AlbumsRecensies

Bert Dockx – Transit (★★★★): De herrijzenis van enkele klassiekers

De naam Bert Dockx zegt u misschien niets, maar als u deze blog of eender welk online muziekplatform af en toe leest, zal de naam Flying Horseman of Dans Dans u wel iets zeggen. Dockx is lid en drijvende kracht in beide bands, maar dat blijkt niet genoeg te zijn. Hij komt nu met zijn eerste soloproject Transit. Hij brengt 7 covers van heel bekende nummers, bijvoorbeeld “I’m On Fire” van Bruce Springsteen, al is het woord cover hier misschien eerder denigrerend naar de muziek toe. Dockx brengt eerder herinterpretaties van de nummers, waarin hij ongekende lagen naar boven brengt.

Openen doet hij met “Albatross” – ja, dat nummer van Fleetwood Mac – waarin hij een onheilspellende bas gedurende het hele nummer door laat spreken. Er is heel wat meer ruimte in zijn interpretatie in vergelijking met de originele versie, maar dat zorgt net voor een duistere sfeer die gedurende het hele nummer blijft hangen. Met “Rake” stampt hij de deur naar zijn eigenwijze, mysterieuze wereld nog verder open. Als je in de helft denkt het nummer door te hebben, dan zit je serieus mis: na enkele minuten ontspoort het nummer instrumentaal helemaal. Wat heerlijk!

“Shadowplay”, cover van Joy Division, licht dan dan weer op tussen de voor de rest relatief duistere plaat. Het klinkt hoopvol en o zo folk. Het is bijna magistraal hoe Dockx ons blijft boeien met enkel wat gitaren en zijn stem. “Sinnerman” schokt je helemaal wakker door het tempo een pak hoger te leggen dan op de rest van de plaat. Het contrast kan niet groter zijn met de intieme afsluiter, waarop hij de plaat eindigt met de woorden ‘one day, I shall be released’. Transit ziet het licht en het is tijd om terug te gaan naar de realiteit.

Bert Dockx weet op Transit relatief bekende nummers te brengen op een manier dat je ze bijna niet herkent. Het is zo goed als een wedergeboorte van de nummers in een andere gedaante. Hij toont hier dat hij het ook meer dan uitstekend kan zonder zijn maatjes bij Flying Horseman en Dans Dans. Prachtig soloproject en een absolute aanrader.

Je kan Bert Dockx heel wat live zien de volgende periode, waarvan volgende week voor het eerst op 14/09 in De Studio in Antwerpen. Check alle tourdata op zijn Facebook.

Facebook

Dit vind je misschien ook leuk:
InstagramLiveRecensies

STUFF., Portico Quartet, Dans Dans & ECHT! @ Jazz Middelheim: Jazz hand in hand met elektronica

De aanloop naar de veertigste editie van Jazz Middelheim verliep hobbelig. Zo werd er vorige week nog aangekondigd dat er slechts één…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Dans Dans – Zink (★★★½): Volwassener, maar minder spannend

Het jazzrocktrio Dans Dans bestormde tussen 2012 en 2016 de Belgische muziekscene met een viertal ijzersterke albums bomvol onconventionele covers en eigen…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Dans Dans: 'We zijn in de eerste plaats een liveband.'

Na een reeks omzwervingen van vijf jaar bij onder andere Flying Horseman, Mark Lanegan Band en Dez Mona vonden zanger-gitarist Bert Dockx,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.