LiveRecensies

De Mens + Ruben Block @ Werchter Parklife: TW Classic, de miniatuurversie

© CPU – Jan Van Hecke

Na een lange druilerige werkweek was het uitkijken naar het derde weekend van Werchter Parklife. Niemand minder dan Belpop-legendes De Mens en Ruben Block mochten zaterdagnamiddag het mooie weer maken, voordat Froukje en Compact Disk Dummies de avond op gang konden knallen. Deze line-up had veel weg van een miniatuurversie van TW Classic: weinig Belgische bands met zo veel ervaring en hits als deze twee. Het werd een namiddagje genieten met de meezingers van De Mens en een boeiende show van de immer charismatische Triggerfinger-frontman Ruben Block.

Afgelopen donderdag moest de organisatie voor de tweede keer een concert uitstellen omwille van wateroverlast. Nadat eerder het concert van Lil Kleine en Ronnie Flex werd verplaatst naar 30 juli, zullen GOOSE en Glints nu op onze nationale feestdag terugkeren naar Werchter Parklife. De weergoden waren ons vandaag al een pak gunstiger gezind. Op een klein schaduwwolkje na was het bakken in de zon in de concertarena.

De Mens

© CPU – Jan Van Hecke

Het optreden van De Mens was pas de tweede show – gisteren draaide de band al warm op Park Theater Peer – in maar liefst anderhalf jaar tijd. Frontman Frank Vander linden had solo reeds enkele optredens verzorgd, maar voor bandleden Michel De Coster,  Dirk Jans en David Poltrock was het door omstandigheden al wat langer geleden. Tijdens het concert was daar echter niets van te merken. Een band die bijna dertig jaar actief is, heeft immers niet veel nodig om op een podium te schitteren. Hun laatste wapenfeit is de wondermooie single “Hoor je mij op de radio?” van begin 2021, maar de band heeft nog twaalf albums vol met toppers om uit te kiezen.

Omstreeks kwart voor twee betrad De Mens het podium en hield het ons een dik uur uitermate geëntertaind. Het kon haast niet anders dat de mannen een mix van oude klassiekers en recenter werk op de weide zouden afvuren. De band ging uitstekend van start met een verrukkelijk openingstrio in de vorm van “Jeroen Brouwers – schrijft een boek”, “Nooit Genoeg” en “Dit is mijn huis”. Vander linden liet overigens weten dat hij die laatste altijd al eens wou zingen op Werchter. De nummers konden op veel bijval rekenen van het ietwat oudere publiek, dat voor de gelegenheid zijn kroost had meegebracht. Leven de bubbels!

© CPU – Jan Van Hecke

Alsof de ervaring van de band en een pak ijzersterke songs nog niet genoeg is, krijgen de toeschouwers er sinds 2014 ook nog eens David Poltrock op de toetsen bij. Hij zorgde, naast een mooie surplus bij de eerder vermelde songs, voor een leuke groove bij “En In Gent” en “Maandag”. In de laatste rechte lijn brak het feestje pas echt los met “Ireneen het dansbare “Maandag”, waarbij menig festivalganger rechtstond om binnen de bubbel een klein dansje te doen. Als afsluiter wenste De Mens ons allen terug te zien, met het nummer “Ergens Onderweg”. Wij hopen alvast hetzelfde.

Ruben Block

© CPU – Jan Van Hecke

Ook de tweede act van gisterennamiddag had weinig introductie nodig. Hij is al sinds de jaren ’90 in verschillende formaties actief, maar staat bij het grote publiek vooral bekend als de frontman van het goed geoliede rocktrio Triggerfinger. Tijdens de opnames van Colussus (2017) triggerde producer Mitchell Froom (producer bij o.a. Elvis Costello, Suzanne Vega en Crowded House) Block om zijn solo-ideeën kracht bij te zetten. Samen met Froom begon hij te werken aan nieuw materiaal. “Lights”, de debuutsingle die onlangs verscheen, is het eerste resultaat van die samenwerking. Block kreeg in mei van dit jaar de eer om De Roma na een lange tijd van stilte terug met muziek te vullen tijdens een van de tien uitverkochte benefietoptredens die hij daar hield.

We waren dus heel benieuwd naar wat Block ons live zou voorschotelen en met wie hij zich zou omringen. Naast Geoffrey Burton (Triggerfinger, Hong Kong Dong, Daan, en Soulwax) op gitaar, kreeg de Triggerfinger-frontman ook het gezelschap van Teun Verbruggen op drums en Gilles Vandecaveye-Pinoy (Steiger, Future Old People Are Wizards en PJDS) op synths. De mannen waren aardig op elkaar ingespeeld, waardoor Ruben enkele keren zorgeloos zelf de basgitaar kon hanteren. De zanger besefte dat het gloednieuwe materiaal niet altijd even hapklaar was, maar bedankte het publiek voor zijn aandacht.

Block-Burton

© CPU – Jan Van Hecke

Wie zijn aandacht schonk aan de muziek, kreeg mooi gecomponeerde nummers te horen die rustig en – vaak zelfs tegelijk – behoorlijk stevig klonken. Ook droeg hij een lied op aan de slachtoffers van de wateroverlast in het Zuiden en het Oosten van ons land, wat uiteraard met applaus werd onthaald. Daarbovenop speelde de man opvallend genoeg een cover van Madou, die naar eigen zeggen nog niet helemaal op punt stond. Bijzonder divers en tegelijk een zeer aangename kennismaking met het werk van Block, waar hij toch al een tijdje op aan het broeden is.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist De Mens:

Jeroen Brouwers – schrijft een boek
Nooit Genoeg
Dit is mijn huis
Sheryl Crow I need you so
Vier akkoorden
Sex verandert alles
Alsof we belangrijk zijn
Kamer in Amsterdam
Zonder Verlangen
Irene
En in Gent
Maandag

Ergens Onderweg

Related posts
InstagramLiveRecensies

Suikerrock 2022 (Festivaldag 2): Uitstel betekent geen afstel

Nog voor het welbekende virus onze levens op z’n kop kwam zetten, pakten er al donkere wolken samen boven het Tiense stadsfestival…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ruben Block - "Turning On A Fan"

Dat Ruben Block ook buiten het triumviraat dat Triggerfinger heet zijn mannetje staat, bewees hij al met singles “Lights” en “Awake“, die…
InstagramLiveRecensies

Moen Feest 2022 (Dag 3): Sitdowns langs het kanaal

Het Moen feest leverde vrijdag een fijne kennismaking op en die lijn trokken we op de Golden Saturday gewoon door. In Moen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.