AlbumsRecensies

Sweats – SWEATS (★★★½): Dansbare contrasten

Eind juli zakten we af naar het Rivierenhof voor een avond met zes bands. Bij alle acts was er potentieel te zien, maar de ene groep stond duidelijk al wat verder dan de andere. Sweats wist als afsluiter helemaal te overtuigen met beats, onverwachte twisten en leuke teksten. Ze zeiden dat er een ep zat aan te komen en nu kunnen we ook in onze living dansen op de beats van Kaat Schiltz en Aram Santy en meezingen met Stien Bovijn en Lotte Lauwers. Het viertal combineert beats met punk en een stevige dosis attitude.

De debuut-ep van Sweats opent in grote spanning. ‘Your hands, my pleasure, your mouth, my pleasure’ zijn de eerste zwoele woorden van de plaat. De spanning wordt doorbroken eens de muziek echt op gang komt en de tekst verder herhaald wordt. Doorheen het lied hangt er een sexy sfeer die langzaamaan opbouwt naar een climax en eens de kaap van drie minuten is gepasseerd, kan er volop worden gedanst terwijl we in de verte nog steeds dezelfde tekst horen weerklinken. Diezelfde woorden worden op verschillende manieren herhaald en doordat ook de muziek telkens wat anders is, lijkt het alsof niet op flauwe herhaling maar originele recyclage. Het lied heeft een prachtige opbouw en door de beperkte tekst slim te gebruiken, tonen Bovijn en Lauwers aan dat minder meer kan zijn.

Ook op debuutsingle “Moist” en afsluiter “I Want You” bevindt het beste stuk zich op het einde, wat niet betekent dat alles ervoor slecht is. Op die eerste single wordt er afgewisseld tussen opnieuw zwoele momenten en stukken waarop er vuil wordt gespeeld. Sweats houdt zich niet in en kleurt al eens graag buiten de lijntjes. Op “Sluts“, die andere single, werd dat stoute ook al aangetoond. Daar leek de tekst op het eerste gehoor weinig zeggend, maar wie beter luistert, hoort feministen die naast preken ook graag dansen en losgaan. Het is een hele opgave om stil te blijven zitten op nummers als deze en al zeker op die eerder vermelde afsluiter, want die is wellicht het hoogtepunt van de ep.

Niet alleen pracht en praal op de ep. Een lied als “Thirst” is zeker niet slecht, maar de trucjes die hier worden bovengehaald, werden ook al op andere nummers net iets beter uit de mouw geschud. Toch is het geluidje dat iets weg heeft van een oude game charmant en zorgt het opnieuw voor een sfeervol geheel. Een nummer dat wel fris aanvoelt, is “Excited”. Ook hier worden er leuke klanken toegevoegd aan het geheel, maar het lied valt vooral op omdat de tekst hier anders wordt gebracht. De grens tussen gesproken woord en zang wordt meer dan eens opgezocht maar hier leunt het een pak meer naar zang, hoewel nog steeds met een zekere agressie.

Sweats zoekt meer dan eens contrasten op op hun eerste minialbum. Op “Baby Needs” wordt er met tempo gespeeld, maar ook andere uitersten worden opgezocht. Zachte muziek of stevige beats, harde woorden of zwoele teksten, onheilspellende sfeer of een sexy setting; het komt allemaal aan bod en dat op slechts zeven nummers. Sweats heeft veel in hun mars en demonstreren dat maar al te graag. De oestrogeengekookte beats zijn niet alleen leuk en dansbaar, maar bevatten ook twisten die je niet meteen verwacht en dat de teksten zo nu en dan meer zeggen dan je zou denken is zeker en vast een pluspunt. Laat dit het begin zijn van een mooie carrière!

Facebook / Instagram 

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1080 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
LiveRecensies

We Are Open (dag 2) @ Trix: En er werd gedanst

Nadat op de vrijdag van We Are Open met Jazz Brak, RONKER en Kleine Crack & Slagter al heel wat mooie namen…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Lander & Adriaan, Meltheads, Heisa en meer Belgisch talent op We Are Open 2023!

Het is een jaarlijkse traditie van de Antwerpse concertzaal Trix om in februari twee dagen de deuren te openen voor de spannendste,…
InstagramLiveRecensies

MEROL @ Ancienne Belgique (AB): Vol van MEROL

Stel dat een of ander tijdschrift binnenkort op zoek gaat naar de icoon van 2022, dan kunnen wij MEROL sterk aanbevelen. Voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.