AlbumsRecensies

Madison Beer – Life Support (★★★★): Een kanjer van een debuut

Het moment van de waarheid is aangebroken voor de 21-jarige Madison Beer. Negen jaar nadat ze haar eerste cover op YouTube uploadde, brengt de zangeres haar debuutalbum Life Support uit. Ze heeft een lange weg afgelegd, want tussen die eerste indrukwekkende Bruno Mars-mashup en haar zeventien nummers tellende album schuilen jaren van bikkelhard werken. Hoewel een shoutout van Justin Bieber haar carrière ongetwijfeld in de kijker zette, was het Beer zelf die als een razende nummers bleef uitbrengen. Ze zwierf van label naar label, publiceerde een hoop singles, net als de ep As She Pleases (2018) en kondigde meteen daarna al een album aan. Drie jaar later is het dan eindelijk zover.

Madison dankt veel van haar populariteit aan het mediaplatform TikTok, dus aanvankelijk waren we op onze hoede voor haar muziek. Veel TikTokartiesten vervallen namelijk al gauw tot eenheidsworst, maar Madison is de uitzondering die de regel bevestigt. Met de juiste uitstraling, de nodige controverse maar bovenal een klok van een stem en een fenomenaal vocaal bereik was Madison in staat zichzelf tot een eigentijdse artiest te ontpoppen. Dat merkten we al aan de singles die aan Life Support vooraf gingen. “Selfish” en “Stained Glass” gaven al aan hoe emotioneel de zangeres uit de hoek kan komen, terwijl “Good In Goodbye“, “Baby” en “BOYSHIT” duidelijk maakten dat er met Madison niet valt te sollen.

Na een a cappella introductie valt Life Support meteen met een hit in huis. “Good In Goodbye” verscheen net iets meer dan een jaar geleden, maar nog steeds krijgt het opzwepende nummer ons aan het dansen. Toch klinkt niet alle muziek hier even toegankelijk, want het daarop volgende “Default” komt al heel wat experimenteler uit de hoek. Die trend zet zich overigens verder. Dankzij een ongelooflijk diverse productie klinkt geen enkel nummer op Life Support hetzelfde. Een meezinger als “Stay Numb and Carry On” staat even ver verwijderd van de knaller “Sour Times” als de twaalfjarige Madison van de volwassen vrouw die we nu horen. De enige muzikale rode draad doorheen het album is een magnifieke stem die de ene keer doet denken aan Ariana Grande, een andere keer aan Lana Del Rey of zelfs Rihanna. De originele beats zetten de verschillende tonen en de stembanden van Madison doen de rest.

Thematisch is het album eenduidiger. ‘Life support’ is de ondersteuning die je tijdens benarde situaties in leven houdt en zo voelt het ook voor Madison. De zangeres kampt met mentale problemen en dit album heeft haar geholpen hiermee om te gaan. Dit geeft een dubbele betekenis aan heel wat nummers die op het eerste gezicht over een (toxische) relatie gaan, maar even goed je psychisch welzijn aan de kaak stellen. Of Madison op “Good In Goodbye” afgeeft op een geliefde of op zichzelf, laat ze bewust in het midden. Toch bestempelt ze “Effortlessly” als haar persoonlijke favoriet, een nummer dat op de meest directe manier over het onderwerp gaat. ‘Told you how to heal / Filled you up with chemicals / Sadness isn’t real / Then why does it feel so physical?’. Het is hard om deze woorden van zo’n jonge artiest te horen, maar het is nog pijnlijker om te beseffen dat heel wat van haar jonge fans zich hierin herkennen.

Dit thema wordt ook visueel weergegeven in de verschillende videoclips, waarin onderzoekslabo’s en dokters in overvloed aanwezig zijn. Op “Baby” zie je Madison zelfs in een isoleercel. Ook hier vinden we echter een dubbele laag in terug. Madison speelt met heel wat futuristische elementen waardoor het album ook een sfeer van sciencefiction krijgt. Titels als “Default” en “Follow The White Rabbit” verwijzen respectievelijk naar de standaardmodus op robotica en de iconische film ‘The Matrix’. Die onwerkelijke vibe wordt overigens perfect weerspiegeld in de soms alternatieve, maar altijd elektronisch opgebouwde muziek. Zeker een nummer als “Blue”, waarop Madisons stem haast tot die van een robot bewerkt wordt, lijkt recht uit de toekomst te komen. Het draagt er allemaal tot bij dat Life Support als een onvoorstelbaar coherent album overkomt.

Of je nu al bijna tien jaar een fan bent van Madison Beer, of haar pas vorig jaar op TikTok hebt ontdekt, je keek ongetwijfeld uit naar deze release. Madison heeft ons jarenlang voorbereid op de tot nu toe grootste prestatie uit haar leven, en ze mag er trots op zijn. Het album hangt sterk samen, is zowel ontroerend als dansbaar, klinkt origineel maar toch herkenbaar en is een waardige voorstelling van haar talent. Madison Beer vond veel troost in Life Support, maar wij horen er vooral een prachtig popalbum en een succesvolle toekomst in. Het was het lange wachten waard.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

273 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Madison Beer - "Spinnin"

Twee jaar geleden bracht de Amerikaanse Madison Beer na lang wachten haar debuutalbum uit. Het was er eentje die ons omver blies,…
InstagramLiveRecensies

Madison Beer @ La Madeleine: Een adembenemend sprookje vol hartzeer

Het is bijna tien jaar geleden sinds de nu 22-jarige Madison Beer haar YouTube-account aanmaakte. Daar uploadde ze covers die zelfs de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Surf Mesa & Madison Beer - "Carried Away"

Surf Mesa is niet de eerste artiest die dankzij het platform TikTok is doorgebroken, en zal ook lang niet de laatste zijn….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.