Albums, Recensies

Hihats In Trees – Disleksikon ep (★★★★): Een experimentele kennismaking die smaakt naar meer

Na vier singles is het tijd voor de debuutplaat van Hihats In Trees. HhiT is het soloproject van Lander Gyselinck, drummer bij onder andere STUFF., BeraadGeslagen en LABtrio. De ep bestaat uit acht instrumentale nummers, die grotendeels bestaan uit drums en andere eigenwijze percussie. Toch is deze plaat zoveel meer dan enkele drumtracks. Gyselinck gaat op zoek naar een nieuwe taal voor elektronische dansmuziek, die hij dan weer in een akoestische setting weet te brengen. Het resultaat van dit experiment mag er zijn, want deze plaat katapulteert je naar een duistere nachtclub.

Disleksikon is geen gemakkelijke luisterbeurt, de plaat vraagt om een aandachtig oor. Maar eenmaal je de plaat de aandacht geeft die het nodig heeft, opent het z’n deuren naar een duistere en geniale trip. De opening van die trip krijg je in de vorm van “Sandaalwoud”. Die lokt je met z’n speelse intro al snel naar binnen, maar wanneer de eerste beat aarzelend invalt, hoor je al snel dat het menens is. “Sandaalwoud” is een uitstekende eerste kennismaking met de wereld van Disleksikon. Daarop volgen singles “Luuk Shuffle” en “Whale“, die het tempo meteen wat meer de hoogte in sturen. Beiden zijn het donkere parels die de grens opzoeken tussen het dansbare en chaos.

Halfweg de trip krijg je “Sun Salutations” voorgeschoteld. Het nummer begint met een eigenwijze groove, maar niet veel later valt de beat helemaal in. Dan wordt het moeilijk om stil te staan en als snel waan je jezelf in een club. Het snelle tempo zet je niet alleen aan het dansen, maar toont ook nog eens wat voor een talent Gyselinck wel niet is aan zijn drumstel. “Sun Salulations” is een intens hoogtepunt op je reis door Disleksikon, dat je doet snakken naar adem. Die gunt Lander je dan ook in de vorm van ambient parel “Beaumen”, een oase aan mysterieuze synths die je voorbereiden op een spannend slot.

Dat slot grijpt je recht naar de keel. “Kalimero John“, de eerste kennismaking met Hihats In Trees, staat nog steeds als een huis. De donkere nachtclub vibe is hier het meest aanwezig van de hele plaat. Spannende electronica neemt je mee op sleeptouw terwijl de drums je rond de oren vliegen. Maar Disleksikon kent geen genade, want met “D-earthless” krijgen we het donkerste nummer van heel de plaat. Uitstekende productie en een duistere drumbeat creëren een grimmig sfeertje, dat bij momenten doet denken aan de soundtrack van een horrorfilm. Afsluiter “Fannypack” maakt de trip compleet en geeft de finale doodsteek. Een laatste keer kan je aan het dansen gaan voor de chaos van Hihats In Trees je volledig overneemt. Disleksikon laat ons helemaal verbijsterd achter.

 

De debuutplaat van Hihats In Trees is er eentje geworden om in te kaderen. Gyselinck weet met elk nummer origineel uit de hoek te komen. Gemakkelijk te beluisteren is deze muziek niet, maar eenmaal je mee bent, sleurt hij je mee op een spannende reis van dertig minuten. Lander toont zich op deze plaat niet alleen als goede drummer, maar bewijst dat hij ook wat van producen kent. Tot onze grote spijt is het niet mogelijk om dit project live te zien, aangezien het onderdeel is van het Gyselinck’s doctoraat aan KASK. Toch bevestigt Disleksikon de status van deze man als een van de meest creatieve zielen uit België.

6 juni 2020

About Author

Bauke de Langhe


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief