InstagramInterviewsUitgelicht

Interview Noémie Wolfs: ‘Het is bullshit dat een lied van vijf minuten te lang is voor op de radio’

Het is vandaag exact een jaar geleden dat Noémie Wolfs haar tweede soloalbum uitbracht. Op Lonely Boy’s Paradise vinden we ondertussen met onder meer “Wake Me Up” en “On The Run” enkele hits terug, maar regelmatig optreden zat er niet in voor de voormalige frontvrouw van Hooverphonic. Toch zat ze niet stil het afgelopen jaar. Er volgden nog verschillende videoclips, waarvan de laatste gisteren verscheen. Ondertussen ontplooide ze zich ook tot radiohost van haar eigen programma op Studio Brussel. Tussendoor werkt Noémie al stiekem aan een derde album en over dat alles stelden we een aantal vragen aan de muzikante.

Het is vandaag een jaar geleden dat Lonely Boy’s Paradise uitkwam. Hoe kijk je daar nu op terug?

Ik vind het jammer dat we er niet alles konden uithalen, gezien het werk dat we er instaken. Toch ben ik nog altijd super blij met de plaat en alles wat we er mee deden. Het is een mooie stap naar een volgend album. Ik kan haast niet geloven dat Lonely Boy’s Paradise ondertussen al een jaar oud is. Het lijkt alsof die gisteren pas is uitgekomen, maar nu komt de campagne toch tot een einde.

‘Het is bullshit dat een lied van vijf minuten te lang is voor op de radio’

Gisteren verscheen er een prachtige videoclip, de laatste van dit album. Waarom heb je voor de titelsong gekozen als laatste single en videoclip?

Het is altijd al mijn favoriete nummer van het album geweest, daarom is het ook de titelsong geworden. Ik was niet per se van plan om hiermee te eindigen aangezien we al een jaar aan het idee aan het werken zijn. Keer op keer werd onze planning overhoop gehaald doordat we niet konden filmen op de locaties. We stonden eventjes op het punt om ermee te stoppen, want je kan blijven herplannen, maar als je niet mag filmen, kan je geen clip maken. Uiteindelijk zijn we er toch in geslaagd om van iedereen toestemming te krijgen en dat was heel fijn, zeker omdat het mijn persoonlijke favoriet is. Ik heb “Lonely Boy’s Paradise” geschreven met twee gasten uit Berlijn die ik nog nooit had ontmoet, dus het is wel maf dat het meteen uitdraaide op een persoonlijk lied. Ik ben nog steeds heel blij met de tekst die we daar hebben geschreven. Daarna werkte ik het nummer hier met Simon (Casier, Noémie’s vriend en bassist van Balthazar, red.) en Young Yello af en ik denk dat ik voor ons drie mag spreken als ik zeg dat we nog steeds heel tevreden zijn met wat het is geworden. Iedere keer ik het hoor, blijft het me raken, dat heb ik zeker niet met al mijn nummers.

Het is dus echt wel afsluiten met een hoogtepunt?

Het is een lied waar mijn label totaal niet achter staat, omdat het vijf minuten duurt en zogezegd dus niet radiovriendelijk is. We moeten afstappen van het ‘drie-minuten-concept’ van radiosingles. Ik begrijp dat ze ergens de streep trekken. Er waren een aantal radiostations in Wallonië die de nieuwe single niet willen spelen vanwege de duur. Als ze zeggen dat het niet goed is of dat het niet op hun zender past, oké, maar het is bullshit dat een lied van vijf minuten te lang is voor op de radio.
Het is dezelfde discussie als bij tv-shows waarbij je als artiest een minuut mag spelen, omdat anders de kijkers wegzappen. Ik vind dat niet alleen zever, maar ook een beetje respectloos naar de artiest toe. We hebben ooit bij De Wereld Draait Door gespeeld met Hooverphonic en ik vond dat eigenlijk niet tof. Je moet dan speciaal een kortere versie maken van een lied. Dus ik vind het nu wel fijn dat we geen radio-edit hebben gemaakt van onze nieuwe single. Dit is het verhaal en het duurt vijf minuten.

Het afgelopen jaar heb je niet veel kunnen optreden. Op welke andere manieren ben je wel nog met muziek bezig geweest?

