LiveRecensies

Equal Idiots + High Hi @ Rock Werchter Zomerbar: Ambiance verzekerd

© CPU – Joost Van Hoey

Een concert op de weide van Rock Werchter met zicht op een stralende zonsondergang die wordt voorzien van heerlijke livemuziek door High Hi en Equal Idiots; wie zegt daar nu ‘neen’ tegen? De twee bands kennen allebei een serieuze populariteit in Vlaanderen en weten ondertussen beide hoe het is om een hit te maken. Zo wisten we dus ook al op voorhand dat de artiesten ons niet zouden teleurstellen en dat we een daverende show mochten verwachten. Beide kwamen ze dan ook hun album voorstellen dat begin dit jaar uitkwam en waarmee ze normaal op dit moment alle festivals gingen platspelen. Dat mocht spijtig genoeg niet zijn, maar gelukkig kregen ze wel een leuk initiatief voorgeschoteld door de organisatie van Rock Werchter.

De avond werd meteen strak ingezet door het trio van High Hi. Een hele weide zat dan ook met glans in hun ogen uit te kijken naar de band die tijdens de quarantaine heel wat bekendheid heeft gekregen door hun koppositie in De Afrekening. We wisten dan ook al vanaf het begin dat ze een groot hitpotentieel hadden en festivalweides gingen platspelen. Vooral door hun toffe opkomst en het strakke tempo dat ze vanaf het begin aanhielden, werd dat laatste bijna werkelijkheid. Ze kwamen dan ook sterk over en brachten een spontane ambiance met zich mee, die al snel een hoogtepunt kende tijdens de titeltrack van hun debuutalbum Hindrance. Jammer genoeg bleef dat niet zo en kwam High Hi soms iets te nonchalant over in het midden van de set. Toch geven we complimenten aan de band die vooral werd geleid door drummer/zanger Dieter Beerten. Dit overtuigend gejuich komt dan ook merendeels door het sublieme einde dat werd afgerond met hun grootste hit “Daggers”. Met de woorden ‘Geniet van Equal Idiots’ stapten ze (naar onze mening verdiend) moe en voldaan van het podium.

Het was al even geleden, maar uiteindelijk konden we ons de vorige opkomst van de heren van Equal Idiots nog levendig herinneren. Ook na enkele maanden kwamen Thibault en Pieter nog steeds geweldig op, op de tonen van het magische lied “Gimme! Gimme! Gimme!” van ABBA. De ambiance zat er dus al snel in en die werd alleen maar aangewakkerd door het stevige “Knife & Gun” dat meteen voor pittige bubbel-moshpits zorgde. Een strakke start dus, die werd doorgezet door het welbekende “What You Gonna Say” dat vertrouwd in de oren klonk. Het zat meteen helemaal goed en voelde juist aan, hoewel de heren voor weinig verrassing zorgden en soms iets te monotoon overkwamen.

Eén ding was zeker: het was een zweetfestijn waarbij zo goed als iedereen naar huis ging met okselvijvers. Equal Idiots gaf hierbij het goede voorbeeld en liet dan ook het hele publiek dansen als beesten. Iedereen had goesting in een prachtige show en kreeg waar voor zijn geld. Zo kregen we al best vroeg in de set hun grote hit “Hippie Man”, die duidelijk werd gesmaakt door elke tafel. Het was entertainment om ze na zo’n lange tijd nog eens live te kunnen bewonderen. Gewoon pure klasse van de twee heren die zich voor de volle honderd procent gaven.

