LiveRecensies

Drijf-In biedt een dobberend alternatief voor gewone concerten

Er zijn al heel wat verfrissende alternatieven opgedoken die ons in deze barre tijden toch concerten aanbieden. De overheid bestempelt de culturele sector dan ook als de meest creatieve sector die altijd met oplossingen komt. Ook Boomtown en Handelsbeurs in Gent zaten te broeden op een idee: het organiseren van een Drijf-In concert. Een wat? Wel, met kajaks en kano’s van Dokano kon je op zaterdag 18 en zondag 19 juli langs de Gentse dokken varen en kwam je nog wat concertjes tegen ook. Op de line-up: DIRK., Meskerem Mees, EMY, Mattias De Craene, Crooked Steps en Berlinde Deman.

Per dag kon je drie bands aan het werk zien. Op zaterdag waren dat Meskerem Mees, Crooked Steps en Mattias De Craene. Elk speelden ze op een unieke locatie langs het water, waarbij de organisatie de kijklustigen opdeelde in twee groepen van ongeveer vijftien personen. Een tochtje duurde iets meer dan drie uur en op die tijd had je heel wat gevaren getrotseerd en drie concerten gezien. Elke band speelde twee keer een korte set van ongeveer twintig minuutjes. Lang genoeg om van een optreden te spreken, maar kort genoeg om geen krampen in de benen te krijgen.

Het charmante aan dit soort shows is dat er stroming op het water zit. Die maakte het de bootjes lastig om te blijven stilliggen. Meskerem Mees moest giechelen toen sommige bootjes moeite hadden om tijdens haar concert ter plekke te blijven drijven. Dat peddelen gaf een extra ervaring aan de show maar zorgde er ook voor dat je minder geconcentreerd naar de muziek kon luisteren. Je wilde niet wegdrijven, want dan zag je niets meer.

De concerten vonden plaats op drie locaties. De eerste bevond zich in de bossen waar op de eerste dag Meskerem Mees volledig solo speelde en op de tweede dag EMY met band een concert gaf. Hun muziek kwam perfect tot zijn recht op die locatie. Omringd door de natuur voelde je een connectie met het oprechte voorkomen van de muzikanten. Meskerem Mees bekoorde door haar zachte, oprechte stem en charmant voorkomen en de sympathieke EMY met haar zwoele soul. Toch voelde de eerste stop eerder aan als een opwarmertje voor de tweede stop.

Die tweede stop bevond zich rond Loods 21, midden in een industrieel gebied omringd door oude dokken en vernieuwde appartementen. Daar speelden twee bands aan de rand van de oever. Crooked Steps en DIRK. bleken de perfecte kandidaten om daar eens goed door te knallen. Het industriële en het garagerockgevoel bleken uitstekend samen te gaan met hun muziek. Bij DIRK. ging frontman Jelle Denturck zelfs even flirten met de rand, waardoor hij net niet in het water viel. Crooked Steps pakte het even strak aan en deed er zelfs nog een bisnummer bovenop. Het publiek was duidelijk enthousiaster over de bands hier, ook omdat zo’n stevige muziek makkelijker binnenkomt als je in een bootje ligt.

De laatste locatie bevond zich in de zwaaikom, onder het rondpunt aan Dampoort. Vanaf de tweede stop was het wel een eindje varen. Gelukkig was de laatste stop een meditatieve beleving, want zowel Mattias De Craene als Berlinde Deman brachten er experimentele muziek in de meest perfecte setting. De bootjes lagen in een cirkel en boven het water was er druk verkeer, maar daar hoorde je helemaal niets van. Het leek wel een afgelegen plaats waar niemand je kon bereiken. De ideale locatie om helemaal weg te dromen, en heel wat mensen deden dat daar dan ook. Er was minder stroming, dus je hoefde je geen zorgen te maken dat je bootje zou wegdobberen. Het water werkte hypnotiserend waardoor het als het ware één werd met de muziek. De Craene deed het met zijn saxofoon en liet iedereen even wegdrijven in gedachten, terwijl Deman het met haar serpent (een oude voorloper van de tuba) deed. Dat je nadien nog diende terug te varen naar het startpunt, was slechts een voetnoot.

Het is eens wat anders natuurlijk, een optreden vanuit een kajak of een kano. Maar om de grote volkstoeloop te beperken, besloot de organisatie om alles op te nemen. Op 22 juli kan je het resultaat daarvan live bekijken via een stream op de sites van Boomtown en Gentse Feesten, en we kunnen alvast zeggen dat dat zeker de moeite loont. Dit soort optredens zorgt voor een fenomenale belevenis. Naast een gezellig middagje kajakken ook nog eens wat concerten meepikken is een heerlijke combinatie die we hopelijk volgend jaar kunnen herbeleven. Drijf-In bleek alweer een verfrissend idee te zijn dat aantoont waarom onze culturele industrie zo creatief is.

3672 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Isaac Roux - "The Right Place"

Onder de vleugels van Mayway Records, waar ook bands als The Haunted Youth en DIRK. thuis zijn, bloeit Isaac Roux open. Het…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2023 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 20 beste Belgische albums van 2023

2023 was alweer goed gevuld met nieuwe muziek. Niet alleen internationale kleppers deden onze harten sneller slaan, maar ook op Belgische bodem…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.