InstagramLiveRecensies

Sound Track: Selectieronde 16/10 @ Cinema (Aalst)

© CPU – Jan Van Hecke

Op de laatste dag van de voorrondes van Sound Track deze week streek het kansenparcours neer in de Cinema in Aalst. Het beloofde een warme, swingende en stevige avond te worden met een grote variatie op de affiche, met zowel een brutaal streepje trashmetal als intense ‘jazz voor non-jazzbelievers’. Het publiek liet het jammer genoeg nogal afweten, want de Aalstenaars begonnen slechts met zo’n vijftien toeschouwers aan de avond, met maximum 35 tijdens de piek. Het was dus aan de bands om te tonen hoe goed ze ook een kleine schare muziekliefhebbers konden warm maken.

© CPU – Jan Van Hecke

Kids In The Waiting Room had dus al meteen een zware taak voor zich, zeker gezien het feit dat ze niet echt de meest opzwepende muziek brengen. Opzwepend misschien niet, maar mooi zeker wel, want de de band rond Thomas Van Caeneghem brengt vrij dromerige akoestische indierock met heel wat elektronische elementen. Hun sound klonk bij momenten dan ook erg mooi en was gemaakt om bij weg te dromen, maar miste wat overtuigingskracht om de Cinema mee in trance te brengen. De drie songs die ze speelden draaiden rond goeie muzikale ideeën, maar bleven daar dan schijnbaar te lang op voort bouwen zonder echt gedurfde wegen in te slaan. Nogmaals; het is enorm moeilijk om een overtuigende set te spelen voor een quasi lege zaal, dus is het misschien wel gepast om te zien wat ze kunnen voor een volle. Een degelijk begin met andere woorden, maar we konden toch iets gebruiken om wat wakker te schieten.

© CPU – Jan Van Hecke

‘Geen probleem’, moet het Gentse Dishwasher_ gedacht hebben, ‘dan schudden wij de boel hier wel even wakker.’ Het trio brengt, naar eigen zeggen, jazz voor non-jazzbelievers, maar bleek gisteren nog veel meer te zijn dan dat. Elementen vanuit het gehele jazz-spectrum kwamen gisteren samen in de korte, maar enorm krachtige set van Dishwasher_. Misschien wel het meest indrukwekkende aan de band is de georkestreerde lawaaimuur die de band met z’n drieën op poten zet, zonder op eender welk moment chaotisch of onsamenhangend te klinken. Ja, het is duidelijk dat deze drie stuk voor stuk uitzonderlijke muzikanten zijn die, ondanks het feit dat ze nog maar iets meer dan een jaar samen spelen, uitstekend klinken samen. We gebruiken niet snel superlatieven, maar voor deze band maken we even een uitzondering: Dishwasher_ was indrukwekkend en een van de beste opkomende Oost-Vlaamse acts op dit moment. Luister dus zeker eens naar hun kersverse debuutsingle die gisteren uitkwam.

© CPU – Jan Van Hecke

Soul- en jazzartiste Becca Kelly had dus een loodzware taak voor zich wou ze Dishwasher_ nog overtreffen. Een taak die inderdaad te moeilijk bleek. Becca en haar band brachten gisteren enkele warme, gezellige nummers met heel wat ritmisch interessante stukken, maar ze misten net dat beetje schwung. De vocals, bijvoorbeeld, klonken steeds iets te ingetogen en weinig gedurfd – al kan dat ook aan de geluidsman gelegen hebben. Dat is jammer, want ze beschikt overduidelijk over een zeer sterk stemgeluid. Net zoals Kids In The Waiting Room klonk Becca Kelly wel goed, maar miste er om welke reden dan ook wat overtuigingskracht en identiteit.

© CPU – Jan Van Hecke

Next up was het dream- en indiepopduo Jullian x Twow, dat er duidelijk tijdens de soundcheck al zin in had. Ondanks de steeds kouder wordende buitentemperaturen zorgden ze ervoor dat de Cinema een zwoele, zomerse sfeer kreeg, zeker wanneer het derde bandlid die goddelijke trompet mocht bovenhalen. De gelijkenissen met bands als blackwave., vlagen van Nothing But Thieves en stukjes gitaar à la Mac DeMarco waren af en toe wel iets te flagrant, maar dat nam uiteraard niets af van het feit dat Jullian x Twow een leuke liveset kon brengen. Enkel de cover van “September” van Earth, Wind & Fire op het eind was weinig origineel, laat staan goed, en was volgens ons een jammere domper op de feestvreugde. Gelukkig konden de andere songs meer dan bekoren.

© CPU – Jan Van Hecke

De Cinema was warm, tijd om hem gloeiend heet te maken. Scarificator kwam net op het juiste moment, want je voelde aan het publiek dat ze nood hadden aan wat power en doodsangsten. Uit het niets kregen de 25 overblijvende muziekliefhebbers (en drie plotseling opgedoken metalheads) een mix van trash en een vleugje deathmetal in het gezicht gespuwd. ‘Er mag hier wat beweging zijn’, mompelde frontman Wietse Vermeulen net voor het derde nummer, waarna vijf enthousiastelingen een nogal schamele moshpit startten. De set verdiende wel een moshpit, want hij was beenhard en pikkedonker, zoals een goede trash- en deathmetalband dat toebehoort. Echt speciaal of baanbrekend klonken ze echter niet echt (mogelijks door het slechte geluid), maar omver blazen deden ze alleszins wel.

© CPU – Jan Van Hecke

Ten slotte was het aan de mannen van OPROER om aan hun thuismatch – hun stamcafé de De Steeg ligt op 300 meter van de Cinema – te beginnen. Ongetwijfeld waren ze de reeds bekendste band van de avond en scoorden al enkele zeer bescheiden hitjes met “Rosaline” en “Mad Affair“. Die laatste is dat duidelijk met een reden, want “Mad Affair” was gisterenavond zwoel, funky en opzwepend. Zo opzwepend zelfs dat het de intussen 35 (!) toeschouwers zowaar bijna aan het dansen kreeg. Ook de andere nummers waren eigenzinnig en lekker scherp en kregen nog veel meer identiteit door de immer charismatische présence van frontman Dries van der Schueren. OPROER is duidelijk klaar om België te veroveren, laten we enkel hopen dat ook België daar klaar voor is.

Hoewel het helemaal geen makkelijke keuze was, is onze top 3 als volgt:

1. Dishwasher_

2. OPROER

3. Jullian x Twow

Benieuwd naar wie er zal doorstoten naar de finales of wil je die gaan kijken? Check dan alle info hier. Op deze website zijn overigens de foto’s van een geslaagde avond Cinema te bezichtigen.

Related posts
FeaturesInstagramInterviewsUitgelicht

De Grote Beren van Morgen 2022: Dishwasher_

We mogen met Dansende Beren dagelijks nieuwe nummers, albums en vooral ook nieuwe artiesten ontdekken. Sommige acts laten zo een grote indruk…
InstagramLiveRecensies

Sound Track: Finale Oost-Vlaanderen @ Kunstencentrum Vooruit (Oost-Vlaanderen)

In Oost-Vlaanderen verzamelde het beste van het beste uit de voorrondes zich in de cultuurtempel van cultuurhoofdstad Gent. Onze honger naar talent…
Muzieknieuwtjes

Dit zijn de winnaars van Sound Track 2021!

Overal in Vlaanderen vonden dit weekend de finales van de tweede editie van het kansenparcours Sound Track plaats. In de Hasseltse Muziekodroom,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.