Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single YUNGBLUD – “mars”

© CPU – Nathan Dobbelaere

Volgende week is het eindelijk zover, dan verschijnt de tweede plaat van de man die moeiteloos volledige zalen op en neer kan laten gaan. YUNGBLUD heeft zich de afgelopen jaren opgewerkt tot de beste vriend van de hele wereld. Ondanks dat zijn muziek er na zijn debuutplaat niet echt op vooruit ging, kijkt die wereld nu toch hard uit naar weird!. Daarvan kregen we met “weird!“, “strawberry lipstick“, “god save me, but don’t drown me out” en ten slotte “cotton candy” al vier bijzonder uiteenlopende voorsmaakjes te horen, waardoor het voor ons nog niet geheel duidelijk is wat we moeten verwachten van dat nieuwe album. Wat we wel zeker weten is dat YUNGBLUD iedereen die zich niet geaccepteerd voelt door de maatschappij graag een hart onder de riem wil steken.

Net als David Bowie dat vijftig jaar geleden al deed, vraagt YUNGBLUD zich vandaag nog steeds af of er leven is op Mars. Even legendarisch als het nummer van eerstgenoemde wereldster zal “mars” jammer genoeg niet worden, maar er zit toch heel wat leuks in verstopt. Zo kiest de Brit vandaag nog eens voor de gitaar, maar polijst hij de zo geliefde bombast goed af. Op muzikaal vlak kleurt de man toch alweer wat meer buiten de lijntjes, maar het is opnieuw vooral tekstueel dat de single opvalt. Zo gaat het verhaal van “mars” al enkele jaren terug. Een jonge transgender fan vertelde YUNGBLUD haar verhaal over hoe ze niet geaccepteerd werd door haar ouders en omgeving. Toen ze hen meenam naar een show van de Brit viel alles plots op z’n plek. Op die manier komen teksten als Do you feel like you’re irrelevant? / Do you feel like you’re just scared as fuck?’ een nog diepere betekenis. Met nog een kleine ontploffing op het einde, klinkt “mars” al bij al oké, maar toch blijven we een beetje op onze honger zitten – vooral op muzikaal vlak dan.

De Britse energiebom lijkt muzikaal gezien nu dus volledig weg van zijn ‘IDGAF’-ingesteldheid te evolueren en kleurt plots verrassend mooi binnen de lijntjes. Langs een kant is dat ergens jammer, want we missen die energieke bombast. Doorheen de jaren profileert Dominic zich wel steeds meer als de spreekbuis van de onbegrepen jeugd, wat zeker en vast prachtig is, maar dat levert daarom niet altijd goeie muziek op. Soms hebben we een beetje het gevoel dat YUNGBLUD zijn ‘gekke’ imago hoog probeert te houden, waardoor het allemaal wat geforceerd overkomt. Het is al bij al mooi hoe hij zich inzet voor alles en iedereen – niet alleen op muzikaal vlak, maar ook zijn shows zijn ware ‘familiefeesten’ – maar de Brit is al drie jaar permanent bijzonder intensief bezig met van alles en nog wat, waardoor een herbronning misschien wel op zijn plek is.

YUNGBLUD stelde zijn tweede plaat dankzij de coronacrisis nog eens uit naar 4 december. Met de bijbehorende tour slaat hij ons land over, maar op Twitter gaf de Brit al aan dat hij ‘something special’ voor België in petto heeft.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1572 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
LiveRecensies

YUNGBLUD @ Kavka Zappa: Cadeautje voor de trouwe fans

YUNGBLUD behoort tot de meest besproken en spraakmakende artiesten van het moment. Vorig weekend haalde hij de media nog toen hij op…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Avril Lavigne & YUNGBLUD - “I’m A Mess”

Poppunk. Je bent ervoor of ertegen, maar je kan er niet omheen dat het genre vandaag de dag terug gigantisch populair is….
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Twin Toes - "Sunny Eggs"

We bejubelden een paar maanden eerder al het absurde Brusselse duo Twin Toes toen ze met single “Ghost Hair” op de proppen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.