AlbumsRecensies

MONOMONO – ICON (★★★★): Een stapje voor op de rest

MONOMONO

MONOMONO is de nieuwste parel in het Belgische undergroundcircuit. De experimentele samenwerking tussen Anne van de Star en Hester Bolle is allerminst een innemende ervaring die je doet wegdrijven van de realiteit. De dames passeerden al meerdere malen onze website. Zo werden ze in het verleden al als zalm van de maand getipt en speelden ze een spannende set op ons Dansende Beren-festival. Het is dus niet enkel muziek om naar een andere dimensie te vluchten, ook de live-ervaring maakt indruk. Twee jaar na de beklijvende ep Observant Hoke, is het tijd voor een eerste langspeler.

Naast MONOMONO vinden we Hester ook terug als violiste bij Oaktree. Haar viool krijgt eveneens in dit project een mooi plaatsje. In een interview bij ons vertelden de dames ons dat MONOMONO gegroeid is uit hun gedeelde interesse voor klank, beats en experiment. De muziek volgt dan ook niet de doorsnee richtlijnen van popliedjes. We horen geen catchy melodieën, duidelijke structuren of voor de hand liggende wendingen; alles lijkt een eigenzinnig mysterie. We konden wel al ontrafelen dat Icon een conceptplaat is die onderzoekt hoe vijf iconische vrouwen zich zouden relateren in een totaal andere wereld dan onze huidige. Zo willen ze een stem aan ongehoorde vrouwen geven.

Openingstrack “Snakes” schetst meteen een sinistere setting. Een overdonderend gefluister verleidt ons met woorden van lust: ‘desire, love, perfection, satisfaction, guilty’. Het is haast alsof de stemmen door ons hoofd razen. De luisteraar wordt helemaal geïntrigeerd door de apocalyptische wereld van Anne en Hester. Zo vormt het sinistere de rode draad doorheen de plaat en bewandelen alle nummers een duister pad. Het is de geknipte muziek om onzedig op te doen in een notoire nachtclub. En zoals we al konden raden, is niets voorspelbaar bij MONOMONO. De talrijke keerpunten in de nummers, houden de spanning hoog. Minimalistische beats in combinatie met diepe bassen leggen de basis waarover samples die moeilijk te herleiden zijn, voor vulling zorgen. De futuristische klanken worden volledig uit hun realiteit getrokken en bouwen op tot onbevreesde climaxen.

Over de elektronische soundscapes heen horen we gesproken fragmenten waar met vervormde stemmen is geëxperimenteerd. Geen behaaglijke zanglijnen, het lijkt haast poëzie uit een dystopie. “Snakes” wees al voorzichtig naar Medusa als één van de vrouwen waarover wordt gesproken. Daarnaast krijgen ook Jeanne D’Arc, Marie Curie, de Sirene en the Devil’s Wife een stem. Voor de laatste twee nummers vonden de Antwerpenaren een muzikale partner in de Turkse componiste en soundartiest Eda Er. Samen zetten ze iets boeiend neer dat gewoon meerdere malen moet worden beluisterd voordat je denkt het nummer te hebben achterhaald.

Hester en Annes liefde voor experiment uit zich in een innemende plaat. De sinistere wereld die ze met hun post-elektronica creëren, kruipt langzaam maar voorzichtig onder je huid. De eigenzinnige invulling die ze aan de muziek geven in de vorm van een boeiend concept benadrukt nog maar eens het smart van de Antwerpse dames. Met Icon lijkt MONOMONO wel een stapje voor te zijn op de rest.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

John Grant - Boy From Michigan (★★★★): Grootse muziek voor het halfduister

John Grant is zo’n artiest die zichzelf met elk nieuw album verder tracht te ontwikkelen. Met The Czars bracht hij tussen 2001…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sports - "Baby Baby"

Nee, dit artikel gaat niet over Justin Bieber en zijn “Baby” die een comeback maken uit 2010. Wel over de nieuwe single…
AlbumsRecensies

Howie Lee - 7 Weapons Series (★★★★): Frankensteins samenhoopsel

Howie Lee brengt al jarenlang invloeden van over de hele wereld samen in zijn muziek. Dit zowel op vlak van locatie als…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.