AlbumsFeatured albumsRecensies

Lo Moon – A Modern Life (★★★★): Hooggespannen verwachtingen ingelost

Toen de Amerikaanse indierockband Lo Moon in 2016 de eerste single “Loveless” op de wereld losliet, waren wij meteen fans van het eerste uur. Het duurde uiteindelijk nog tot begin 2018 vooraleer een titelloos debuutalbum werd uitgebracht, maar daarmee wisten zanger Matt Lowell, gitarist Samuel Stewart, bassist Crisanta Baker en drummer Sterling Laws helemaal te overtuigen. Enthousiaste reacties van de pers plaatsten het viertal hoog op de radar van muziekliefhebbers en door heel wat te touren groeide de fanbasis gestaag uit. De fans hebben sindsdien al lang moeten wachten op album nummer twee, maar dat geduld wordt nu beloond. A Modern Life is nu eindelijk beschikbaar om de hooggespannen verwachtingen in te lossen.

Voor de opnames van de nieuwe plaat dook de groep uit Los Angeles de studio in met Yves Rothman, een producer die in het verleden al heeft samengewerkt met Miya Folick en Yves Tumor. Chris Walla van Death Cab For Cutie had het debuutalbum van de groep opgenomen en schoof voor de afwerking van A Modern Life ook nog regelmatig bij de aan de productietafel. Als één ding duidelijk is, dan is het wel dat Lo Moon hoog mikt en een hit wil scoren. In vergelijking met de voorganger zijn de nummers een stuk korter (enkel de schitterende single “Stop” klokt af boven de vijf minuten), maar bovendien bouwen ze heel wat sneller op naar een climax. De nadruk ligt veel minder op sfeerzetting met synths en soundscapes, maar eerder op omverblazen met een indrukwekkend bandgeluid. Zo lijkt het dat het viertal alle wapens uit de kast wil halen om een groter publiek aan te spreken.

Buiten twee korte instrumentale intermezzi bevat de nieuwe langspeler acht volwaardige nummers, en daartussen horen we eigenlijk geen enkele zwakke schakel. De band had de voorbije maanden met het dromerige “Dream Never Dies” en het indrukwekkende “Raincoats” al enkele sterke singles vooruit gestuurd, en eerder deze maand verscheen met “Stop” al een van de hoogtepunten van de plaat. Gelukkig heeft het album nog heel wat meer te bieden. De opener “Carried Away” bijvoorbeeld, waarin akoestische strofen geleidelijk aangevuld worden met extra synths tot het geheel uiteindelijk losgebarst in een groots uitwaaierend refrein. Zo wordt je meteen helemaal meegezogen in A Modern Life.

Het moderne leven dat Lo Moon op de nieuwe plaat voorstelt, is er eentje waarin heel vaak nostalgisch wordt teruggekeken op het verleden. In nummers als “Raincoats” en “Modern Life” wordt dan weer met veel onzekerheid rondgedwaald in het heden. Beide nummers mag je gerust tot de hoogtepunten van het album tellen, en niet alleen omwille van de eerlijke tekst. Op “Modern Life” bouwen een gloedvolle pianomelodie en Lowells warme zang op naar een hemels refrein, terwijl “Raincoats” naar een chaotische climax toewerkt. Toch komt Lo Moon ook op enkele momenten ingetogen uit de hoek. Op “Digging up the Dead” bijvoorbeeld, waarin ze niet meer nodig hebben dan gedempte percussie, zachte piano’s en Lowells bezielde stem.

Muzikaal zit Lo Moon met zijn nieuwe plaat in de schemerzone tussen The War On Drugs, Broken Social Scene, James Blake en een goeie (lees: oude) versie van Coldplay. In “Expectations” wordt wat meer elektronica van stal gehaald, en het stuwend ritme en de catchy gitaarriff roepen wat herinneringen op aan The Killers. Met Brandon Flowers op zang had dit nummer even goed op Imploding The Mirage kunnen staan. Het zijn enkele muzikale referenties, maar toch heeft Lo Moon op dit tweede album een eigen geluid ontwikkeld. Veel komt voort uit de unieke stem van Matt Lowell. Die laat zijn falsetstem nog steeds zonder problemen variëren tussen diverse toonhoogten zonder evenwel uit te monden in overdreven dramatiek.

Met A Modern Life bevestigt Lo Moon een blijvertje te zijn. Het slaagt erin om grootse refreinen met een warme productie te verweven in beklijvende nummers. Er is wat minder ruimte voor soundscapes, maar die leegte wordt helemaal opgevuld met een indrukwekkend bandgeluid van betoverende piano’s, aanstekelijke riffs en warme melodieën. Live zullen de nummers van A Modern Life ongetwijfeld dan ook heel indrukwekkend tot hun recht komen. De groep gaat binnenkort met The War On Drugs op tour, gelukzakken met een kaartje voor het optreden in het Sportpaleis op zaterdag 23 april, kunnen met Lo Moon een sterk voorprogramma verwachten.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

166 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Lo Moon - "Water" & "Connecticut"

Het blijft een raadsel waarom Lo Moon nog steeds geen groot publiek weet aan te spreken. De band uit Los Angeles weet…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lo Moon - "Evidence"

We hebben in een niet al te ver verleden al regelmatig onze loftrompet bovengehaald voor Lo Moon. Het viertal uit Los Angeles…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.