Instagram, Live, Recensies

DIRK. & The Yellow Machine @ Campo Solar: FC DIRK. imponeert en wint met ruime zege in Damme

© Cécile Van Roeyen

Sinds dit jaar is DIRK. niet meer uit het muzieklandschap weg te denken. Na hun selectie voor De Nieuwe Lichting in 2015 en hun bronzen medaille in 2016 in Humo’s Rock Rally, besloten de vier heren een versnelling hoger te schakelen. dirk. werd DIRK. en iedereen zal het geweten hebben! Met een prima eerste album onder de arm en een historische drieslag in De Afrekening van Studio Brussel is de band bijna klaar om een tweede plaat te releasen. Normaliter gingen ze deze zomer menig festival afschuimen, maar dat is nu even anders. Frontzanger Jelle en zijn kompanen kregen na het leuke Drijf-In concept van Boomtown weer een speciale setting voorgeschoteld, en daar waren ze heel dankbaar voor.

© Cécile Van Roeyen

Campo Solar organiseert deze zomer concerten en comedyshows in een magnifiek pop-up amfitheater tussen de maïsvelden in het West-Vlaamse Damme. Met klinkende namen als Flip Kowlier, Portland, Brihang, School Is School en Xander De Rycke is dit een meer dan geslaagd concept. Na een hele namiddag druilerig, grijs en triestig weer, klaarde de hemel zowaar op bij onze aankomst op Campo Solar. Met een erehaag van maïs werden we verwelkomd om nadien de arena te betreden. De twee bands waren klaar om voor de leeuwen gegooid te worden.

© Cécile Van Roeyen

The Yellow Machine uit Brugge kreeg de eer om het spektakel te openen. De heren stonden ook al op de allereerste editie van het zomerfestival en mochten nu opnieuw een thuismatch spelen. Logischerwijs hadden ze heel wat supporters en vrienden meegebracht. Gedurende een dik halfuur kregen we psychedelische rock te horen met hier en daar wat bluesinvloeden. De leadgitarist benutte zijn pedalboard ten volle, wat zorgde voor verrassende en atypische effecten. Naast het muzikale gedeelte dat voor de nodige schwung zorgde, miste het viertal wel wat zelfvertrouwen. Zo kwam het allemaal een beetje timide over en deed het ons denken aan een brave versie van The Van Jets.

© Cécile Van Roeyen

Het werd donker, iedereen bestelde een nieuw, fris pintje en de typische geur van paletten en jutezakken (die als kussens gebruikt werden) begon nog meer door te dringen. Op de tonen van “Pass the Dutchie” betrad FC DIRK. het stadion, en topspits Jelle Denturck pepte de supporters een eerste keer op. Beginnen deden ze met een opeenvolging van het catchy “Waste” en het welbekende “Sick ‘n Tired”. Van een entree gesproken! ‘Ik wil dat jullie dansen terwijl je zit!’ schreeuwde de frontzanger het uit. Meteen op het gaspedaal staan: zo hebben we het graag.

De mannen hielden de sfeer er goed in met gekke bekken, huppelen en rake danspasjes. Het a capellagedeelte in “Milk” is en blijft heel aanstekelijk, en benadrukt de samenhorigheid van DIRK. Vervolgens koos de band ervoor om nummers van hun eerste plaat Album af te wisselen met nieuw materiaal. De zanger legde zich een eerste keer neer op de strobalen, om zo zijn vettige baslijn af te werken.

© Cécile Van Roeyen

Op de melodie van “Wij willen voetballen” zongen de mannen ‘DIRK. is een pretpakket!’. Al snel keelde het hele publiek dit leuke intermezzo mee. Jelle verschoot er zelf even van hoe goed iedereen meedeed. ‘Dat is hier gene voetbal hé seg, ofwel? Waar is de spionkop hiere?’ En jawel, de vergelijking van de aanpak van de cultuursector met die van voetbalmatches was een feit. De heren lieten zich echter niet kennen. Met “Hit” brachten ze hun show naar een eerste hoogtepunt.

Drummer Robin Wille, ook in dienst bij Compact Disk Dummies, was wederom in topvorm. Enkele jaren terug werd de vorige drummer Ruben Vanhoutte, die bij onder andere Tamino speelt, voor hem ingeruild. Tijdens “Gnome” haalde hij verschroeiend uit op zijn crashcimbaal. Wat een heerlijk, snoeihard nummer is dit ook. Opnieuw haalde de frontzanger de terreur in de cultuursector aan. ‘De cultuursector is zoals een bokser. Lappen krijgen, vallen, opnieuw opstaan en terug lappen krijgen.’

© Cécile Van Roeyen

“Fuckup” werd dan ook opgedragen aan onze regering, die al dan niet bestaat. ‘Don’t wanna be the fat kid on the train.’ Benieuwd of dit een traumatische ervaring is geweest, of gewoon een briljant refrein. Op het einde van het nummer pepte de band de supporters opnieuw op om de outro luidkeels mee te zingen. ‘I only hate myself when I fuck things up, and I fuck things up all the time!’ Geweldig. Ten slotte werd nog afgesloten met “Artline”, een single die ook op heel wat airplay kon rekenen. Al buigend verlieten de vier zwetende heren het podium.

© Cécile Van Roeyen

Wat waren we blij om nog eens livemuziek te horen! We zijn er zeker van dat zodra het weer kan, DIRK. zal optreden in volle zalen en op verschillende festivals. Een broeierige zomeravond werd nog net iets meer in vuur en vlam gezet. DIRK. speelt onder andere nog op 5 september in De Casino in Sint-Niklaas en op 9 september in de Muziekgieterij in Maastricht (NL).

Setlist:

Waste
Sick ‘n Tired
Milk
(nieuw nummer)
Scumbag Teens
(nieuw nummer)
(nieuw nummer)
Hit
Hide
(nieuw nummer)
Gnome
Fuckup
Artline

 

15 augustus 2020

About Author

Thomas Verschelden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief