banner

AlbumsRecensies

Nilüfer Yanya – Feeling Lucky? (★★★★): Tien prachtige, maar snelle minuten

Vorig jaar prijkte Nilüfer Yanya met het sublieme Miss Universe nog op de vijftiende plaats in onze lijst met beste internationale albums. Met haar combinatie van grunge, soul, house en jazz maakte ze behoorlijk veel indruk. Voor een nieuw album is het nog te vroeg – mede door haar drukke tourschema in 2019 – maar net voor we allemaal in onze gezinsbubbel aan tafel schuiven om kerst te vieren, krijgen we van de Britse nog een klein, maar tegelijk groots, cadeau. Feeling Lucky? weet ons in tien snelle minuten te herinneren aan haar grandeur.

Nilüfer Yanya is duidelijk nog niet klaar met haar triomftocht. Nadat ze bekendheid verwierf met “Baby Luv” en haar debuut in 2019 lagen de verwachtingen dan ook hooggespannen. “Crash” werd de eerste voorbode van nieuw werk van de Britse en wist meteen te overtuigen door de grungegitaren en het groovy drumpatroon. Voor de videoclip werd Yanya omgetoverd tot de stewardess op een vlucht naar haar eigen universum.

Voor het tweede nummer mocht de zangeres met Barbadiaanse roots nog een keer op een vliegtuig naar Griekenland. Het lijkt alsof we naar oude vakantiebeelden kijken, of zijn we de enige die niet helemaal meer weten hoe het voelt om in de blakende zon het kristalheldere, verfrissende water op te zoeken? Een snelle montage met hoog DIY-gehalte gaat hand in hand met de jarentachtigvibe van het nummer. Op “Same Damn Luck” zoekt de Britse de grenzen van haar vocale bereik op. ‘News, all bad news lately’, zingt ze zeer toepasselijk, maar ondanks de huidige crisis, gaat het nummer over iets wat nog dichter bij ons staat, namelijk (on)geluk. Hoe vaak denk je in je dagelijks leven dat iets toe te schrijven is aan geluk of ongeluk in plaats van aan jezelf? Vast niet zo vaak, maar toch is het net die rol van geluk (of het gebrek eraan) waarover Nilüfer Yanya zingt op de quasi-gitaarballade.

“Day 7.5093” werd geïntroduceerd tijdens een livestream van het befaamde Tiny Desk Concert, eerder dit jaar. Ook hier nemen fuzzy gitaren en drums de bovenhand, zonder ook maar een moment de vocalen van Nilüfer Yanya te overstemmen. Hoewel het op Feeling Lucky? dan misschien niet helemaal duidelijk is welke richting uitgegaan wordt na Miss Universe, weet de Britse toch schijnbaar zonder enige moeite te bewijzen dat haar capaciteiten als muzikante en songschrijfster hun limiet zeker nog niet bereikt hebben.

Facebook / Instagram / website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Poppy Ajudha - "LONDON'S BURNING"

De Britse soulstem Poppy Ajudha zagen we in 2019 nog een overtuigende show geven in de AB Club en sindsdien bleef ze…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nilüfer Yanya - "stabilise"

De Britse singer-songwriter Nilüfer Yanya laat zich niet zomaar in afgemeten hokjes duwen. Bewijsstuk nummer één daarvan is haar ijzersterke debuutplaat Miss…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nilüfer Yanya - "Crash"

Er zijn maar weinig artiesten die ons de laatste jaren zo hard hebben betoverd als Nilüfer Yanya. Haar grandioze debuutalbum beloonden we…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.