Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Porcupine Tree – “Harridan”

‘Nieuwe single Porcupine Tree’? In 2021? We hebben al een aantal keer in onze arm geknepen, maar nee: dit is geen droom. De groep rond Steven Wilson bracht in 2009 met The Incident haar laatste langspeler uit, waarna een reünie meermaals werd uitgesloten. Wilson focuste zich op zijn solocarrière (die eerder dit jaar nog The Future Bites opleverde) en leek zijn interesse te hebben verlegd naar jazzfusion en regelrechte popmuziek. Achter de schermen werkte de band, zij het zonder bassist Colin Edwin, echter het gehele decennium sporadisch verder aan een album dat langzaam vorm kreeg.

In juni 2022 is het eindelijk zover: dan begint met Closure / Continuation dat langverwachte nieuwe hoofdstuk. We mogen dus nog een heel eind wachten, en de eerste single maakt dat vooruitzicht zowaar nog moeilijker. We vreesden even dat een Porcupine Tree-reünie alle evolutie die Steven Wilson als soloartiest doormaakte teniet zou doen, maar geen nood: “Harridan” biedt het perfecte mengsel van nostalgie en frisheid. Het drumwerk van levende legende Gavin Harrison klinkt als het natuurlijke vervolg op pakweg “Bonnie the Cat”, terwijl de aanstekelijke slagbasriff (schijnbaar door Wilson zelf ingespeeld) eerder doet denken aan soloplaat The Raven That Refused to Sing.

De eerste drie minuten zijn toegankelijk en catchy, maar tegelijk onmiskenbaar het werk van de groep waar we doorheen de jaren zo verliefd op zijn geworden. “Harridan” is echter acht minuten lang, en het echte geweld moet op dat moment nog komen. Iets voor de helft slaat een duivelse riff in als een bom. Er volgt een uitgesponnen instrumentaal gedeelte vol met razendspannende twists en atmosferisch synthwerk van de hand van Japan-veteraan Richard Barbieri. Dit alles culmineert in een duizelingwekkend laatste refrein. De langzaam wegebbende outro gaf ons net genoeg tijd om onze vooruitbestelling van Closure / Continuation af te werken, want als dit dat elfde album mag openen, dan kan 2022 volgens ons niet meer stuk.

Closure / Continuation verschijnt op 24 juni volgend jaar. Later dat jaar gaat Porcupine Tree ook op Europese tournee. Een Belgische datum zit er voorlopig niet in, maar Steven Wilson en de zijnen komen op 7 november 2022 wel naar de Amsterdamse Ziggo Dome. Tickets zijn vanaf vrijdag te koop.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

193 posts

About author
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Porcupine Tree – Closure / Continuation (★★½): Cryogeen bevroren

Is er een plaat waar we de gehele eerste helft van 2022 meer naar uitkeken dan Closure / Continuation van Porcupine Tree? Voor…
AlbumsRecensies

Steven Wilson – The Future Bites (★★★½): Etalages kijken

Een blik op de hoes vertelt het je meteen: Steven Wilson is herboren. Vergeleken met de sobere beelden van Lasse Hoile die…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Steven Wilson – "Personal Shopper"

“Personal Shopper” is de nieuwste worp van de Britse progrockwonderboy Steven Wilson. Al is ‘boy’ niet meer de correcte omschrijving. Wilson is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.