Ik schreef al een hoop nieuwe nummers, we werkten aan de videoclip en ik heb ondertussen ook een radioprogramma. Ik zocht dus andere projecten om bezig te blijven en mijn ei in kwijt te kunnen. Ik heb de leegte van het niet kunnen spelen dus wel opgevuld met andere dingen, waarvoor wellicht geen tijd was geweest als we wel heel veel hadden kunnen optreden. De clip is zo goed geworden net omdat we er zo lang met veel gepassioneerde mensen aan konden werken. De video is een geluk bij een ongeluk.

Zoals je zei heb je een eigen radioprogramma op Studio Brussel. Waarom moeten de mensen zeker luisteren?

Ik probeer veel toffe dingen te laten passeren, zowel nieuwe als oude nummers. Mijn show is heel eclectisch, dus ik draai zeker niet alleen muziek die aansluit bij mijn eigen muziek. Ik luister zelf naar veel meer dan wat ik maak en dat hoor je op de radio. Er kunnen dus harde gitaarplaten aan bod komen, maar er zit ook zeemzoete pop tussen. Er zijn veel dingen die ik keitof vind, maar ik zie er het nut niet van in om ’s avonds nog eens de hele tijd dingen te draaien die overdag ook al aandacht krijgen op Studio Brussel.

‘Ik zou voor mijn radioshow dingen kunnen overnemen uit een Spotify indieplaylist, maar ik zoek dingen waar ik écht achter sta’

Bij jou krijgen we dus wel nummers van vijf minuten te horen? 

Absoluut! Ik heb ooit een stuk gesproken woord gedaan van een Japanse dichteres dat vijftien minuten duurt. Ik ga zo iets niet elke week draaien, maar dat moet zeker eens kunnen! Het was ook mijn voorwaarde om te kunnen draaien wat ik wil tijdens mijn show. Ik wil niet gepusht worden om per se artiesten waar de redactie van StuBru in gelooft of de Catch of the Day te draaien, want daarvoor is er ruimte overdag. Als er een moment komt waarop Studio Brussel zou zeggen dat ik iets echt niet mag spelen, houdt het op voor mij. Ik zou voor mijn radioshow dingen kunnen overnemen uit een Spotify-indieplaylist, maar ik zoek dingen waar ik écht achter sta. Er kruipt dus wel veel tijd in, maar volgens mij is dat net wat de mensen er zo tof aan vinden. En ik ook.

Je gaf net aan dat je bezig bent met het schrijven van nieuwe nummers. Is er al een derde album onderweg?

We zijn echt al aan het schrijven voor een nieuwe plaat, maar qua productie weten we nog niet helemaal welke richting het zal uitgaan. Ik weet welke dingen ik leuk vind, maar er is nog geen concreet plan. We weten ook nog niet hoe of wanneer de nieuwe plaat er komt. Het is in ieder geval niet meer voor dit jaar. Ik hoop ook met Lonely Boy’s Paradise nog wat te kunnen optreden deze zomer, als dat mogelijk zou zijn. Voor de rest zijn we echt al aan een nieuw verhaal aan het werken.

Heb je nog plannen voor de toekomst? Of dingen die je graag wilt doen?

Ik wil heel graag eens muziek voor een serie schrijven. Ik zeg dat heel vaak in interviews, maar ze bellen mij nooit! Blijkbaar is dat een select clubje, want regisseurs kijken heel veel naar ervaring. Dus ik snap het wel, want ik heb nog nooit een soundtrack gemaakt. In tijden van corona is dat ook heel haalbaar, want filmen voor series kan wel. Of de muziek maken voor een modeshow of een ander event. Voor dat soort dingen mogen ze mij altijd bellen!

Is er nog iets dat je zeker kwijt wil?

Dat de mensen zeker naar de clip moeten kijken! We hebben er met een groot en jong team aan gewerkt, dus het is voor velen de grootste productie die ze ooit gedaan hebben. Het is heel cool om te zien dat al die mensen in mij en mijn idee geloven. Dus zeker kijken!

Elke dinsdagavond tussen 20:00 en 22:00 is Noémie Wolfs te horen op Studio Brussel.

Facebook / Instagram / Twitter

 

1212 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Noémie Wolfs @ Het Depot (Foyer): Eclectische groove

Platenwinkel Bilbo heeft onlangs definitief de deuren gesloten, maar Leuven heeft nog altijd Het Depot als een epicentrum voor muziekliefhebbers. Gisteravond streek…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Zimmerman - Love Songs (★★★½): Om onvermijdelijk bij te smelten

De lange pauze die Balthazar vorig jaar besloot in te lassen, genereert ruimte voor de zijprojecten van de kernleden. ‘Bij Balthazar spelen…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2023 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.