AlbumsRecensies

Opti Rob – Ogen Spreken Compromis (★★★): Ongehoord ondergewaardeerd

Tremelo is niet de hoofdstad van de Vlaamse hiphopscene en Opti Rob is dan ook geen rapper die op alle radiozenders en afspeellijsten verschijnt. Hij is eerder een schaduw die onopgemerkt aan zijn carrière timmert, om pas uit de underground los te breken wanneer het moment daar is. Met zijn eerdere releases was het nog niet zo ver. In 2020 bracht Rob al drie singles uit die opvallend stilletjes passeerden. “Maagzuur” zit intussen al voorbij de twintigduizend streams op Spotify, maar zowel “Gasolina” als “Phony” hebben de kaap van duizend nog niet eens bereikt. Dit wil echter niet zeggen dat Robs nummers niet goed zijn, integendeel. Het wijst er gewoon op dat Vlaanderen er duidelijk nog niet klaar voor is.

Of Opti Robs debuutalbum Ogen Spreken Compromis daar verandering in brengt, valt nog te bekijken. Jazeker, de raps zijn snedig en de teksten diep. De producties van onder andere HighHat en Anders zijn fenomenaal, maar het geheel is gewoon ongelooflijk alternatief. Wij zullen nooit een artiest afschrijven op basis van hoe alternatief die klinkt – hoe alternatiever, hoe beter – maar we halen het gewoon even aan om Robs achterblijvende succes in de mainstream te verklaren. Opnieuw: Vlaanderen lijkt nog niet klaar voor de muziek van Opti Rob. Wij daarentegen wel, en alle fans van alternatieve, stevige hiphop met ons.

In april introduceerde Rob zichzelf als een ‘lelijk bakkes, bedekt met de mic’. Over dat bakkes zelf spreken we ons liever niet uit, maar wat er uit die mic komt, kunnen we alleen maar prijzen. Rob heeft een extreem rauwe stem die net flirt met geschreeuw, wat elke track meteen herkenbaar maakt. Vanaf dat je die ruige huig-r hoort weet je hoe laat het is: tijd om te springen. Ook al verstaan we niet altijd wat Opti Rob ons probeert te vertellen – wat niet enkel aan zijn uitspraak ligt, de rapper springt geregeld creatief om met zinsbouw – we voelen het wel krachtig binnenkomen. Opti Rob weet als geen ander ons op te zwepen, en dat dankt hij allemaal aan zijn stembanden.

Het herkenbare geluid van Rob is jammer genoeg wel het enige dat Ogen Spreken Compromis samenhoudt. Elk nummer op het album heeft een totaal andere vibe en hoewel dat ideaal is voor een (knalharde) afspeellijst, zorgt het ervoor dat Opti Rob moet inboeten aan coherentie. De nummers horen gewoon niet zo goed samen, wat extra opvalt op een project van negen nummers. Het is wat te lang voor een ep maar te kort voor een lp en dat vertaalt zich naar een verwarrend geheel. “Wat Is Goed?” is een uitstekende single, “Gasolina” is subliem en “Soulville” is wonderlijk mooi. Alle nummers zijn stuk voor stuk gedenkwaardige singles, maar komen bij elkaar geplakt niet helemaal tot hun recht.

Laten we daarom de nummers even als aparte singles beschouwen. Met “Opti Rob (Intro)” sleurt de rapper je meteen uit je stoel en is het dansen geblazen. Dit zet zich voort in het schreeuwerige “Maagzuur”, terwijl “Alles” met collega Fenomeen de boel even terugdraait. Het is een melancholisch, laidback nummer waar je al snel bij wegdroomt. Daarna wisselt het elkaar wat af: “Phony” gaat hard, “Souville” rustig. “Wat Is Goed?” is weer even hard en op “Gasolina” stort Rob vijf minuten lang zijn hart uit. Enkel “Rare Periode” is een vreemde eend in de bijt, want plots is daar jazz en – jazeker – een trompet. Het nummer heeft haar naam niet gestolen.

Dankzij getalenteerde producers en een hoop kopzorgen heeft Opti Rob negen uitzonderlijk stevige singles gedropt. Hij heeft ze jammer genoeg samengezet waardoor de individuele tracks niet volledig tot hun recht komen en Ogen Spreken Compromis als album niet helemaal weet te overtuigen. Dat maakt echter helemaal niet uit wanneer je gewoon enkele singles gebruikt om je eigen afspeellijsten mee te doorspekken. Wij gaan dit alvast doen; de rest van Vlaanderen volgt wel.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

272 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Opti Rob - "ORDELOOS"

Het is een tijdje stil geweest rond de Tremelose rapper Opti Rob. Na een sterk debuutalbum vorig jaar verschenen er nog maar…
Features

Voorbeschouwing Sound Track - Selectierondes 16/10

Sound Track is het veelbesproken nieuwe muziekconcours waarvoor enorm veel handen in elkaar werden geslagen. Deze wedstrijd werd namelijk op touw gezet…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bazart - "Anders"

De fans van Bazart zitten ondertussen al enige tijd te wachten op een nieuw album van de groep. Mathieu Terryn, Simon Nuytten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.