AlbumsRecensies

Krapuul – Spoor Kwijt (★★★★): Krapuul zet jong Gent op de kaart

Een tiental dagen geleden kondigde Krapuul met een sterke single zijn debuutalbum aan. “Spoor Kwijt” was een charmant voorproefje van wat er nog allemaal te wachten stond, en nu is ook het gelijknamige album te beluisteren. De jonge Gentse rapper toont nog maar eens dat er een nieuwe generatie naar de top aan het (snel)stappen is. Op Spoor Kwijt zien we ook dat die nieuwe generatie zijn krachten bundelt. De rappers van Apex Raptors, Snelstappers, Alois x VLB en Krapuul brengen regelmatig samen muziek uit en hebben iedereen wakker geschud met hun “cypher”.

Spoor Kwijt telt negen nummers, vier features en zeven producers. De gastartiesten zijn er die wat betekenis hebben in de Belgische hiphopscene. Zo zien we onder andere Luie Louis van het Antwerpse Roedel, VLB uit Gent en eveneens Gentse legende Fatih. Ook de namen van de producers, want die mogen we ook niet vergeten, doen een belletje rinkelen. Wilco, T-Loc, VNDRGNBRCK, GRZA en Anders kan je met trots op je album vermelden. Een interessant weetje: Krapuul heeft ook zelf een beat gemaakt voor zijn album. Over zelfvoorzienend gesproken.

De eerste track die we horen als we het album op play zetten is de titeltrack “Spoor Kwijt” die we al eerder konden beluisteren. Daarna is het de beurt aan “Ooit”, een nummer dat al een hele andere vibe geeft dan de titeltrack. “Ooit” brengt een sfeer mee die het herfstige weer weerspiegelt en die je recht in je gevoelens raakt. Het is het bewijs dat Krapuul ook iets gevoeligere tracks kan maken en ook kan filosoferen over het leven. De manier waarop hij zijn stem gebruikt is ook anders dan dat we gewoon zijn: deze keer geen agressieve raps.

Buiten harde en gevoelige nummers vinden we ook aparte nummers op Spoor Kwijt. “Mee met de wave” is er zo een, met een zeer experimentele beat waarop Krapuul gewoon rustig zijn zegje doet. Maar als we dan Luie Louis horen, klopt het plaatje al meer. We zijn het al gewoon dat Louis zijn eigen stijl met zich meeneemt op andere projecten. Aan energie alleszins geen tekort op Spoor Kwijt. “Hiroshima” zorgt ervoor dat iedereen die rustig ligt onmiddellijk rechtop springt en begint te springen. Een Oosters getinte beat zorgt voor een harde sfeer waarop Krapuul even iedereen naar huis rapt. Zelden hoorden we zo’n jonge rapper zo veel bars aan één stuk op ons afvuren.

Er zijn nog twee tracks die onze aandacht tintelen. De ene is “Dwaal” die ons doet denken aan de track “Kwijt” die Krapuul op zijn Soundcloud heeft staan. Ook hier horen we weer een filosoferende Krapuul die een mooi verhaal komt vertellen op een fantastische beat. Het andere nummer is “Falafel”. Een aparte titel, en daar zit de gastartiest Fatih waarschijnlijk voor iets tussen. Die toont wel vaker een apart kantje van zichzelf, maar het is die kant dat iedereen net geniaal vindt. Fatih kennen we natuurlijk van zijn hit over Gent genaamd “9000” en de laatste tijd is hij bekommert om de Gentse jeugd en ontfermt hij zich ook over de nieuwe generatie. Fatih zegt dan ook zelf in “Falafel” dat hij met plezier de fakkel doorgeeft aan de nieuwe generatie.

Spoor Kwijt is een zeer sterk debuutalbum van Krapuul. Het is duidelijk dat deze rapper klaar is om Vlaanderen te laten zien dat Gent ook jong talent heeft.

InstagramWebsite

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.
61 posts

About author
De liefde voor muziek is oneindig.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pasi - "Patrice"

‘De Oude God is op retour!’, kondigde Pasi eind vorig jaar aan. De Antwerpse rapper met Congolese roots spreekt trouwens volledig in…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Krapuul - "Herres"

We weten ondertussen al dat Krapuul een aparte rapper is. Na zijn debuutalbum Spoor Kwijt wist de scene wie hij was en wat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Miss Angel - "Who?!"

Net als in 2019 trakteert Miss Angel ons nog op de valreep van het jaar op een nieuwe single. Vorige keer was…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.