Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Bert Dockx – “Palmares” & “Pit”

© CPU – Jan Van Hecke

Samen met zijn labelgenoot Mauro Pawlowski behoort gitaarvirtuoos Bert Dockx tot een van ’s Vlaanderens hardstwerkende muzikanten. In 2018 ging hij voor het eerst solo met Transiteen coveralbum waarin hij zeven klassiekers van onder meer Bruce Springsteen, Fleetwood Mac en Joy Division een nieuw leven schonk. Een jaar later stampte hij de experimentele jazzband Ottla uit de grond en zou 2020 hét jaar worden van Flying Horseman. De zoveelste coronagolf was geen reden tot paniek. Na een residentie aan de droogdokken in Antwerpen zette hij het vijfde Dans Dans-album in de steigers. Nu ook de (inter)nationale Zink-tournee uitgesteld is, blijkt terug solo gaan de enige uitweg te zijn. Dockx levert echter geen half werk en releaset ineens twee singles. Voor “Palmares” en “Pit” laat hij zich bijstaan door oudgedienden Loesje & Martha Maieu (Flying Horseman), Thomas Jillings (Ottla) en producer Koen Gisen.

Zet het winterweekend goed in en speel “Palmares” eerst af op een degelijke geluidsinstallatie of koptelefoon. Op deze eerste track brengt Bert Dockx wondermooie melancholie die o zo herkenbaar is, maar waar we geen genoeg van kunnen krijgen. De strijkerssectie laat ons halverwege heerlijk wegdromen naar betere tijden waarin het coronavirus uitgedoofd is. Na wat technisch gepruts met hoge noten botst “Palmares” erna op geen enkel euvel meer. De symfonie met een kerkachtige klank is in de outro een logische overgang naar “Pit”.

Na de symfonische fade-out begint de tweede single tamelijk geheimzinnig. Wanneer Bert zijn stem opheft, klopt het plaatje volledig vanaf de eerste tel. Hij laat zijn innerlijke crooner los en reflecteert vastberaden over zijn manier van leven. ‘I was raised to fly in circles, round and round’, zingt hij. Na deze zin komt Bert straf uit de hoek en dompelt hij ons onder in een warm klankbad. Zijn gitaarspel wordt dan voller. Door de winderige soundscapes en de strijkers op de achtergrond in “Pit”, hoor je dat ook “Palmares” ingespeeld werd door een rits muzikale klasbakken. Eens we rustig neerdalen in het aardse heden beseffen we dat er een dik kwartier verstreken is. In plaats van die vijftien minuten terug te willen vragen, zouden we juist de tijd willen terugspoelen.

“Palmares” en “Pit” maken deel uit van Safe, Bert Dockx’ tweede soloalbum dat Unday Records releaset op 18 maart.

Facebook / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2023 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 30 beste Belgische singles van 2023

Nadat we enkele weken terug al de twintig beste Belgische albums aan je voorstelden, wordt het tijd om ook de dertig beste…
AlbumsRecensies

Floris Francis Arthur - There Never Is And Never Was A Masterplan (★★★½): Rauwe lap emoties

Floris De Decker geeft het Belgische muzieklandschap al sinds de nillies mee kleur. Met de springerige indierock van Team William werd hij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.