Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tinariwen – “Ham Tinahghin Ane Yallah”

© Marie Planeille

Niet lang nadat Tinariwen aankondigde hun eerste paar albums opnieuw uit te brengen, en dat deed met een ‘nieuw’ onuitgebracht nummer, krijgen we een tweede. The Radio Tisdas Sessions en Amassakoul, uit 2001 en 2004, krijgen dus een nieuwe blinkende heruitgave, en dat is een slimme zet van de heren uit de Algerijns-Malinese woestijn. Tishoumaren (desertblues) zit in een stroomversnelling, onder andere door sterke albums van genregenoten Imarhan en Mdou Moctar. De desertbluesinitiatoren van Tinariwen mogen dan ook wel eens de vruchten plukken van hun decennialang artistiek labeur.

De vorige onuitgebrachte single, “Taskiwt Tadjat” kwam van het Amassakoul-album, terwijl deze “Ham Tinahghin Ane Yallah” op de allereerste plaat verschijnt. En een verschil is er duidelijk. Op The Radio Tisdas Sessions kon Tinariwen zich voor het eerst internationaal tonen, maar klonk het desalniettemin bescheiden en teruggetrokken, zo ook “Ham Tinahghin Ane Yallah”.  Hier staat niet zozeer een ophitsend ritme of gelaagde instrumentatie centraal, maar meeslepende stemmen en eenvoudig, maar zwervend gitaarwerk. Het is nog maar eens de prachtige Toumasheq-taal die de leidraad vormt in het nummer en betovert.

De heruitgaves van The Radio Tisdas Sessions en Amassakoul, met hun handvol bonusnummers, komen uit op 25 maart.

Instagram / Twitter / Facebook

 

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

176 posts

About author
guess this must be the place
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bombino - "Aitma"

U zoekt goede, zeg gerust geniale gitaristen? Dan kan Bombino niet ontbreken in het rijtje namen die bij ons te binnen schiet….
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret 2023 (Festivaldag 2): Door het stof gehaald

De headliners van de tweede dag van Best Kept Secret waren niet de muzikanten op het podium, maar wel de zeer gegeerde…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tinariwen - "Tenere Den"

Er hangt altijd een bepaalde mystiek rond Tinariwen, want het levensverhaal van de band zou zomaar een film kunnen zijn. Al in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.