Live, Recensies

Flip Kowlier + Wolker @ Campo Solar: Met de wind in de rug

Midden in een gezellig maïsveld in het landelijke Damme rijst er deze zomer een amfitheater op waarin concerten worden georganiseerd door Campo Solar. Campo Solar is een festival dat in 2016 begon en telkens begin augustus plaatsvond. Door de coronamaatregelen wijzigt de organisatie zijn plannen en geven ze wekelijks concerten in een volledig uit hout opgebouwd amfitheater omringd door maïs. Het is meteen een idyllische locatie voor eender welk concert en het lijkt ons dat ze hiermee zichzelf nog meer op de kaart zullen zetten. Op zondag 5 juli scheen de zon en waaide er heel wat wind toen Wolker en Flip Kowlier het podium betraden. Het bleek de perfecte omstandigheid voor een zomers concert, want in het amfitheater zelf was het gezellig warm met af en toe een verfrissend windje.

Dat ook bij Campo Solar de coronamaatregelen goed gevolgd dienen te worden, werd meteen duidelijk wanneer je het domein binnenstapte. Iedereen moest binnen zijn bubbel plaatsnemen op de tribune, maar diende eerst – eveneens binnen zijn bubbel – buiten te wachten aan een strobaal. Alles staat dus in het teken van het landelijke en de natuur, en zo’n beleving zorgt er natuurlijk al meteen voor dat je zin krijgt om het muzikale ook te verorberen. Om de concerten niet te verstoren, wordt er slechts drank besteld voor en na de optredens om zo iedereen te kunnen laten zitten. De organisatie doet dus alle moeite om er het beste van te maken en we moeten hen dan ook feliciteren met alles wat ze hier op poten zetten.

Wolker opende de dans en bracht een goede drie kwartier epische indierock die hun potentieel in de verf zette. Het duo staat later in de halve finales van de rock rally, en een finale- of zelfs podiumplaats sluiten we zeker niet uit. De band heeft er dan ook de songs voor en een unieke sound die je in België nog niet veel hoorde. De covers die de band bracht van Son Lux (“Dream State”) en Local Natives (“Breakers”) geven je al een idee in welk soort vijver hier gevist wordt, maar het is veel meer dan dat. Wolker werkte met keyboards, drums en bongo’s, maar het was vooral wanneer de gitaar eens wat steviger klonk en de drums groots uithaalden dat we begonnen likkebaarden. Een stadionsound, maar dan met genoeg detail om ook verfrissend te klinken.

Er werd gewerkt met loops en hierdoor leek het meteen alsof het duo met veel meer op dat podium stond. Hoewel de stem van frontman Gertjan vandaag extra hees klonk, kwam de muziek dubbel zo hard binnen. De hoog opwaaiende maïs achter het podium had evengoed kunnen komen van de storm die zij veroorzaakten met hun muziek. In elk van de eigen nummers hoorde je een rijke sound en een ferme dynamiek die ervoor zorgde dat het bleef hangen of toch zeker een positief gevoel met zich meebracht. De band speelt nu al even live en je merkte dat ze blijven groeien in de performance, al zat er hier en daar toch nog wat onwennigheid. Als we dan toch één puntje van kritiek dienen te geven, laat het dan zijn dat we nog wat meer originele muziek missen. Twee covers meteen na elkaar spelen, is niet meteen de slimste keuze, maar we vermoeden dat het niemand echt opgevallen is.

Dat het bubbelgegeven ervoor zorgt dat je meteen bij een heleboel vrienden zit, zorgt tegelijkertijd voor extra gezelligheid op een concert. Helaas kan deze luidruchtigere gezelligheid ook storend werken voor de mensen die simpelweg willen genieten van de muziek. Op Campo Solar viel dit allemaal goed mee en bij Flip Kowlier zat de sfeer er meteen dik in. Je moet als soloartiest dan ook genoeg doen om het boeiend te houden, en bij Kowlier was dat vooral door zijn joviale zelf te zijn en te tonen hoe een echt concert nu weer aanvoelt.

Waar de wind bij het voorprogramma nog versterkend werkte, zorgde het bij Flip Kowlier voor een contrast. Zijn gemoedelijke muziek op de voorgrond waarbij je kan wegzakken, terwijl op de achtergrond de maisstengels moeite hebben om recht te blijven staan. Specialer dan dit kan een concert niet worden en dan moest Flip Kowlier nog door zijn discografie grasduinen. Het startte gezapig met enkele nummertje op de akoestische gitaar om daarna toch een ferm deel van zijn set elektrisch af te werken.

View this post on Instagram

't is nie om sentimenteel te doen'.. maar samen met jullie 'moaten' beleefden we een gezellige, hartverwarmende openingsavond. Hopelijk hebben jullie genoten van Flip Kowlier en Wolker die het amfitheater magistraal openden!? Kom met je bubbel genieten van de Camposfeer: er zijn nog tickets beschikbaar voor: Zaterdag 4 juli: Lady Linn & Galine Vrijdag 10 juli: Marble Sounds Zaterdag 11 juli: David Galle & Mohsin Abbas Woensdag 15 juli: Noémie Wolfs & Mirek Coutigny Woensdag 22 juli: Sioen & George Dylan Om de social distancing maatregelen te garanderen, kunnen de tickets per 4 tot maximaal 10 per persoon worden aangekocht. Één ticket kost €25. Tickets & info op www.camposolar.be Credits: Michelle Geerardyn #camposolar

A post shared by Campo Solar (@campo_solar) on

Tussen ieder liedje door (en zelfs tijdens) was hij bij de pinken om het publiek te verrassen. Niets ontging hem en zo ontstond vanzelfsprekend een amicale sfeer. Met hits als “De Grotste Lul Van ’t Stad”, “Welgemeende” en “In De Fik” moest Flip Kowlier het vooral met ouder werk doen. Zijn laatste soloplaat dateert dan ook alweer van 2013, en deze intieme concerten zijn het ultieme moment om weer wat solowerk in de vingers te krijgen. Daarnaast kregen we wat van de Ertebrekers (“You Party Too Much”) te horen, maar de nadruk lag toch vooral op het solowerk.

Dat “Min Moaten” bij dit soort concerten als ultieme afsluiter dient, spreekt voor zich: ieder in zijn bubbel elkaar vastpakkend en meewiegend op deze ultieme klassieker. Iedereen was dan ook tevreden om weer bij zijn moaten te zijn en deze concerten weer te kunnen beleven. Ook wij keerden met een warm hart huiswaarts en houden de kalender van Campo Solar nauwlettend in de gaten. Het is een locatie waar je op slag verliefd op wordt en er komen nog heel wat concerten aan deze zomer.

Website / Facebook / Instagram

5 juli 2020

About Author

Niels Bruwier Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief