AlbumsRecensies

Sea Girls – Open Up Your Head (★★★): Soms moet je eens buiten de lijntjes kleuren

Bij de trouwe lezers en indierockfanaten doet Sea Girls hoogstwaarschijnlijk een belletje rinkelen. Vorig jaar wist het Londense viertal zich te plaatsen voor de BBC Sound Of-competitie. Wij gaven hun ook nog eens een plekje tussen onze Grote Beren van Morgen. Ondanks de vele liveshows en festivals kwam het grote succes toch niet onmiddellijk binnen handbereik te liggen. Op een algemene doorbraak was het nog even wachten.

Ettelijke ep’s later is het dan eindelijk tijd voor het langverwachte debuutalbum Open Up Your Head, uitgebracht door het gigalabel Polydor Records. De laatste maanden werden we overspoeld door singles; maar liefst acht van de veertien nummers dat het album rijk is, waren al te beluisteren. Hiervan wisten voornamelijk “Violet” en “Closer” ons te bekoren. Zonnig en energiek met een hoog meezinggehalte, maar met een gebrek aan originaliteit: zo kunnen we de jongens alvast beschrijven.

Er wordt ingezet met “Transplant”. Na een korte intro met een elektronisch The 1975-esque geluid laat zanger Henry Camamile zich voor het eerst horen. Helaas heeft het nummer naast het explosieve, dansbare refrein niet zoveel te bieden. Dit wordt gelukkig goedgemaakt door “All I Want to Hear You Say”. Op de tonen van een eenvoudige gitaarprogressie weet Camamile een mooi verhaal te schetsen dat makkelijk voor de geest te halen valt. Bij het refrein geeft de band heel wat gas bij en gaat de zang recht de hoogte in. Bombastisch, maar strak: ideaal voor grotere zalen.

Waar het commerciële gehalte van de band tot nu toe niet enorm op de voorgrond kwam, is dat in “Do You Really Wanna Know?” en “Lie to Me” wel het geval. Tekstuele eenvoud zorgt in combinatie met zomerse synths en gitaren voor een perfecte radiococktail. Beide nummers zijn vrolijk en enorm dansbaar, maar deze commercialiteit geeft wel een deuk in de charmes die we van een Britse indieband verwachten.

Gelukkig kan het ook anders; dat wordt bewezen met “Closer”. Een heerlijke baslijn neemt de leiding tijdens de intro en de strofen, waarna een elektrische gitaar het mag overnemen. Deze instrumentale variatie zorgt dat het nummer nooit gaat vervelen. Ook het langzaam opbouwende intermezzo en de coda in de stijl van The Killers stellen niet teleur.

“Forever” was de laatste single waarmee Sea Girls Open Up Your Head teaseden. Na een intro, waarin de groep zich bedient van wat grillige ambient, doet opnieuw de vertrouwde gitaar zijn intrede. Het is instrumentaal niet zozeer baanbrekend, maar wel effectief. Het refrein – dat nogmaals sterk aan The Killers doet denken – wordt goed gebracht en weet het geheel voort te trekken. Qua tekst gaat Camamile wel wat dieper: ‘I feel the rush between the flame / In its direction a perfect reflection’.

Die teksten oogstten Sea Girls eerder al wat kritiek, maar toch weet de groep ons te verrassen met “Weight in Gold”. De soms storende, voorspelbare rijmwoorden zijn hier minder aanwezig, en de sfeer is een stuk minder vrolijk. Tijdens “You Over Anyone” wordt nog meer een andere richting in geslagen. Met enkel een warme pianotoets zet Henry een ballade neer over een destructieve relatie. Heerlijk zwemmen op emotionele golven en melancholie.

We vinden het nummer als voorlaatste in de tracklist wel niet echt op zijn plaats, en ook bij de afsluiter hebben we onze bedenkingen. “Moving On” beëindigt het geheel met een samenscholing van zweverige synthklanken. Deze zorgen wel voor een bedaarde dansfactor, maar de dorst naar meer wordt niet echt gelest. Ook klinkt de zang soms iets te onzuiver. Slecht is het niet, maar een ander nummer had ongetwijfeld een betere indruk kunnen achterlaten.

Op zowat elke plaat staat echter een nummer dat er in positieve zin uit springt, en hier komt “Violet” die eer toe. Het start op juiste voet door middel van een energieke drumbeat en ratelende vocals. Het meest aanstekelijke gedeelte wordt echter opgespaard voor het refrein, waarin Camamile de kans krijgt om zijn stembereik tentoon te stellen. Het recept is wederom eenvoudig, maar wordt hier zo strak gebracht dat stilzitten gewoon geen optie is. Het vermogen om festivalweides op hun kop te zetten is alleszins aanwezig.

Het is duidelijk dat er veel passie en tijd is gestoken in het maken van Open Up Your Head, maar als debuutalbum laat het toch hier en daar wat steken vallen. De tracklist is gevuld met sterke nummers, maar jammer genoeg ook wat mindere. Op een ontspannen zomeravond zien we deze plaat ons wel bekoren, maar we durven niet beloven dat het de springplank zal vormen waar de band al zo lang op wacht. Eens buiten de lijntjes kleuren is niet verboden.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify!

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sea Girls - "Come Back To Me"

In januari ontvingen we van de Londense jongens van Sea Girls het nieuws dat ze na twee jaar met een nieuwe plaat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sea Girls - "Midnight Butterflies"

Sea Girls is zo’n band waarvan je, nu al terugkijkend op zijn nog jonge carrière, niet goed weet wat er nog van…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pinkpop maakt affiche van 2024 af met o.a. YUNGBLUD, MEUTE, Sea Girls en 18 anderen

Nadat gisterenavond Rock Werchter de laatste namen aan de affiche toevoegde voor komende zomer, volgt vandaag ook Pinkpop. Eerder kondigde het Limburgse…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.