Muzieknieuwtjes

Muzieknieuwtjes van de week (5 april – 11 april)

©CPU – Ymke Dirikx

Doorheen de week verschijnt er heel wat muzieknieuws. Zoveel zelfs dat je door de bomen vaak het bos niet meer ziet. Om je daar toch een handje mee te helpen, hebben we het belangrijkste nieuws van de afgelopen week op een rijtje gezet. Zo kreeg onze Belgische trots Angèle (samen met onder andere Zlatan Ibrahimovic) een rol in de nieuwe Asterixfilm, kreeg Kanye West een documentaire op Netflix, blies DMX zijn laatste adem uit en maakten zowel The Killers als Prince – of toch zijn entourage – een nieuwe plaat bekend. Zo ben je weer bij met de laatste weetjes over je favoriete bands.

in memoriam

Rapper DMX sterft aan overdosis

Op 50-jarige leeftijd blies DMX afgelopen week zijn laatste adem uit. De rapper lag al een paar dagen in het ziekenhuis waar hij werd opgenomen na een hartinfarct. Het is nog onduidelijk of zijn drugsverslaving er voor iets tussen zat, maar volgens onofficiële bronnen was dat wel de oorzaak. Earl Simmons, zoals DMX echt heette, werkte in zijn carrière samen met mooie namen als Jay-Z en scoorde hits met “X Gon’ Give It To Ya”, “Ruff Ryders’ Anthem” en “Party Up (Up in Here)”.

Jubileum

Twintig jaar Since I Left You van The Avalanches

Het is dit jaar twintig jaar geleden sinds The Avalanches hun debuutplaat Since I Left You op de wereld loslieten. Doorheen de jaren groeide de band daarna uit tot een mooie middenmoter op menig festivalaffiche, met dank aan dat album dus. De verjaardag zal in elk geval niet stilletjes voorbijgaan, want de Australiërs zullen een speciale verjaardagseditie van de plaat uitbrengen. Daarop krijgen we niet gewoon dezelfde tracklist, maar ook remixes van de pas gestorven MF DOOM, Leon Vynehall, Prince Paul, Cornelius en meer. De jubileumeditie van Since I Left You verschijnt op vrijdag 4 juni!

Twintig jaar White Blood Cells van The White Stripes

The White Stripes bestaat al een tijdje niet meer, maar zal altijd blijven bestaan dankzij hits als “Fell In Love With a Girl” en “We’re Going to be Friends”. Die nummers staan op White Blood Cells, een album dat dit jaar zijn twintigste verjaardag viert. Dat laten Jack White en co niet onopgemerkt voorbij gaan. Met White Blood Cells XX brengt de band dat album opnieuw uit, met daarbij dertien onuitgebrachte nummers en een extra liveplaat. Daarbovenop krijg je ook nog een behind the scenes-DVD en een fotoboek met nooit eerder vertoonde foto’s, affiches en meer. Je krijgt tot 30 april de tijd om via Jack Whites label de plaat te bestellen.

Audiovisueel materiaal

Angèle wordt filmster

Er komt een nieuwe film van striphelden Asterix en Obelix. Dat heeft op zich niets te maken met de muziekindustrie, maar na een blik te werpen op de lijst van acteurs, valt er een naam op: Angèle. De Brusselse zal de rol van Falbala op zich nemen, de studente waar zowel Asterix als Obelix een oogje op hebben. Daarbovenop heeft ook voetbalfenomeen Zlatan Ibrahimovic een rolletje versierd in L’empire du milieu. Iets om nu al naar uit te kijken dus, want de film komt in 2022 in de cinemazalen.

Kanye West krijgt miljoenendocumentaire op Netflix

Iets wat we ons stiekem allemaal wel afvragen: hoe ziet een dag in het knotsgekke leven van Kanye West eruit? Wel, we zullen het binnenkort te weten komen, want Netflix heeft maar liefst 25 miljoen dollar betaald om een documentaire rond het fenomeen op te kopen. Het leven van de Amerikaanse rapper wordt al 21 jaar lang opgenomen door regieduo Clarence Simmons en Chike Ozah (ook betrokken bij Wests videoclips) en daar is nu een samenvatting van gemaakt. Het is nog onduidelijk of de veelbesproken scheiding met Kim Kardashian ook nog aan bod komt. Kanye zelf gelooft in elk geval nog steeds dat Kim niet écht van hem wil scheiden. De documentaire verschijnt later dit jaar op de streamingdienst Netflix.

Collector’s items

Dave Grohl heeft boek The Storyteller: Tales of Life and Music geschreven

Sinds Foo Fighters niet meer op tour kan gaan, heeft frontman Dave Grohl zich gericht op het schrijven van gekke verhalen die hij doorheen zijn leven als rockster meemaakte. Om de zoveel tijd verscheen er eens eentje op zijn Instagrampagina @davetruestories, maar nu brengt de man ook echt een boek uit. Op 5 oktober verschijnt The Storyteller: Tales of Life and Music, een soort memoire waarin hij zijn leven doorloopt vanaf zijn achttiende verjaardag tot nu.