Het optreden werd verdergezet door het heerlijke “Dogs” dat ervoor zorgde dat het publiek door het lint ging. Het nummer dat gepresenteerd werd op hun album Adolescence Blues Community, dat begin dit jaar uitkwam, had geen al te goede start en kreeg van ons een niet zo positieve review. Ook door het coronavirus zagen Thibault en Pieter heel wat dingen misgaan, maar desalniettemin is de gevoelstemperatuur tussen de twee enkel maar gestegen. Net daardoor kregen we een fijn concert waarbij iedereens energieantenne aanstond. Een dik feestje dus dat veel hoogtepunten kende, maar jammer genoeg ook enkele dieptepunten. Zo konden we “Comfortable Home” (dat vooral werd opgevuld door luidruchtige praters in het publiek) en “Money Man Midas” (waarbij onze aandacht soms zoek was) minder goed smaken en kregen we toen een iets te afzijdig optreden te zien. Zelfs bij hun grote hit “Toothpaste Jacky” bleef het enthousiasme wat uit en kregen we honger naar het betere werk.

Gelukkig strooide Equal Idiots daarna terug wat peper in ons gat en zetten ze de rechte lijn van in het begin van het optreden verder. “16” zorgde voor wat illegale bubbelvermeningen en “Butter (Up Down)” maakte van het concert een waar zottekot doordat High Hi kwam meefeesten. Zo werden bijvoorbeeld de tafels en de stoelen verkeerd gebruikt en was er zelfs sprake van kleine moshpits. Ook het laatste nummer van de oorspronkelijke set, “Adolescence Blues”, zat goed. Daar sprong vooral één zin uit die voor velen op de weide waarheid bleek te zijn. ‘We don’t care, we’re just having fun’ werd dan ook heel luid meegezongen. We hopen dat de meesten van die bende in de komende tijd hun gezond verstand toch nog gaan gebruiken!

Wat is een concert nu zonder een bisronde? Niets. Ook de heren van Equal Idiots beseften dat maar al te goed en wilden dus nog eenmaal laten horen wat ze in zich hadden. Zo klonk “Cowboy Mambo’s Desert Dream” erg strak en beter dan ooit tevoren. Ook hun bekendste nummer “Put My Head In The Ground”, dat als ultiem afscheidsnummer werd gebruikt, kan gerekend worden tot een van de hoogtepunten. We hadden al snel door dat ze het onderste uit de kan hadden gehaald voor die laatste nummers en dat zorgde voor tonnen energie. Maar de echte afsluiter van de avond kwam pas enkele minuten na de show, toen het duo op de tonen van “You’ll Never Walk Alone” terug op het podium kwam om hun hemdjes te wisselen. ‘Een goede match gespeeld’, zegt men dan!

Equal Idiots na lange tijd mogen terugzien op de wei van Rock Werchter was als een geschenk uit de hemel. Aan enthousiasme en ambiance was er dan ook geen gebrek en ook de muziek zat zo goed als altijd heel strak. Vele hoogtepunten kregen het publiek goed mee en deden ons soms twijfelen over de coronamaatregelen, maar al bij al heeft iedereen zich goed gedragen en was er maar één ding dat telde; Equal Idiots. Het was een leuk optreden dat soms wat mindere punten kende, maar daar gaan we de band niet te hard op afstraffen. Het was een topconcert dat ons deed terugdenken aan de ‘goede oude tijd’!

Instagram / Facebook

Lees hier ons interview met Equal Idiots.

Setlist:

Knife & Gun
What You Gonna Say
Alphabet Aerobics
Hippie Man
Wrong
Dogs
Run
Comfortable Home
Salmon Pink
Money Man Midas
Toothpaste Jacky
16
Butter (Up Down)
Adolescence Blues

Cowboy Mambo’s Desert Dream
Put My Head in the Ground

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

Brussel Brost 2021: Met grote onderscheiding geslaagd

‘We mogen weer!’. Het optimisme spatte er gisteren op Tour & Taxis vanaf, want rond de 10.000 studenten konden gisteren hun academiejaar…
LiveRecensies

Crammerock 2021 (Dag 2): Amper tijd om stil te blijven zitten

Dag twee van Crammerock 2021 begon grijs en kil, maar het duurde niet lang alvorens de zon door de wolken brak. Ondanks…
InstagramLiveRecensies

Crammerock 2021 (Dag 1): De festivalkoorts is terug

We mogen weer! Er blies gisteren dan ook een collectieve zucht van opluchting door de festivalweide van Crammerock. Het festival in Stekene…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.