. De groep blijft nog steeds kampioen in het zachtjes opbouwen van een nummer, om het vervolgens met lekker luide gitaren te laten ontploffen in een climax. En dat allemaal nog steeds met een stevige dosis reverb en echo.

Band of Horses wou met hun zesde album meer nadrukkelijk terugkeren naar de roots van hun eerste platen. Daar is het vijftal goed in geslaagd, want we herkennen wel wat de vibe van debuut Everything All The Time in de tien nieuwe nummers. Met “Warning Signs” opent de langspeler in elk geval als vanouds geslaagd. In de tekst blikt Bridwell terug op zijn persoonlijke medische problemen (hij verloor in 2016 even zijn stem), maar in het licht van de pandemie herkent iedereen zich wel in het verhaal dat gezongen wordt. Muzikaal bouwt een repetitieve riff op naar een grootse brug waarin Bridwell met enkele stevige uithalen een explosie aankondigt. Wanneer je de krakende gitaarsolo vervolgens hoort, krijg je ongetwijfeld een glimlach op je gezicht; Band of Horses is weer helemaal terug en dat ligt bijzonder goed in de oren!

Met de poppy eerste single “Crutch” blijft de trein vervolgens op ramkoers. Met een snel ritme, een jengelende gitaarlijn en een aanstekelijke melodie dromen we helemaal weg naar een festivalweide op een zonnige dag. De tekst blijft wat cryptisch en kan je dan ook in alle mogelijke emotionele gemoedstoestanden appreciëren. Het ingetogen “Tragedy of the Commons” is nadien dan weer minder vaag en duidt duidelijk op kritiek ten opzichte van de consumptiemaatschappij. Het is in elk geval een van de meest politiek getinte nummers van Bridwell en op Things Are Great een van de meest dromerige nummers.

Op de tweede helft van het album schudt “Aftermath” je helemaal wakker na een rustige opbouw van echoënde gitaren en weemoedige zanglijnen. De indrukwekkende harmonieuze explosie die gaandeweg losbarst, stelt nog eens tentoon hoe sterk Band of Horses is in het scheppen van sfeer. De woorden ‘my darling, darling my love’ zullen ongetwijfeld je hart doen smelten wanneer je ze Bridwell hoort zingen in de outro. En dan heb je nadien nog wat muzikaal lekkers te slikken, zoals de poppy single “Lights” en het op een experimentele tokkel gebouwde “You Are Nice To Me”. De breed uitwaaierende country van “Coalinga” is vervolgens de ideale afsluiter voor dit zesde album van Band of Horses.

Met enige zelfspot noemt Band of Horses zichzelf ‘the third best band in the Carolinas’. We hebben er het raden naar welke groepen dan precies op een en twee staan, maar een podiumplaats gunnen we Bridwell en z’n kompanen zeker en vast wel. Things Are Great is niet het allerbeste album dat de groep al heeft voorgesteld, maar na een lange periode van afwezigheid en enkele wissels in de bezetting, is het wel een aangename verrassing. Band of Horses galoppeert vrolijk verder, en we hopen dat dat nog lang zo mag blijven.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

147 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Buck Meek - Haunted Mountain (★★★★): Romantische alt-country die zijn stekels opzet

Het is 2014 wanneer Buck Meek en Adrianne Lenker elkaar voor het eerst tegen het lijf lopen. Een wonderlijke ontmoeting, want twee…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Cory Hanson - Western Cum (★★★★): Cowboy met gitaar onder hoogspanning

Er was een tijd dat de psychedelische rockband Wand zowat jaarlijks een plaat uitbracht (tussen 2014 en 2019 verschenen vijf sterke albums),…
InstagramLiveRecensies

The GOLDEN DREGS @ Ancienne Belgique (AB Club): Klaar voor een sprankelende toekomst

Met het recent uitgebrachte On Grace & Dignity wist The GOLDEN DREGS, het muzikale project rond de Brit Ben Woods, ons eerder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.