UitgelichtZalm van de maand

Zalm van de maand: MONOMONO

Dat België een land is met ontzettend veel talent, is iets waar we elke maand aan herinnerd worden via onze maandelijkse “Zalm van de maand” rubriek. Uit alle inschrijvingen op onze kans op vi.be selecteren we een band of artiest uit waarvoor we popelen om ze aan je voor te stellen. Ditmaal ging onze keuze uit naar MONOMONO, de experimentele samenwerking tussen Anne van de Star en Hester Bolle.

De leden van het Antwerps duo zijn creators pur sang. Met hun eigen set aan talenten, gevoel en ervaring passen ze perfect bij elkaar. Zo kennen we Hester Bolle niet alleen als violiste van Oaktree, maar werd ook al duchtig geloofd voor de soundscapes en andere kunstprojecten die ze al creëerde. Anne van de Star is een geluidsartieste die auditief werk creëert met een heel fysiek karakter. Ze “beeldhouwt” haar creaties als het ware, gericht naar specifieke omgeving en geluidsinstallaties.

Dat klinkt heel abstract, maar de muziek die de twee maken als MONOMONO voelt toch concreter aan. De elementen waar deze muzikanten zo goed in zijn, komen in dit project terug. Het werk van de band is een ervaring die minstens zo innemend is en ons compleet kan laten wegdrijven van de realiteit. Zo getuigen de eerste twee singles van visie, intuïtie en precisie. “Jouska” is een etherische en minimalistische technoparel die op het eerste gehoor spaarzaam klinkt, maar wel groots is in kracht en vernuftigheid. Het doet denken aan artiesten als Kedr Livanskiy en Kelly Lee Owens die net zoals MONOMONO een eigenzinnige invulling geven aan hun muziek.

Op “Nico” gaat het tweetal de samenwerking aan met niemand anders dan Dijf Sanders. Deze track klinkt beduidend anders dan “Jouska”. Hier weet MONOMONO een grote electro-akoestische insteek te geven in hun werk. De viool van Hester Bolle speelt een grote rol, alsook de celempung (een Indonesisch instrument) die bespeeld wordt door Dijf Sanders. Ze passen perfect in het duister elektronisch schouwspel dat de groep creëert.

De weg voor MONOMONO ligt wagenwijd open en het is spannend om te horen hoe de twee in alle vrijheid een breed spectrum aan stijlen weten te verkennen. Het avontuurlijk pad dat het duo bewandelt met hun experimentele muziek is er een waarvan we elke stap vol interesse volgen. MONOMONO zou wel eens een van de meest beloftevolle namen van het moment kunnen zijn in het Belgisch undergroundcircuit.

vi.be / Website / Facebook

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Poltrock & Adriaan de Roover - "Two-thirds"

Wanneer twee muzikanten elkaars wegen kruisen en hun gedeelde liefde voor muziek laten samensmelten in een gezamenlijk project, levert dat onherroepelijk nieuwe…
AlbumsRecensies

MONOMONO - ICON (★★★★): Een stapje voor op de rest

MONOMONO is de nieuwste parel in het Belgische undergroundcircuit. De experimentele samenwerking tussen Anne van de Star en Hester Bolle is allerminst…
AlbumsRecensies

The Pink Lemons - Saturday Ease (★★★½): Frisse limonade met een shot funk

Enige tijd geleden werd The Pink Lemons al getipt als onze zalm van de maand. De groep uit Sint-Truiden trok toen onze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.