Lil Nas X maakt videogame Twerk Hero

De brand tussen rapper Lil Nas X en Nike is nog niet helemaal geblust of de Amerikaan komt alweer met een nieuwe stunt opdraven. Nog steeds in het kader van zijn nieuwe single “MONTERO (Call Me By Your Name)” bracht hij afgelopen week een online videogame op de markt. In Twerk Hero is het de bedoeling om Nas zoveel mogelijk op de beat te laten twerken van zijn eigen nummers. De game is een knipoog naar spelletjes als Guitar Hero en Dance Dance Revolution.

https://twitter.com/LilNasX/status/1379914189125218305?s=20

In blijde verwachting

Prince brengt postuum album uit

Binnen een dikke week is het alweer vijf jaar geleden dat Prince zijn laatste adem uitblies, maar dat wil niet zeggen dat hij al is uitgezongen. In zijn zogenaamde ‘Vault’ liet hij nog tientallen nummers achter, waar er zo nu en dan nog eens eentje van verschijnt. Afgelopen week kregen we zo “Welcome 2 America” te horen, maar dat is nog niet alles. Het nummer bleek de titeltrack te zijn van een album dat op 30 juli het levenslicht zal zien. Welcome 2 America was uiteindelijk wel de naam van de tour waarmee ‘his royal badness’ de wereld rondtrok, maar het album kwam nooit uit. Iets om naar uit te kijken, dus!

The Killers brengt dit jaar nog nieuw album uit

Eind vorig jaar postte The Killers zonder een woordje uitleg een tracklist op sociale media en al snel ging de geruchtenmolen aan het draaien. Brandon Flowers en co hadden na de release van hun laatste plaat Imploding the Mirage wel al aangegeven dat er al een opvolger in de steigers stond, en dat die naar eigen zeggen nog beter zou zijn dan hun vorige. Nu is er ook ‘officieel’ bevestiging: in een live Q&A op hun Instagrampagina, gaven Flowers en drummer Ronald Vannucci Jr. aan dat het nieuwe album helemaal af is én dit jaar nog uitkomt. Een echte releasedatum is er nog niet, maar die komt er zo snel mogelijk aan.

Ontdek de releases van Record Store Day 2021

Ook dit jaar komt er nog geen Record Store Day zoals we die gewoon waren, maar twee datums betekent wel dubbel zoveel plezier. Op 12 juni en 17 juli zal je bijvoorbeeld liveplaten van Fontaines D.C. of Ariana Grande kunnen kopen, komt Matt Bellamy van Muse met een exclusief soloalbum, brengt Ben Howard al meteen een nieuwe versie van zijn laatste plaat uit en nog zoveel meer. Wat er je nog allemaal te wachten staat, ontdek je hieronder.

Herwerkingen

Taylor Swift brengt Fearless opnieuw uit

Nee, Taylor Swift viert geen jubileum met een of andere deluxeversie; ze heeft Fearless gewoonweg volledig opnieuw opgenomen, inclusief nieuw materiaal. De reden waarom ligt redelijk gevoelig, aangezien ze niet meer overeenkomt met de platenfirma waaronder ze die plaat uitbracht. Om te voorkomen dat zij dus nog geld verdienen aan haar nummers bracht ze alles gewoon helemaal opnieuw uit. Fearless is de eerste van zes albums waarmee ze dit trucje zal doen. Waarom dat zo’n grote impact op de muziekindustrie kan hebben, lees je hieronder.

Drama in muziekland

Britse artiesten laten concertpromotor links liggen

In een statement op Instagram kondigden afgelopen week artiesten als Sam Fender en IDLES aan dat ze niet meer willen samenwerken met de Britse concertpromotor ‘SSD Concerts’. De Instagrampagina van het bedrijf werd begin deze week gehackt en daarop verschenen in verschillende posts beschuldigingen over de interne werking van het bedrijf. Zo claimde de hacker dat er binnen het bedrijf racistische opmerkingen werden gemaakt en dat de werkvloer vrouwonvriendelijk is. In augustus vorig jaar kwam het bedrijf nog naar buiten met het eerste grote corona-proof concert waarbij Sam Fender optrad voor 2.500 personen.

Coronavirus in muziekland

Ook de afgelopen week is er heel wat verschoven in festivalland. Zo kregen we met Judas Priest de eerste officiële naam voor Graspop Metal Meeting 2022 en werd ook Pohoda Festival een jaartje uitgesteld. Alles wat je mogelijks miste, vind je hieronder terug.

1971 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Killers - "Spirit"

Het is vandaag een mooie dag voor iedereen die The Killers een warm hart toedraagt. De band rond Brandon Flowers brengt met Rebel…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single IDLES - "Grace"

IDLES is tegenwoordig groter dan ooit. Onterecht is dat helemaal niet, want met een beresterke livereputatie en vier uitstekende albums op de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Judas Priest - "Trial By Fire"

Noem metalbands die invloedrijker waren dan Judas Priest: je kan geen hand voltellen, misschien kom je zelfs aan geen enkele vinger. De…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.