AlbumsRecensies

Courting – Grand National (★★★★): De draak steken met alles en iedereen

Het postpunk-vijftal Courting uit Liverpool tekende afgelopen jaar, nadat ze met “Football” een waar anthem losten, een deal bij Nice Swan Records (het label van onder andere Sports Team en Hotel Lux) en zette daarmee een belangrijke stap met zicht op hun toekomst. Singles “David Byrne’s Badside” en “Popshop!” volgden al snel en waren bovendien van nog betere makelij dan hun eerste werk. Een debuut-ep leek dus het logische gevolg.

We hebben het al wel eens eerder gezegd, maar Nice Swan Records heeft een uitstekende neus (of snavel) voor jonge talenten. Vorige maand bracht SPRINTS bijvoorbeeld een uitstekende ep uit onder dat label, maar vorig jaar broken ook Sports Team en Hotel Lux door onder het toeziende oog van Nice Swan Records. Recenter nog kwamen ze ook met Opus Kink naar voren, die met “Wild Bill” mogelijks een van de beste singles van vorige maand uitbrachten.

De heren van Courting zijn de verpersoonlijking van de stereotypische Brit: lauw bier met liters achterover hijsen in de lokale pub en luidkeels beklag doen over het feit dat ze weer maar eens op het verkeerde ros hebben gewed tijdens de paardenkoers. Sterker nog, titelsong “Grand National” gaat net over een waargebeurd dergelijk drama. Frontman Sean slaagt erin om van dat melodramatisch verhaal een meekweler van jewelste te maken. Vurigheid en humor combineren in meezingbare songs; het is iets waar deze band voortreffelijk in slaagt.

“Slow Burner” is daarentegen wat minder vurig en heeft een iets gezapiger tempo en een klein psychedelisch kantje. Laat dat nu net zijn wat jonge, onervaren bands vaak de das omdoet. Ook Courting ontsnapt hier niet volledig aan, jammer genoeg. Het klinkt in feite nogal sterk als een goedkope kopie van Viagra Boys (die toepasselijk genoeg een nummer hebben dat “Slow Learner” heet) en voelt daarom nogal vreemd aan. Op zich geen slechte song, maar verre van een hoogvlieger. Het feit dat hij ruim meer dan vier minuten duurt, doet er uiteraard ook geen goed aan.

“Crass” en “Popshop!” maken dat gelukkig meer dan goed. De band doet hier ook gewoon waar ze voor gekend zijn: lekker stevige en snedige gitaren op een strak tempo met scherpe, bij momenten zelfs hilarische teksten. Oneliners als ‘I think me and Kanye might still have sex’ en ‘If you stream “Shape of You”, you’re going to hell’ hebben ons in ieder geval laten schaterlachen en zullen live ongetwijfeld ook wel voor een flinke portie hilariteit zorgen. Nee, frontman Sean is niet bang om zijn medemens en de politieke wereld eens flink op de korrel te nemen. Deze songs barsten bovendien uit hun voegen van dansbare en positieve energie en getuigen dankzij aanstekelijke riffs en puike structuren binnen die nummers van heel wat muzikaal talent.

De vergelijking met Sports Team en Parquet Courts valt vaak en is ook niet ver zoek. Het zou echter jammer zijn om dat te doen, want op deze ep laten ze duidelijk zien dat ze niet zomaar een coverband zijn. Vooral op “Crass” en “Slow Burner” horen we een iets donkerdere kant die we tot voorheen nog niet te horen kregen van hen en die de breedte van hun muzikale kunnen wat extra in de verf zet. Nee, bij deze jongens hoeven we niet meer over potentieel te spreken, want ze zijn simpelweg al heel goed.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

40 posts

About author
Ik heb een ongezonde obsessie voor post-punk.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Jaws the Shark - "Loose Change"

Een nieuwe week, een nieuwe klepper van Nice Swan Records. Deze keer is het de beurt aan Jaws the Shark, het soloproject…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hallan – “Orwell's Idyllic Future”

Tegenwoordig kan je vaak door het immer groter wordende aanbod aan kleine postpunkbands door de bomen het bos niet meer zien. Logischerwijs…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single DEAFDEAFDEAF - "Odes"

DEAFDEAFDEAF is een relatief jonge groep uit Manchester en brengt ons onvervalste postpunk. We horen jullie al denken: ‘Weer postpunk uit Engeland?’…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.