Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dry Cleaning – “Scratchcard Lanyard”

De laatste aanwinst voor het alternatieve indielabel 4AD heet Dry Cleaning, een Zuid-Londens kwartet dat frisse en interessante postpunk brengt. Ze verklaren zelf directe, ongecompliceerde nummers te maken, waarvan de sound sterk beïnvloedt wordt door de intieme repetitieruimte waarin ze geschreven worden. Na twee voortreffelijke eps te hebben uitgebracht in 2019, werkt de band hard aan een debuutalbum. Single “Scratchcard Lanyard” klinkt alvast veelbelovend.

Openen doet het nummer met een fraaie en Joy Division getinte bassriff, maar al snel neemt het gitaarwerk de bovenhand. Zonder bezwaar wat ons betreft, gezien het originele en speelse geluid dat gitarist Tom Dowse uit zijn gitaar tovert. Het nummer is opgebouwd uit een viertal verschillende fragmenten die heel spitsvondig in elkaar overvloeien, waardoor we voor we het beseffen vier minuten later de – eerder banale – basnoten horen die het einde aankondigen. Dit meeslepende karakter kan er misschien voor zorgen dat je eens je afslag op de autosnelweg zult missen, maar laat dit nu net de grote verdienste van Dry Cleaning zijn.

Het is echter vooral de humoristische, poëtische vertolking van frontvrouw Florence Shaw die de unieke sound van deze band bolwerkt. Opnieuw valt de zangeres hier nooit uit haar rol. ‘Do everything, feel nothing’, klinkt het verschillende keren, refererend naar de afmattende zoektocht naar haar ware roeping in het leven. Ook in de clevere en artistieke muziekvideo is Shaw de protagonist, waarin ze precies leeft in haar eigen miniatuurversie van een discotheek. Zeker een kijktip, die clip!

“Scratchcard Lanyard” neemt ons op sleeptouw en verveelt nooit, het ideale recept om ook live in de middelgrote Belgische muziekclub een voltreffer te gaan worden. Wij blijven alvast stand-by voor de nieuwste updates over dat eerste album.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Future Islands - "Moonlight"

In de aanloop naar hun zesde studioalbum As Long As You Are liet Future Islands een derde single “Moonlight” op de wereld los. Net…
AlbumsRecensies

Throwing Muses - Sun Racket (★★★): Waar zijn die weerhaken naartoe?

Na zeven jaar stilte verschijnt vandaag het tiende album van Throwing Muses, het indiecollectief uit Boston dat als eerste Amerikaanse band ooit…
LiveRecensies

Eurosonic 2020 (Dag 2): Van Ierland naar Griekenland en terug

Een dagje Eurosonic Noorderslag verloopt niet zonder slag of stoot. Het centrum is namelijk zo groot dat er altijd iets te ontdekken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.