Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Franz Ferdinand – “Billy Goodbye”

© CPU – Jan Van Hecke

Het lijkt wel alsof er de afgelopen weken iets in het water zat, want heel wat grote bands maakten uit het niets hun comeback. Gaande van Stromae en Adele tot Kasabian en Porcupine Tree, en nu mag ook Franz Ferdinand zich aan dat rijtje toevoegen. De Britten namen onlangs afscheid van drummer Paul, maar zien die verandering vooral als een nieuw begin. Drie jaar nadat de band met Always Ascending redelijk de mist in ging, komt er nu eindelijk nieuw werk onder de noemer “Billy Goodbye”. Helaas lijkt Franz Ferdinand in het sukkelstraatje verstrengeld te zijn geraakt, want ondanks dat de mannen in het eerste decennium van de 21ste eeuw garant stonden voor grootse festivalhits, is de magie de laatste jaren toch serieus verloren geraakt. De nieuwste creatie van de band is daar een mooi voorbeeld van.

We mogen met andere woorden blij zijn dat “Billy Goodbye” niet het eerste voorsmaakje is van een nieuwe plaat, maar een van de twee singletjes waarmee Hits to the Head wordt aangevuld, een verzamelalbum waarin de band aan de hand van twintig hitsingles terugblikt op zijn carrière. Deze laatste creatie zal helaas een beetje uit de boot vallen tussen al die meezingers. De track begint nochtans veelbelovend met een bluesy gitaar en een leuk tempo, maar zakt al snel in elkaar door het ietwat ongeïnspireerde refrein waarin frontman Alex Kapranos de titel een aantal keer herhaalt. Geleidelijk aan worden er wat elektronische elementen bij gesleurd, maar de vlam vliegt nooit echt in de pan. Er raakt een soort sleur in de single, waardoor onze interesse smelt als sneeuw voor de zon. Neen, Franz Ferdinand kan wat ons betreft niet trots zijn op zijn comeback, want het lijkt wel alsof de band zowat alles wat ze de afgelopen twintig jaar deed op een hoop gooide en het in één nummer propte.

Hits to the Head verschijnt op 11 maart 2022 en heeft naast “Billy Goodbye” nog een ander onuitgebracht nummer op de tracklist: “Curious”.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

1752 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Cactusfestival 2022 (Festivaldag 2): Brugge in vuur en vlam

Het Cactusfestival startte op zijn openingsdag met een domper van jewelste door de afzegging van Robert Plant & Alison Krauss. Belle and…
InstagramLiveRecensies

Franz Ferdinand @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Jukebox vol hits

Toen Franz Ferdinand in 2004 het Marquee-podium van Rock Werchter beklom, keken ze uit over een overvolle tent; hun titelloos debuutalbum was…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Franz Ferdinand nieuwe headliner Cactusfestival!

Franz Ferdinand is dit jaar in feeststemming. In 2023 is het precies twintig jaar geleden dat het Britse rockcollectief zijn eerste single…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.